Reklama

Reklama

Putin - neuvěřitelná cesta k moci

  • Francie La Prise du pouvoir par Vladimir Poutine (více)
všechny plakáty
Francie, 2006, 52 min

Hrají:

Vladimir Putin (a.z.)

Obsahy(1)

Muž, kterého vybral Boris Jelcin jako nového předsedu vlády a později pomohl i jeho zvolení prezidentem, byl mladým nenápadným důstojníkem KGB bez politické minulosti. Nyní je to on, kdo rozhoduje v Rusku o všem podstatném.

Jak si lze vysvětlit bleskurychlý vzestup bývalého podplukovníka KGB, který byl ještě před časem naprosto neznámým mužem? Přesto byl Vladimír Putin v březnu 2000 zvolen prezidentem Ruska. Šlo o kremelskou intriku, pohádkový příběh O statečném Vovkovi a nebo jen o svérázný exces demokracie? Celé to začalo obrovskou korupční aférou, která vypukla v souvislosti s restaurováním Kremlu. Sto padesát let se Velký kremelský palác neopravoval. Alexandrovský sál, Andrejevský sál, Georgijevský sál, dvorany, centrály vytápění i chlazení, komplex restaurací, pět kolektorů, klimatizace, telekomunikační systém. Na tom všem pracovalo sto padesát firem, z nichž čtyřicet osm bylo zahraničních. Jen asi dvacet italských firem se zabývalo interiéry! Bylo zde zaměstnáno čtrnáct tisíc dělníků, pracovalo se čtyřiadvacet hodin denně. Stavitelé měli k dispozici třicet dva letadel IL 76 a vlastní celnici. Byl to gigantický projekt. Po zhroucení Sovětského svazu se Kreml snažil odstranit symboly bývalého režimu za každou cenu. Pavel Borodin, neomezený správce majetku prezidentského sídla za vlády Borise Jelcina nesl za tuto rekonstrukci Kremlu zodpovědnost. Podepisoval obrovské kontrakty se západními podnikateli a peníze převáděl přes švýcarské banky. V roce 1998 švýcarská justice zpochybnila regulérnost některých transakcí a vyzvala ruského generálního prokurátora Skuratova, aby zahájil v té věci vyšetřování. Velice rychle se objevila podezření, že za zdmi Kremlu probíhají obrovské finanční machinace. Pavel Borodin a lidé kolem něho využívali situace, že je nikdo nekontroloval a nesmyslně nadhodnocovali cenu prací. Byly tak podepsány kontrakty, kde cena několikanásobně převyšovala skutečné náklady. Rozdíl šel do kapes Borodina a jeho kumpánů. Taková transakce proběhla i se švýcarskou firmou Mabetex. Šlo o kontrakt za tři sta padesát milionů dolarů na práce při "zařizování interiérů". Ve Švýcarsku byly shodné dveře od firmy Mabetex za dvanáct set dolarů, pro Krelm však stály jedny dvanáct tisíc dolarů! Byla z toho aféra obrovských rozměrů a půda se začla třást i pod samým Jelcinem! Navíc o prázdninách 1998 vláda oznámila, že není schopná dostát svým dluhům. Rusko se dostalo do finanční tísně, několik velkých ruských bank se zhroutilo a cena rublu se propadla. Boris Jelcin a okruh mocných kolem něho začali přemýšlet, jak převést výkonnou moc na nějakou důvěryhodnou spřízněnou duši? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (5)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

To je zajímavý, že tenhle dokument nezajímá všechny ty kritiky války v Iráku, kterou vede Bush. Tady je zase válka v Čečensku co vede Putin. To je zajímavý, jak všem vadí proamerická media a nikomu nevadí, že Putin zničil opoziční media v Rusku. Je zvláštní jak někteří lidé vidí v Bushovi agresivního válečnika a těm samým lidem nevadí Putinova minulost v KGB . Je zvláštní jak někteří lidé vyčítají Bushovi, že vyjednává z pozice síly a ti samí lidé už mlčí když Putin "vyjednává" z pozice ropné velmoci formou vydírání. Je zvláštní, jak někteří lidé dnes a deně poukazují na nelidské zacházení na Guantánamu a ti samí lidé mlčí na nelidské zacházení ruských vojáku s čečenskými civilisty. Je zvláštní, že všichni kritici Bushe mlčí, když byl nominován republikánskou stranou na prezidenta a ti samí lidé mlčí, na způsob Putinova příchodu k moci . Je zvláštní, kolik lidí má přímo orgasmus, když se dívá na Fahrenheit 9/11 a tenhle dokument už je vůbec nezajímá. Je zvláštní, že byla zavražděna zrovna / to je náhoda / ruská novinářska, kritizující Putina Anna Politkovská. Je zvláštní, že její vraždou se zabýval agent Litviněnko,který byl posléze také zavražděn. Kdybych něvěděl, že všichni ti co kritizují Bushe jsou humanisté, ochránci lidských práv, milovníci svobody a demokracie, řekl bych, že jsou jen pózéři co se vezou na modní antiamerické vlně . ()

d-fens 

všechny recenze uživatele

zaujímam sa o toto obdobie už dlhšie, a môžem povedať, že film je (podľa toho čo viem) veľmi presný a nezabúda na žiadne podstatné udalosti celého procesu (snáď iba s ohľadom účasti Berezovského vo filme sa autori vyhli špekuláciám, že vlastne celá II. čečenská vojna bola "vymyslená" práve Berezovským za účelom nahnania percent pre Putina, a rovnako špekuláciám, že následné výbuchy panelákov v Moskve mohli byť organizované ruskou tajnou službou FSB, ktorej riaditeľom bol iba pár mesiacov pred útokmi práve Putin). Úplne stratený, neobjavený film, ktorý v skratke podáva veľmi dôveryhodný obraz o "vytvorení Putina". A je zaujímavé, ako rýchlo sa dokážu šíriť stovky dokumentov o vláde Busha, o amerických vojnách, o NWO, o zákulisných hrách CIA, o FED-e...aké živé debaty a pozornosť vyvolávajú. Ale filmy o pozadí kremelskej politiky, ktoré by sa dali spočítať možno aj na prstoch oboch rúk, ostávajú takmer bez záujmu. Je to podivné.... ()

Amper01 

všechny recenze uživatele

Sledovat tento dokument v době, kdy se Putin vydal dobývat Ukrajinu, mu přidává jakousi hořkou pachuť. Zvlášť, když dokument sám o sobě byl silně skeptický už před 16ti lety. A správně uhádli, že Putin udělá vše, aby se u moci udržel... ()

fooggyy7 

všechny recenze uživatele

Je zajímavé vidět, že Putin bojoval na území Ruska a Bush na úplně cizím území. Někomu vadí Putinova minulost v KGB a nevadí Bushova v CIA. Bush vyjednává z pozice síly na cizím území, které je pak následně zničeno, jak ukazují dějiny, Putin bojuje pořád jenom doma a do cizích států se nesere. Na Guantanámu jsou vězněni cizí občané, v Rusku pouze občané Ruska. A nebudu už vůbec psát o Korei, o Vietnamu a o dalších sebezničujících válkách obra USA proti ministátů. To snad stačí humanistovi a ochránci lidských a muslimských práv Enšpíglovi. Takže teď jsem si jistý, kdo tady snědl Šalamounovo hovno. ()

Zette10 

všechny recenze uživatele

Velezajímavý(pro zainteresované), informačně hodnotný, hutný dokument. Pět hvězdiček však nemůžu s čistým svědomím udělit kvůli podle mě nedokonalému zpracování. ()

Reklama

Reklama