Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Občanská válka skončila před třemi lety, ale některé rány čas nezacelí...naopak, spíš přiživuje hlad po pomstě. A právě ta žene plukovníka Carvera (Liam Neeson) vpřed na jeho honbě za tím, kdo navždy poznamenal jeho život - za Gideonem (Pierce Brosnan). David Von Ancken, doposud jen hostující režisér televizních seriálů, přišel s komorním příběhem o lovci a pronásledovaném, o pomstě a spravedlnosti, o minulosti, kterou nelze změnit ani umlčet a dal dvěma irským gentlemanům příležitost předvést se ze zcela jiné stránky než jsou od nich diváci zvyklí vídat. Seraphim Falls se zřejmě nevyhne srovnání s nedávnou syrovou australskou bájí Nicka Cavea The Proposition, se kterou má společné nejen téma, ale i práci kamery s leckdy drsnou krásou přírody a dokonce se ozývají hlasy mluvící o počátku nové vlny "poctivých" westernů. Zda je to pravda nebo jen přehnaný optimismus, to ukáže čas...a komerční úspěch. (Gemini)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (255)

Riddick77 

všechny recenze uživatele

Těžký průměr, který je vzhledem ke skvostnému obsazení a líbivému vizuálu drtivou prohrou. Nebudu se raději vyjadřovat k mimóznímu závěru, jehož poetika mi zůstává skryta. Hlavním problémem je přirozeně scénář, který je zmatený a v závěru začíná postrádat i logiku. Je to rozhodně škoda, protože Brosnan je výborný, Neeson zdatně sekunduje, scenérie jsou kouzelné a dobový kontext skýtal mnoho příležitostí k rozvinutí příběhu. Místo toho se dočkáme povrchního osvětlení všech motivací, prosťoučké zápletky (onen motiv a důvod pronásledování je snad největší klišé ve westernovém universu) a logiku postrádajícího závěru. Škoda, Von Ancken umí vytvořit atmosféru a tempo také ujde. Scénář je ovšem děravý až hanba... 5/10! ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Dráma, ktorá má bližšie k The Edge (1997) než k westernu. Westernové je tu iba prostredie. Na podstatnú informáciu, prečo jeden prenásleduje druhého čakáme dosť dlho a jej prezradenie nemá až tak silný dopad, ako by chcelo (je uponáhľané a zvláštne zostrihané). Herecká superdvojka, atraktívne exteriéry a tajomno, ktoré sa nesie celým filmom, ale vystačia na príjemnú filmovú zábavu, v ktorej je stále sa na čo alebo na koho sa pozerať. Finálna "mystická" pasáž filmu dojme a urobí snímku osobitejšou, ale nie výrazne lepšou. ()

Reklama

KarelR 

všechny recenze uživatele

Westerny mám rád. Inu jsem čekal po dlouhé době fajn příspěvek do tohohle v podstatě mrtvého žánru. To co jsem viděl mě ale moc nepotěšilo. Na začátku jste hozeni přímo do děje, když banda chlápků postřelí Brosnana "kempujícího" v lese. Ten se skoulí po svahu a začne brát draka neúprosnou divočinou. Vzápětí na plátno dorazí Neeson se čtyřmi najatými pistolníky a prohlásí, že ho chce živého. Hoďku a půl pak sledujete nahánění Brosnana po horách, netušíc proč a zač. Pronásledovatelů postupně ubývá a v jednu chvíli se jentak mimoděk dozvíme, že Brosnan je bývalý voják, a že zabil v jedné z bitev sto mužů, takže je asi fakt velkej drsňák. Díky slušné režii se ale člověk naštěstí moc nenudí a docela v pohodě se dokoušete k rozhodujícímu momentu - ty nebo já. Scénárista konečně vybalí důvod celého pronásledování, který jsme bohužel už viděli v x jiných filmech a vy jenom tipujete kdo s koho. Tady asi tvůrcům došlo, že filmů o dvou mužích co si jdou po krku a na konci jeden umře bylo dost, takže by to měli nějak vyšperkovat. Raději se nebudu rozepisovat jak, ale garantuji vám, že budete hodně kroutit hlavou. Seraphim Falls bych nazval promarněnou šancí, protože ve vizuálu režisér Anckem rozhodně boduje a celkově si film drží slušné tempo i drsnost, ale chtělo to holt lepší příběh. Ještě bych vyzdvihl Brosnana, který by v těhle drsných rolích mohl najít finanční zajištění na stáří. Čekal jsem tedy rozhodně víc a divil bych se, kdyby mi v hlavě z filmu zbylo něco jiného než mimózní scéna s koněm. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Veľmi zvláštny film. Ani by som ho nenazval westernom, hoci používa jeho rekvizity. Keď o ňom uvažujem celkovo, tak mi dochádza, že hoci mám rozporuplné pocity, jedinou vecou, ktorá mi tam vadila, boli tie nepravdepodobné, za vlasy pritiahnuté spôsoby, akými Brosnan zabíja Neesonových parťákov (hlavne nôž pustený zo stromu a železá na medveďa). Ten mystický záver samozrejme človeku vytlačí buľvy z jamiek, ale veľa vysvetľujú záverečné titulky, v ktorých je postava Wesa Studiho (Indiána sediaceho pri studni) označená ako Cháron. Možno v tom bola len bezradnosť tvorcov s ukončením príbehu, ale takto to dáva zmysel, je to zaujímavé, a navyše Anjelica Huston si tú rolu aj na malej ploche celkom vychutnala. Inak film samozrejme stojí na výborných, do značnej miery fyzických výkonoch hlavných dvoch predstaviteľov a majstrom Johnom Tollom nasnímanej prírodnej nádhere. ()

st.jim 

všechny recenze uživatele

Nadějný začátek filmu hned ukazuje, kudy se bude příběh ubírat. Liam jde po Pierceovi a na rum ho zrovna pozvat nechce... ;-) Toulavá kamera a krásná příroda, která je naservírovaná v hojném počtu Vás vtáhne do děje a je veliké plus. Bohužel celkový dobrý dojem kazí předvídatelnost scén (a jejich opakování), dlouhá stopáž a neskutečně stupidní konec. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (10)

  • Liam Neeson a Pierce Brosnan povedali, že pri tvorbe tohto filmu si užili najväčšiu zábavu vo svojej kariére. Ako deti milovali westerny a boli nadšení, že si konečne v jednom môžu zahrať. (m.a.t.o.)

Související novinky

Rychlonovinky

Rychlonovinky

31.01.2007

DreamWorks a Ardman Animations téměř 10 let pracovali společně a vzešly z toho celkem 3 animované filmy: Slepičí úlet, Oscarový Wallace a Gromit: Prokletí králíkodlaka a Spláchnutej. Obě studia se… (více)

Reklama

Reklama