Reklama

Reklama

Poslední kmotr

  • Itálie Fantasma di Corleone, Il (více)
všechny plakáty

Obsahy(1)

Bernardo Provenzano, duch města Corleone, boss sicilské Cosa Nostry, žil přes čtyřicet let jako psanec. Na jeho hlavu byla vypsána odměna dva miliony eur. Ale jak se někdo mohl takovou dobu skrývat na ostrově, unikat stovkám policistů a přesto stát v čele mafie jako její nejvyšší šéf? Díky několika mafiánům, kteří se rozhodli promluvit, byla spravedlnost Provenzanovi často v patách, několikrát byl obklíčen karabiniéry ve svém úkrytu - a přesto zmizel jako duch. Italský novinář Marco Amenta hledal odpovědi na zneklidňující otázky - ale neustále nacházel důkazy toho, že Provenzano byl pod ochranou lidí stojících zcela mimo podezření. Včetně některých politiků... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (2)

ORIN 

všechny recenze uživatele

Mafie je jako rakovina, opravdu neznám trefnější přirovnání, neuvěřitelně zákeřná a téměř nezničitelná "nemoc" lidstva, prolezlá všemi vrstvami obyvatel, od chudých sedláků až po nejvyšší představitele dané země, rozlezlá v podstatě po celém světě, vznikají stále nové a nové odnože a nejrůznější zločinecké organizace, nejznámější a nejstarší je však pouze jedna, sicilská Cosa Nostra. Právě o jejím bossovi Bernardu Provenzanovi a snaze o jeho dopadení pojednává tento dokument. Zpracování bohužel poněkud pokulhává. Více než zajímavá látka by si podle mě zasloužila mnohem podrobnější a zasvěcenější komentář. Nicméně pro fanouška mafie, jakým jsem já, naprostá povinnost. Bernardo Provenzano, přezdívaný Duch Corleone, unikal italské policii více než čtyřicet let. Roku 1993 se stal capem di tutti capi, tedy bossem všech bossů, na veřejnosti se naposledy objevil v roce 1962 a poslední dochovaná fotografie se datuje dokonce do roku 1959. Provenzano zavrhoval komunikaci skrze jakoukoli techniku, vymyslel systém předávání drobných vzkazů, tzv. pizzini - malinkých papírků, které posílal přes velké množství poslíčků, až nakonec doputovaly určenému adresátovi. Každý poslíček znal pouze předchozího a následného člověka, kterému vzkaz předal, proto stačilo "přerušit" (rozuměj odstranit) jediný článek a odesílatel byl v podstatě nevystopovatelný. Přesto přese všechno se policii podařil husarský kousek a Duch Corleone byl před více jak rokem (11. 4. 2006) dopaden. Dle mého názoru ale pokaždé záleží na tom, jestli je boss (ne)zrazen nějakým svým blízkým spolupracovníkem, protože koupit si lze každého, policii nevyjímaje a z příkladu Radovana Krejčíře každý ví, že lze uniknout téměř za každé situace. Jestli to ale pro Provenzana znamená konečnou v mafiánské "kariéře" se teprve uvidí, své přízvisko nezískal pro nic za nic a jak říkám, dnes lze na svou stranu získat naprosto každého (doba Neúplatných je v daleké minulosti) a Duch Corleone možná vyšumí navždy... ()

Fanucci 

všechny recenze uživatele

Každý film o mafii uživatel s nickem Fanucci více než rád skoukne:-) Navíc když není o americké Cosa nostře, na kterou se možná až příliš lidé od filmu i dokumentaristé zaměřují. ()

Reklama

Reklama