Reklama

Reklama

Rukojmí

(festivalový název)
  • Ázerbájdžán Girov
všechny plakáty
Ázerbájdžán, 2006, 92 min

Obsahy(1)

Na přelomu osmdesátých a devadesátých let 20. století vyhlásila arménská menšina v Karabachu odtržení od Ázerbájdžánu, jedné z tehdejších sovětských republik. Přes noc se tak z bývalých sousedů stali nepřátelé a z prostých venkovanů náhle byli rukojmí ve složité mocenské hře. V jedné z ázerbájdžánských vesnic na samé hranici bydlí i rodina rolníka Kerima, jehož právě zajali Arméni. Vesnická rada rozhodne, že je třeba chytit nějakého Arména a rukojmí vyměnit. Zraněného muže uvězní v chlívku Kerimova domu, kde žena Sona se třemi dětmi zoufale očekává manželův návrat. Zajatec z druhé strany hranice však žije podobně jako oni – také má tři děti, s rodinou si těžce vydělává na živobytí, osobně nikomu nic zlého neudělal a stejně jako Kerim doufá, že se vrátí domů. Jenže život v Karabachu už dávno není jednoduchý. Krev volá po krvi... (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (2)

bassator

všechny recenze uživatele

41st KVIFF 2006 - EAST OF THE WEST - FILMS IN COMPETITION - Na Východ od Západu - Soutěžní sekce (Girov / HOSTAGE / Rukojmí) ()

Davson 

všechny recenze uživatele

Mé první setkání s ázerbajdžánskou kinematografií nedopadl nijak slavně, což ve mně hlodá pochyby ohledně kvalit kavkazských filmů, které se budou promítat na LFŠ 2007. Téma filmu určitě mohlo nabídnout mnohé, zpracování však na mně působí, jako z 50. let. Kdo dnes ještě točí filmy do kin ve formátu 4:3? Příběh se vyvíjí sice jakž takž, nemastné zpracování však nedokáže nijak zaujmout a scénář trpí naivitou, jež v sále občas vyvolala nechtěný lehký smích, a repliky svou strojeností (pronášeny dřevěnými (ne)herci) připomínají začátky kinematografie ("Tohle už mé rolnické ruce potřebovaly."). Nefungující patos závěrečné scény je pak jenom dovršení nepodařeného filmu. ()

Reklama

Reklama