Reklama

Reklama

Divadlo bláznivých dramat Borise Rösnera

(TV film)

Obsahy(1)

Časosběrný dokument P. Štingla zachycuje v průběhu tří let a během několika setkání v zákulisí, herecké šatně i na půdě DAMU nezapomenutelného herce Borise Rösnera (*25. 1. 1951 – †31. 5. 2006). Rösner odkrývá vlastní duši hluboce přemítajícího tvůrce a nic si nenechává pro sebe, stejně jako před studenty svého hereckého ročníku. Otevírá se divákům, aby popsal herecký život, jak ho sám už od dětství poznával v divadelní šatně své matky, herečky Jarmily Horské. Herectví se mu zadřelo pod kůži a úvahy o jeho vztahu k životu ho doprovázely takřka na každém kroku. Jeho vzpomínky se dotýkají také kolegů, od nichž se učil – především V. Vosky, se kterým hrál v průběhu šestiletého angažmá v divadle ABC. A právě tam jej dokument zachycuje na hereckém vrcholu při jeho návratu ve hře "Frederick". Na jevišti ztvárňovaný život slavného francouzského herce se tehdy začal prolínat s jeho vlastním osudem a bilancováním. V rolích Fredericka, Cyrana nebo Lakomce, jak sám říká, v posledních letech „umíral“ na jevišti nesčetněkrát. Dokument zachycuje čas slávy korunovaný převzetím Thálie, hereckého ocenění z rodu těch nejvyšších, ale i čas nemoci, kdy se herec dozvěděl a přijal svou diagnózu. Nakonec už rozhovor s dokumentaristou nedokončil... (Česká televize)

(více)

Recenze (14)

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Nádherný dokument z posledních let života Borise Rösnera, sledovat jeho pracovní nasazení, pedagogickou činnost, režisérskou práci  to je něco úžasného, za možnost nahlédnout mu do mysli, do duše, do srdce patří tvůrcům veliké poděkování.. Bylo mi potěšením, jen holt ten smutný závěr mě dojal k slzám.. ()

Přemek 

všechny recenze uživatele

Vynikající dokument, stojící na naprosté otevřenosti zpovídaného i na režisérově citlivém zařazování záběrů, v nichž herec neví, že je natáčen... - Nejsmutnější ovšem je závěrečná pasáž, v níž Boris Rösner hovoří o tom, jak je mu již lépe a vyjmenovává vše, na co se těší, co plánuje.. a Smrtka, ta děvka stará, si přitom již brousila kosu... ()

Reklama

Ištván87 

všechny recenze uživatele

Hořko-sladký časosběrný dokument, který měl původně představit život a myšlenky jednoho vynikajícího herce (dnes můžeme díky archivním záběrům z představení, filmům a dabingům obrovsky litovat, že tu s námi tento herec nezůstal minimálně o dvacet let déle) a nakonec se stal jeho labutí písní. Z rozhovorů je zcela patrná Rösnerova inteligence, vzdělanost, smysl pro humor, velikost. Když se v posledních minutách svěřuje s tím, jak se těší na roli dědečka a návrat na divadelní prkna, člověk pocítí smutek nad tou obrovskou nespravedlností, že k těmto věcem již nedošlo. Boris Rösner byl velikán českého divadla, filmu (pohříchu tam nedostával ty nejlepší příležitosti) i rozhlasu a dabingu. Bohužel byl národu odebrán na vrcholu kariéry, která si zasloužila další pokračování. Nejen díky tomu, ale i díky citlivé formě a chytré kombinaci záběrů z divadla s rozhovory, stojí tenhle dokument za shlédnutí. ()

Rebeca 

všechny recenze uživatele

BR o hercích: "Když jsme zraněni, nekrvácíme. Když nás zabijí, neumíráme. Když říkáme: miluji tě, přemýšlíme, co je v další replice. Co je to vlastně duše herce? Průvan. Studený vzduch ve vypůjčeném kabátě..."  Výjimečná herecká osobnost, pedagog, gentleman - s ojedinělým talentem i hlasem. Kvalitní časosběrný dokument, jenž mapuje poslední tři roky života umělce-člověka. ()

sator 

všechny recenze uživatele

Doteky absolutní pravdivosti až na dřeň... Smekám... Režisér si s Borisem Rösnerem dlouhá léta povídal o tom, kde končí herci role a kde začíná jeho opravdový život. Po sedmnácti letech za ním herec přišel, že právě teď takovou roli, která toto téma řeší, hraje. Jednalo se o divadelní hru "Frederick" od Érica-Emmanuela Schmitta.  A tak vznikl tento dokument. V příběhu hlavní postava Frederick, kterého herec hrál, umírá na rakovinu a to se také stalo Boris Rösnerovi. Filmový dialog s hercem tak zůstal nedokončen a dokument končí předčasně. ()

Galerie (1)

Zajímavosti (1)

  • Režisér Pavel Štingl si s Borisem Rösnerem dlouhá léta povídal o tom, kde končí herci role a kde začíná jeho opravdový život. Po sedmnácti letech za ním herec přišel, že právě teď takovou roli, která toto téma řeší, hraje. Jednalo se o divadelní hru „Frederick“ od Érica-Emmanuela Schmitta. A tak vznikl tento dokument. V příběhu hlavní postava Frederick, kterého herec hrál, umírá na rakovinu, a to se také stalo Borisi Rösnerovi. Filmový dialog s hercem tak zůstal nedokončen a dokument končí předčasně. (sator)

Reklama

Reklama