Reklama

Reklama

Afrika 50

(festivalový název)
  • Francie Afrique 50
všechny plakáty

Obsahy(1)

Afrika 50 je jednou z perel antikolonialistické kinematografie a bude v rámci LFŠ uvedena v komponovaném programu věnovaném koloniální tvorbě na africkém kontinentu. Ačkoliv tento dokument vznikl v roce 1950, veřejně se mohl oficiálně promítat až roku 1981. Jeho režisér René Vautier byl ještě v 90. letech za své silně militantní snímky šikanován ze strany úřadů. Vždy ostatně patřil mezi nejcenzurovanější autory ve Francii. Právě Afrika 50 mu vynesla 13 obvinění a byl odsouzen k jednomu roku vězení na základě dekretu ministra kolonií z roku 1934. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (2)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Skutočný obraz francúzskej kolonizačnej politiky, kde žlč v tele ale zvyšuje najmä sprievodný komentár. Kvality snímky tak vnímame skrz to, že tento krátky dokument bol nakrútený v roku 1950, bol tým pádom revolučný a pre svojho tvorcu znamenal veľké problémy. Samozrejme ide aj o kúsok, ktorí by si mali pozrieť všetci, čo vidia v západnej politike, v každej jej epoche, iba pozitíva. ()

Davson 

všechny recenze uživatele

Afrika 50 měla být původně na objednávku vyrobená glorifikace francouzské koloniální nadvlády, nicméně začínající René Vautier, pozdější významný francouzský dokumentarista, měl docela odlišné názory na koloniální politiku své rodné země než vládní papaláši a tak undergroundově natočil svě vlastní pojetí snímku, který tajně propašoval do Francie a tam sestříhal. Výsledek svou strukturou připomíná výrobu tohoto dokumentu. Počáteční záběry vypadají jako provládní propaganda, obsah obrázků se však rychle mění a snímek nakonec končí jako hlasitá obžaloba brutality, krutosti a šovinismu francouzských kolonalistů. Důmyslná montáž a trefně sarkastický komentář, kontrastní k obrázkům bídy a utrpění Afričanů, činí z tohoto na kolenou vyrobeného dokumentu významný počin antikolonialismu. ()

Reklama

Reklama