Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

V roce 2004 se celý svět otřásl pod úderem tsunami, která zpustošila pobřeží Thajska. Stovky tisíc lidí příšly o život. Ti, kteří přežili navždy ztratili nevinnost. Mini-série společnosti HBO, natočená podle skutečné události, vypráví příběh skupiny lidí, jejichž životy byly nezvratně poznamenány jednou z největších přírodních katastrof v historii. Zatímco na hlubokém moři je tsunami těžko pozorovatelná (obvykle má výšku v cm až desítkách cm zato rychlost až 700 km h-1), u pobřeží nahromaděná energie zvedá vlnu až do výšky 30 metrů a více. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (36)

misterz 

všechny recenze uživatele

O triedu lepšie ako pátosom prekypujúci snímok Nič nás nerozdelí (2012). Rovnaká téma, úplne iné spracovanie, aj keď ani tu sa pri pár scénach tvorcovia tomuto pukerlíkovému nešváru neubránili, bolo to však v norme, pričom sa to celkom stratilo v mori prirodzenosti a reálneho vykreslenia tejto smutnej udalosti. Čo mi najviac vadilo, tak to bola úplne zbytočná novinárska linka ohľadom thajskej vlády a jej vyvlastňovaniu pozemkov na nové hotely. V týchto pasážach snímok strácal na emotívnej sile a kontraproduktívne tak skĺzaval do nudy politikárčenia a údajnej "senzácie". Nebyť toho mohlo ísť o fantastickú katastrofickú drámu s reálnym spracovaním, hlavne keď tiež uvážime výborné herecké výkony väčšiny zúčastnených. Aspoň tretina stopáže preč a bola by to emocionálna bomba, takto len slabší nadpriemer. 70/100 ()

castor 

všechny recenze uživatele

„Ale jo, dobrý, vlastně velmi slušný,“ řekne si divák po projekci téhle s úctou natočené televizní minisérie. Jak název napovídá, připomíná jednu z nejtragičtějších živelných pohrom v dějinách lidstva. Tvůrce až tak nezajímal rozměr katastrofy, nýbrž osudy těch, kteří přežili, ztratili, doufali, hledali, trpěli, dokumentovali, pomáhali. Vyrovnáváním se s následným chaosem je totiž jen začátek, postupně se seznámíme s osudy zarputilého novináře, manželského páru, který marně pátrá po šestileté dceři, mladého vesničana, matky, která přišla o manžela a teď bojuje o život syna, dobrovolné pomocnice a dalších, které se postupně prolínají. Působivé memento tahají do vyšších pater zejména civilní herci – Tim Roth, Chiwetel Ejiofor, Sophie Okonedo nebo Toni Collette. Bez zbytečných happyendů, bez dynamiky katastrofických velkofilmů (paradoxně onen spád a tempo jsem ale místy postrádal), bez důrazu na naturalismus (přesný opak nedávného dramatu Nic nás nerozdělí, s kterým ho na druhou stranu spojují poměrně neuvěřitelné náhody). 70% ()

Reklama

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Velice povedený, působivý a silný film s velice dobrými hereckými výkony. Na televizní poměry se film maximálně povedl a herci zde předvádějí tak výborné výkony, že jim jejich postavy uvěříte. Film jistě neměl moc velký rozpočet, proto jsem neočekával nějaké skvělé trikové sekvence ničivých vln a samotná hlavní vlna se ve filmu vyskytne cca na 2 minuty. Avšak záběry zkázy jsou velice působivé a působí reálně. Nejvíce se mi ve filmu líbil "příběh" postavy, kterou ztvárnil Chiwetel Ejiofor. Jeho postava otce hledajícího ztracenou dceru dostala ve filmu nejvíce prostoru a bylo to jen dobře, jelikož je právě tato část tou nejpůsobivější. Film se mi opravdu velice líbil a rozhodně by neměl být přehlížen. Pokud se nenecháte odradit tříhodinovou délkou čeká vás velice strhující drama, které působí opravdověji než spousta vysokorozpočtových trháků. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Jasný útok na city hneď z prvých línií. Hneď od začiatku scenár vybalí najpôsobivejšie zábery a až do samého záveru pokračuje sériou extradramatických a ťažko stráviteľných situácií a scén. Príbehy a osudy ľudí po katastrofách sa stali vhodnou a hlavne hodnotnou korisťou pre sfilmovanie, no keď je film natočený s citom, dobrým scenárom a kvalitnými hercami, nemám nič proti tomu, dostať sa na chvíľu do sveta obrovskej tragédie, prežívať zdesenie a súcitiť s jej hlavnými aktérmi. HBO produkcia znova natočila veľmi pôsobivý a realistický film. 85%. ()

villon17 

všechny recenze uživatele

Hodně silnejch okamžiků, rozhodně emocionálních až do morku kostí, ale už po chvilce sem koukala na hodinky a nebavilo mě to. Co mě zaujalo asi nejvíc bylo pálení neidentifikovanejch mrtvol, který začaly časem zapáchat a nikdo je nestíhal odklízet, čehož se ujali všudypřítomný mniši. Proti nim se postavili přeživší, který hledali svý příbuzný, ale neměli šanci je najít, pže těla byly už spálený. Nešlo mi ani tak o tuhle konkrétní věc, ale o to, že obě strany dělaly správnou věc, ale žádná nesouhlasila s tou druhou. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (3)

  • Vlny byly až 10 metrů vysoké a dosáhly na břeh až do vzdálenosti 2 km. (Rodriguez)
  • Samotné natáčení mělo probíhat v místech, kde se tsunami přehnalo. Přes původní negativní reakce místních obyvatel nakonec všichni souhlasili a filmaři tím nepřímo přispěli k rozvoji postižené oblasti. (Rodriguez)
  • Při tsunami zemřelo 226 000 lidí (z toho bylo 5000 cizinců), zraněno bylo přes 500 000 lidí, na následky infekcí a nemocí jich zemřelo přes 150 000. (Rodriguez)

Reklama

Reklama