Reklama

Reklama

Lov papírových draků patří k nejoblíbenějším hrám afghánských dětí. Dvěma z nich, nerozlučným kamarádům Hassanovi a Amirovi, ale osudově změnil život, když jejich přátelství rozbil na padrť. Tak začíná příběh, který spisovatel Khaled Hosseini vydal ve stejnojmenné knížce, jež se v roce 1995 stala třetím nejprodávanějším titulem na americkém trhu a dojala milióny čtenářů.

Afghánská metropole Kábul, sedmdesátá léta. Malý Hassan se svým tátou slouží u Amirova otce. Přes třídní rozdíly jsou oba stejně staří kluci velkými přáteli. Pak ale Amir Hassana zradí. Amirovy výčitky svědomí spolu s invazí sovětských vojsk do země oba chlapce navždy rozdělí. Zatímco Hassan zůstává v Afghánistánu, Amir s otcem utíká přes Pákistán do Spojených států, aby tu uskutečnili svůj americký sen. O pár let později je z Amira spisovatel, kterému právě vyšla první knížka. Oženil se s krásnou krajankou Sorayou, pochoval otce a absolvoval telefonát, který změnil jeho život. Z rodného Afghánistánu zavolal po letech starý rodinný přítel a nabídnul mu vykoupení za dávné selhání. Amir se musí vrátit do země, teď ovládané Talibanem, a odvézt z ní malého syna přítele, kterého kdysi tak strašně zklamal. Pro mladíka vychovaného západní civilizací je i tohle hodně těžký úkol. Až na místě ale Amir zjistí, že aby ho mohl splnit, bude muset překonat sám sebe...

Režisér Marc Forster natáčel Lovce draků s ohledem na bezpečnostní situaci v zemi v čínské provincii Kashgar, nicméně s rodilými afghánskými herci. Podle producenta Williama Horberga ale neznámé tváře a exotické prostředí nejsou žádnou překážkou pro to, aby Lovce draků přijalo široké publikum. „Ten příběh je velmi univerzální a mohl se odehrát prakticky kdekoliv. Všichni máme z minulosti nějaké kostlivce ve skříni a tohle je nádherný a strhující příklad toho, že nikdy není pozdě na to je odstranit,“ říká Horberg, k jehož dobru budiž přičteno, že práva na zfilmování Hosseiniho knížky koupil ještě před tím, než se stala jedním z nejčtenějších literárních děl současnosti. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (262)

Krt.Ek 

všechny recenze uživatele

Dějiny jednoho přátelství na pozadí dějin jedné země, do které filmaři tak často nevstupují - Afghánistánu. Dějově vtahující film, ve kterém jsem si ale nevytvořil téměř žádný vztah k postavám, takže nakonec může být hodně rád, za ty čtyři hvězdičky, když nad tím teď (pár dní po projekcí) uvažuji. 75% ()

Hakha 

všechny recenze uživatele

Tento film rozděluji na tři rozdílné sekvence, jež první je parádní, kde souboj s draky je parádně natočený a také výborně odvýprávěný vztah dvou chlapců, který nakonec vyústí na zajímavý a citlivý příběh. Navnaděn silným začátkem přichází druhá část, která je sice kvalitně natočená, ale dost protahaná, dalo se určitě několik minut zkrátit, jelikož jsem usínal a přál si konce, ale pak přichází závěrečná třetina, kde přichází morální zlom hlavního hrdiny a do závěrečného konce je to sympatická a také i napínavá podívaná, která je příjemně zakončena. Sice po skončení filmu jsem si říkal, že snímek má kolísavou kvalitu, ale naštěstí Lovec draků má mnoho silných momentů, výbornou hudbu a vzručného režiséra a tak tento film dostává ode mne 4 hvězdičkové hodnocení… ()

Reklama

nascendi 

všechny recenze uživatele

Majster šarkanov je zaujímavý film z prostredia, ktoré je nám cudzie a ťažko pochopiteľné. Prijal by som skrátenie prvej časti (po emigráciu do Ameriky), aj keď je zrejmé, že pre pochopenie druhej časti bola nevyhnutná. Je pravdepodobné, že diváci, ktorí si pred filmom prečítali knižnú predlohu, mali oproti mne nezanedbateľnú výhodu. Nebudem fanúšikom podobného typu filmov, ale nebráni mi to uznať, že si svoju divácku obec nájde a poteší. ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Milostná báseň adresovaná detstvu, snom, ľuďom a tradíciám blízkeho východu, konfrontovaná s tvrdou a neprikrášlenou realitou. S Marcom Forsterom mám problém, pretože jeho filmy sa pohybujú v rozličných sférach, druhoch príbehu a pre mňa aj kvalitatívnej úrovni. Prosto dokáže točiť solídne blockbustery, gýčový Hollywood, podivné zlátaniny i očarujúce príbehy, z ktorých dostane maximum emócií a hereckých výkonov. Majster šarkanov je niekde medzi otravne agitujúcim Plesom príšer a exceletným Hľadaním Krajiny-Nekrajiny. A našťastie má k druhému spomínanému bližšie, než sa zdá. Rozloženie do niekoľkých období, resp. pomyselných kapitol Amirovho života pravdepodobne vychádza zo štruktúry knihy, no i tak oceňujem lemovanie historickými udalosťami, nepríliš skratkovité pojatie a zaujímavé zobrazenie meniacej sa spoločnosti v stále pokročilejšom štádiu rozkladu, vinou vonkajších aj vnútorných vplyvov. Je zvláštne, že mi film vôbec neprišiel natoľko sentimentálny, akoby sa mohlo zdať už zo samotného obsahu (že to dojalo milióny čitateľov ešte o kvalite nesvedčí, viz. prípad Twilight) a načrtnutého príbehu; skôr mi prišiel pomerne triezvy a realistický s jedinou výnimkou. Medzi riadkami sa totiž dozvedáme, že Amerika je útočiskom, miestom, kde nás čaká lepší život a kde sa nám splnia naše sny, čo ostro kontrastuje s o "zlými Afgáncami, komunistami a Talibanom". Nech už je to akokoľvek pravdivý príbeh, tieto veci filmárom nezožeriem. Inak nemám problém a nebyť toho, možno by som šiel vyššie, už len preto, ako skvele je ten film natočený. 80% ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Kdybych měl tenhle film popsat jedním slovem, uvedl bych asi laskavý. I přes válku, která se tehdy stala, spousty utrpení, odcizení a ztrát, mě jiné slovo nenapadá. Přes tohle všechno je příběh vyprávěn v tomhle duchu a graduje hlavně na konci. Neznámí a přitom velmi dobří herci v příběhu dvou malých kluků, kteří kdysi dávno tak strašně rádi pouštěli draky, ale osud jim přichystal trošku jiný scénář, než si sami představovali. Moc pěkný příběh a lepší čtyřka, zatím… ()

Galerie (17)

Zajímavosti (9)

  • Ve většině scén, ve kterých děti ovládají papírové draky ve vzduchu, tahají za provázky, na kterých však byly připoutány pouťové balónky. Ty byly draky digitálně nahrazeny až při post-produkci snímku. (DaViD´82)
  • Po dotočení filmu studio spolupracovalo, spolupracuje a spolupracovat i nadále hodlá s afghánskými odborníky, neziskovými skupinami, vládními úředníky i bývalými zmocněnci americké vlády, aby mělo stálý přehled o stavu chlapců, jelikož mělo oprávněné obavy o jejich bezpečnost. Zařídilo také, aby se v době premiéry snímku nenacházeli v Kábulu. (DaViD´82)
  • Afganské ministerstvo kultúry zakázalo distribúciu filmu do kín aj na DVD, ako dôvod uviedlo podnecovanie rasového násilia v krajine. (sWONDER)

Související novinky

Oscary 2008 - Výsledky

Oscary 2008 - Výsledky

25.02.2008

Zlaté sošky jsou rozdány. Samotná oscarová šou žádné úchvatné vsuvky nepřinesla, kvůli své (osmdesáté) výročnosti byla zaměřená hlavně na rekapitulaci své historie. Seznam oceněných filmů ale potěšil… (více)

Nominace na Oscara

Nominace na Oscara

24.01.2008

Více překvapení než filmoví kritici od Zlatých globů nám letos se svými nominacemi přinesli Akademici, tedy filmoví tvůrci působící v USA. Přehled filmů nominovaných na Oscara nicméně odpovídá jejich… (více)

Zlaté glóby vyhlášeny, ale nepředány

Zlaté glóby vyhlášeny, ale nepředány

14.01.2008

Jak již bylo řečeno, oficiální ceremoniál předávání Zlatých glóbů byl zrušen poté, co se ho rozhodli bojkovat i samotní herci, aby tak podpořili již několik týdnů se táhnoucí protestní stávku… (více)

Nominace na Zlaté globy

Nominace na Zlaté globy

13.12.2007

Ve čtvrtek 13.12.2007 ráno byly vyhlášeny nominace na Zlaté globy. Zatímco porotu, která rozhoduje o udělování Oscarů, tvoří filmoví tvůrci, Zlaté globy udělují novináři. Mezi nominacemi na letošní… (více)

Reklama

Reklama