Reklama

Reklama

Můj Vůdce: Skutečně skutečná skutečnost o Adolfu Hitlerovi

  • Německo Mein Führer - Die wirklich wahrste Wahrheit über Adolf Hitler (více)
Trailer

Do konce roku 1944 zbývá pět dnů a Adolf Hitler (Helge Schneider) propadá depresím. Prvního ledna má před zraky tisíců Berlíňanů a filmovými kamerami pronést novoroční řeč – bojovnou, údernou a ráznou. Jenže má deprese a na nějaké řečnění nemá ani pomyšlení. Třetí říše se hroutí a Adolf také. Jeho nejbližší spolupracovník a ministr propagandy Joseph Goebbles však potřebuje svého vůdce v dobré kondici, a proto přichází s nápadem, že s přípravou novoročního projevu může Hitlerovi pomoct jeho bývalý dvorní herec Adolf Grünbaum (Ulrich Mühe). Jenže Grünbaum je nejen židovského původu, ale ještě k tomu „žije“ i s celou svojí rodinou v koncentračním táboře. Goebbels neváhá a nechává celou rodinu přivézt rovnou do vůdcova sídla a Grünbauma posílá rovnou do kanceláře svého šéfa. Čas běží a vůdce musí být do novoročního projevu zpátky ve formě.

Adolf Hitler se jako komické postava ve filmu objevil už několikrát, ale ještě nikdy v celovečerním německém snímku. Hned po svém uvedení v německých kinech vyvolal film mimořádnou vlnu mediálního zájmu. Ozvaly se židovské i pravicové organizace, církve, oběti holocaustu… a ti všichni měli pocit, že film jejich životy jaksi poškozuje. Ne tak režisér a autor scénáře Dani Levy. Tento Švýcar židovského původu, který se tématem holocaustu zabýval i ve svých předchozích snímcích, totiž Adolfa Hitlera ukazuje jako bezbranného imbecila, s jehož mentálním rozpoložením může pohnout jen distingovaný židovský profesor.

Výrazné herecké výkony nedávno zesnulého Ulricha Müheho (Životy těch druhých) a Helge Schneidera (přední německý komik, improvizátor a satirik) z filmu činí šokující komedii, doprovázenou mrazivým pocitem nepatřičnosti. Současný film se s druhou světovou válkou vypořádává jako s akčním dramatem, thrillerem nebo srdceryvným melodramatem. Ale Levy se s ní vypořádává po svém – v duchu nejlepších tradic německé satiry, která si z Hitlera a nacismu utahovala před i po jeho nástupu k moci, dokud to tedy ještě šlo. Možná i díky této návaznosti patří v Německu Můj vůdce i přes svou kontroverznost k divácky nejúspěšnějším filmům letošního roku. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (111)

bono22vox 

všechny recenze uživatele

,,Drama mi jde líp než komedie" vysvětluje Hitler židovskému herci Grunbaumovi... Tak věta sedí i k celému filmu. Komedie, která jako by se bála dotáhnout absurdní námět až do konce, místo toho zbytečně utíká k vážné linii... Samotný humor je pak často úmorný a bezzubý, narážky na přebujelou byrokracii třetí říše, případně pohled na hajlujícího psa nestačí. V němčině je to prý ale vtipné... ()

brooklyn73 

všechny recenze uživatele

Konec roku 1944, velkonemecka rise se blizi k svemu konci.Pohlavari nacistu v cele s Josephem Goebbelsem dostanou dabelsky napad jak ozivit a znovu energii a elanem nabit Adolfa HItlera.K tomu jim ma pomoci z koncentracniho tabora privezeny zidovsky herec , ktery ma pana Hitlera pripravit na jeden z jeho poslednich velkych proslovu.Pekne udelano projizdeni rozbombardovanym Berlinem. Kazdy zaniceny nacek musi z tohoto filmu blit a byt mimo,jen tak na vas."Zasadne nezaviram oci, ani kdyz usinam!" ()

Reklama

xenopus 

všechny recenze uživatele

Kdovíjak k popukání tahle komedie pro našince zřejmě není. Ale je promyšlená od začátku až do konce a využívá širšího spektra komiky - slovní, situační, absurdního i satirického humoru. Jsem rád, že Němci v posledních letech nacházejí smysl pro drsnou satiru Třetí říše, což snad naznačuje vyrovnání se s tímto nešťastným obdobím německých dějin, takže nezbývá než se těšit na něco lepšího příště. Povedená hudba s čitelnými wagnerovskými aluzemi přesně v duchu doby, výborný Ulrich Mühe a spousta vynikajících jednotlivých hlášek. Ale jako celek film nepůsobí kdovíjak soudržně, což je škoda, Dani Levy. "Souhlasíte, abych do Vás teď zasunul Vůdce?" "Heil Hitler a veselý nový rok!" Slabší 3*. ()

KatanaCZ 

všechny recenze uživatele

Předem chci říci, že JSEM ČECH a NEMÁM v žádném ohledu nic společného s jakoukoli formou nacismu. Říkám to, protože jsem si vědom, že mě možná za tohle hodnocení spousta lidí odsoudí. Vezmeme-li to popořadě: Komedie - ještě před filmem jsem byl přesvědčen, že půjde o něco strašného, bez kouska vtipu, maximálně tak na úrovni HOLKY TO CHTĚJ TAKY. To se (v mém případě) změnilo hned po několika minutách filmu, kdy došlo na první scény s neustálým heilováním a na neschopnost vojáků vůbec vyslovit jména a hodnosti oficírů. Dále to pokračuje ve stejném duchu, respektive žádné dech beroucí hlody, ale neškodné a vkusné vtípky. Drama - v celém snímku je tohoto žánru možná tak 20 minut, přesto to stačí na dotvoření atmosféry. Válečný - Snad jen kvůli těm uniformám a jedné scéně s letouny. A obsahově.....no, někomu se to zdá jako nepochopitelné, někdo to bere jako výsměch autorů své rase a podobně, já to vnímám částečně jako pokus o omluvu, vyjádření skutečnosti, že co bylo není (viz závěrečné titulky), pokus udělat si srandu ze sebe sama, ponížit se a zlehčit tím alespoň nepatrně pohled na hrůzy jež Hitler napáchal (ne však z důvodu klamání veřejnosti a zastírání skutečností). Jen si na chvíli představte, že by to takhle opravdu bylo, jak by to všechno dopadlo, cy by se změnilo. Hitler, vnímaný masou lidí jako nebojácný, tvrdý vůdce a na druhé straně v soukromí ubohý a rozklepaný chudák, kterému se ani nepostaví, jehož nejlepším přítelem je žid, kterému veří víc než vlastním lidem a nevědomky si tak podkopává své ideály. Když se nad tím člověk zamyslí, tak je tenhle film více než zajímavý a právě proto dávám 4 hvězdičky. ()

Rockerman 

všechny recenze uživatele

Je to dost neurovnaný film, který se tváří jako satira, ale je to jen čistý výsměch Adolfu Hitlerovi. Bohužel ten výsměch není moc vtipný. Hitler štěká jako pes, dělá kliky nebo při jídle prská, jak je rozčilený. Nejvtipnější je možná scéna, kdy je mu zima a tak uléhá mezi židovské manžele, aby se zahřál. Vůdce je tu prezentován jako slaboch, který byl v dětsví týrán svým otcem a toto trauma způsobilo tu jeho nenávist Židům a jiným národům. Nakonec je to však Žid, který mu má pomoci od deprese. Některé absurdní scény jsou docela zábavné, jiné jsou slabší. Za jedno podívání to stálo, ale v paměti mi to na moc dlouho neutkví. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (7)

  • Režisér Dani Levy je židovského původu. (Mr.Hudson)
  • Hodnost SS-Untersturmbannführer, která je ve filmu zmíněna, ve skutečnosti neexistuje ani nikdy neexistovala. (HJ-FILIP)

Související novinky

Největší námořní tragedie ve filmu

Největší námořní tragedie ve filmu

25.01.2007

Německá televizní společnost ZDF oznámila, že natočí velkofilm o největší námořní tragédii. V lednu 1945 se přeplněný Wilhelm Gustloff po nárazu torpéda, jenž bylo vypáleno sovětskou ponorkou, během… (více)

Reklama

Reklama