Reklama

Reklama

Hotell E

  • angličtina Hotel E
Krátkometrážní / Animovaný
Estonsko, 1992, 28 min

Režie:

Priit Pärn

Scénář:

Priit Pärn

Hudba:

Olav Ehala
(další profese)

Obsahy(1)

Surrealistická obrazová orgie, které předchází dva prology, zobrazuje svět stylizovaný do dvou hotelových pokojů. Optimistický, až kýčovitě maloměšťácky poklidný barevný pokoj s unuděnými hosty ubíjejícími čas golfem a bezstarostným konzumem je oddělen dveřmi od tmavého pokoje s velkým kulatým stolem, který má symbolizovat "beztřídní" společnost stejně chudých lidí vystavených stálému nedostatku, nervozitě a nebezpečí. Průhledná alegorie na existenci a vztah konzumní západní společnosti a komunistických zemí bez tržní ekonomiky je ozvláštněna kombinací různých výtvarných stylů a technik od abstrakce po popart s využitím prvků americké klasické animované grotesky. Nejslavnější film Priita Pärna, díky kterému estonský animátor definitivně pronikl mezi elitu světové animace. (gudaulin)

(více)

Recenze (8)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Patrně nejznámější film špičkového estonského animátora a výtvarníka Priita Pärna nese všechny znaky typické pro jeho tvorbu - ovlivnění surrealismem, kombinaci výtvarných směrů, experimentování s technikami, ironický až sarkastický tón v obsahu sdělení. Dva hotelové pokoje představují nasycenou západní a nedostatkovou komunistickou společnost. Jsou oddělené dveřmi a ty se jednoho dne otevřou. Když osazenstvo barevného, luxusního pokoje začnou návštěvy z tmavé sousední místnosti zmáhat, obdarují jeho osazenstvo bezcennou tretkou a jednoduše zamknou dveře.... Vzhledem rychlému tempu, střídání obrazů a abstraktnímu vyjadřování používanému v experimentální autorské animaci je vhodné Hotel E vidět opakovaně. Je to jedno ze základních děl moderní animované tvorby,vhodné spíš pro nadšence animace než běžného konzumenta rodinných animovaných filmů. Celkový dojem : 100 %. ()

danliofer 

všechny recenze uživatele

Kdyby zůstalo u prvního "šamanského" dílu, mně by to osobně stačilo... A bylo by to za pět hvězdiček, neb v něm bylo řečeno mnohé v nádherné parabole... Prostřední díl měl pro mě též ještě určitou výpovědní hodnotu přátelství a možná i obětování se... leč třetí závěrečný díl vyznívá tak tragicky - plný manýry a zbytečně vyšponovaný do extrémů, jako by snad bylo Estonsko v rámci SSSR tou nejvíce zasaženou zemí ze všech bývalých svazových republik. Samozřejmě že vidina "amerického snu" nebyla jen pro Estonce, ale i tak mi tu přijde až zbytečně ostré členění mezi "postsovětským" režimem a "americkým, resp. evropským unijním snem"... ()

Hafran 

všechny recenze uživatele

Špička mezi Animovanými filmy. Nejenže má hutný morální a sociální podtext, ale je i výborně zpracovaný a má vynikající hudbu. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama