Reklama

Reklama

Zločin jménem Katyň

(TV film)

Obsahy(1)

Dosud nepublikovaná fakta a nové souvislosti hrůzných událostí, které až do dnešní doby poznamenávají polsko-ruské vztahy. Vydejme se po stopách transportů polských zajatců, které totalitní moc rozhodla sprovodit ze světa, aby tak vyvražděním inteligence a vojenské elity oslabila na mnoho dalších generací celý jeden národ. Pokusme se zmapovat poslední kroky od nádraží, kam přijížděly vlaky, přes kláštery, ve kterých na smrt odsouzení přespávali, až na popraviště, kde byli výstřelem do týla zabiti? Jakkoliv prezident Gorbačov oficiálně přiznal v roce 1990 vinu Sovětského svazu na systematickém vyvražďování nevinných obětí, dodnes současné Rusko odmítá odpovědnost státu, hovoří o vině jednotlivců, neposkytlo dosud výsledky provedených šetření a dodnes se najdou stoupenci demagogického výkladu o podílu německých okupantů. Málokdo ví, že mezi tisíci obětí masového vraždění polské elity byli také občané tehdejšího Československa... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (18)

Ainy 

všechny recenze uživatele

Nic mě nezasáhne tak moc, jako příběhy, které píše sám život. Nepotřebuji sledovat horrové fikce z per věhlasných režisérů. Filmy, jako je tento, stačí k tomu, aby se mi stáhl žaludek, abych cítila tíseň či vztek, abych cítila úzkost i strach ... strach z děsivých skutečností připomínající nezpochybnitelné důkazy zvěrstva páchané lidmi na lidech. Jímá mě hrůza nad pomyšlením, jak křehkou záležitostí je mír a jak příliš záleží na tom, v jak moc bláznivých rukou náš osud leží ... Výborný dokument, jehož autoři dali prostor pro vyjádření všem, kterých se to týká. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Všichni věděli, že to udělali Rusové, ale nesmělo se to říkat." Tak nám zase jednou dějiny píší vítězové. Za doby sovětského vlezdoprdelectví nic jako Katyň neexistovalo, nyní za doby amerického vlezdoprdelectví zjišťuju, že Stalin nechal zamordovat polskou inteligenční elitu a ještě tento skutek vychytrale nechal přičíst k německým hříchům. Nerad se nechávám oblbovat oficiálními pravdami, zvlášť když dneska Rusové údajně mohou za všechno zlo světa, ale moji polští přátelé pamětníci zločin v Katyni vesměs potvrzují, tak tomu budu tak nějak věřit. A samozřejmě oceňuju, že v tomto dokumentu dostali příležitost vyváženě se vyjádřit tušící pozůstalí, vědoucí historici i jeden plamenný obhájce Stalinovy dobroty. ()

Reklama

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Natočit dokument o Katyňském masakru je pochopitelně záslužný záměr, ale pokud divák o události alespoň něco málo slyšel, tak mu film nové informace neposkytne. Pro naprosto neznalé (skutečně se takoví lidé najdou? smutné) je to přínosné, ale toto je téma, které by si zasloužilo delší stopáž a mnohem důkladnější zpracování. Hodnotím vysoko jen ze sympatií k úsilí tvůrců. ()

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Kvalitně zpracovaný dokument, který jsem shlédl na Festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě. Jedná se hlavně o výpovědi pozůstalých a historiků a autentické videosekvence z odhalování hrobů. Hodně se mi líbila kamera a hudba, která umocňovala napětí a autentičnost tohoto hrůzného činu. Až to poběží v České televizi, určitě se podívejte. ()

KatRi 

všechny recenze uživatele

Obsahově nemám téměř co vytknout. Oživit vylíčení této sedmdesát let staré hrůzy výrazně pomohly zpovědi pozůstalých...Ale formálně - rádoby působivé rychlé prostřihy fotek a záběrů jdoucích přes sebe a v rychlém sledu, navíc v kombinaci s vyloženě nepříjemnou hudbou jsou rušivé elementy. Kýženého efektu (totiž vzbudit v divákovi nepříjemné pocity) snad šlo dosáhnout samotnými informacemi, výpověďmi a záběry na památník, zemřelé...to samo o sobě bylo natolik silné a vypovídající, že těch předělů vážně nebylo třeba. ()

Galerie (7)

Reklama

Reklama