Reklama

Reklama

Dealer III

  • Česko Dealer 3 (více)
Trailer 2

Organizovaný zločin s lidskou tváří. Syrový pohled do kodaňského podsvětí od proslulého dánského režiséra Nicolase Windinga Refna. Nicolas Winding Refn zakončuje svou trilogii o kodaňském podsvětí mrazivým portrétem stárnoucího gangsterského kápa Mila. V předchozích dílech byl tento srbský kmotr jen vedlejší postavou v příbězích dánských kšeftujících dealerů a zlodějíčků bezmocně se potácejících za hranou zákona. Když vše klapalo, jak mělo, byl Milo bodrým přátelským kumpánem, ale pokud měl pocit, že ho někdo chce podrazit, nebo bylo potřeba zatlačit na dlužníka, jeho žoviálnost a familiárnosti ustoupily nelítostným erupcím účelové brutality. Tentokrát se s tímto králem podsvětí, který zásobuje Kodaň drogami, setkáváme na sezení anonymních narkomanů. Milo chce přestat brát, protože pak nemá čistou hlavu na důležitější věci. Zrovna organizuje pohoštění na svatební hostinu své milované dcery, ale současně řeší i zpackanou zásilku drog. Také coby stárnoucí veterán stojí proti ambiciózním mlaďochům, ze kterých mohou být noví výhodní spojenci, ale současně i nežádoucí konkurence. Milo se snaží si v nové době udržet postavení, a tak zkouší nové věci, jenže starého psa prostě novým kouskům nenaučíš.
Režisér opět spřádá nelichotivý obraz podsvětí, prostý obvyklých mýtů a glorifikace nejen hollywoodských gangsterek. Také tentokráte přistupuje ke světu periferních podniků a umolousaných lemplů s empatickým zájem, přičemž ale v závislosti na hlavní postavě se mění atmosféra i pojetí snímku. Po vypjatě existenčním prvním dílu a jeho oidipovsky tragickém pokračování Refn trilogii uzavřel znepokojujícím portrétem krále podsvětí, který nehledá cestu ven, ani nesní o jiné budoucnosti, ale jenž je největší rybou v rybníce právě proto, že je ve svém živlu. Mít na rukou krev je pro něj stejně každodenní záležitostí, jako kuchtit tradiční lahůdky na svatební hostinu. Cenou za jeho postavení pak není strach o život, ale pouze stres a samota. Všechny roviny mnohoznačné postavy bravurně vystihl v Dánsku žijící chorvatský rodák, divadelní, filmový a televizní herec Zlatko Buric. Právě on coby představitel Mila, hlavním pojítkem celé trilogie, protože jako jediný z jejího početného hereckého ansámblu vystupuje ve všech dílech. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (176)

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Nejaká originálnosť, ktorá mi chýbala pri prvých dvoch dieloch a niečo výnimočné, špeciálne až šokujúce priniesol práve tento tretí diel. Zo začiatku nevinne vyzerajúci film, ktorý ale práve vďaka tým Srbom, Albáncom a iným etnikám nebol nudný, sa ku koncu nečakane zamotal a tí, ktorí chceli zanechať svojho zla, naopak spáchali snáď najväčšie. Hovorí sa, že skapínajúci kôň najviac kope a to sa v prípade zla, ktoré ovládalo postavu Mila, stalo. Trochu sa mi nepáči, že do tej úlohy ľudských mäsiarov dali Srbov a nie Albáncov, ktorí tým v Kosove boli známi. Takto si slabšie a jednoduchšie zmýšľajúci jedinec môže vytvoriť negatívny pohľad na toto etnikum. Tak ako sú dobrí ľudia, sú aj zlí a platí to pre všetkých a všetky etniká. Lenže po troch dieloch série Pusher, mám pocit, že severania všetko zvaľujú na iných, aj keď je pravda, že práve prisťahovalci menia krajiny a prinášajú často patologické zmeny, stačí sa pozrieť na Austráliu. Kedysi si tam vraj ľudia nezamykali ani domy a dnes to už vraj neplatí. Tento film tým pádom beriem aj tak, že nejaké etnikum si to odskákať muselo v tomto filme a prijať úlohu tých zlých, aj keď najhorší pocit som mal práve z Poliaka a Albáncov. Ak však odhliadnem od etnicity, tento film bol výborný. Ukázal, čo znamená odkladanie, ešte nie, ešte treba niečo posledné dokončiť vo svete zla. Film s tak smutným a prázdnym koncom však bol pre dánsku výrobu už pre mňa typický, je vidieť, že je to film zo série Pusher. Veľmi dobrá réžia, nejaká psychológia, avšak mal som dojem, že veľa vecí bolo obpozeraných od iných filmov. Tento film je však opäť vulgárny a tentoraz najmä vysoko brutálny, takže neodporúčam pozerať osobám pod 18 rokov. ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Vypadá to, že všechny vrstvy podsvětí trápí ten samý problém. Stačí jedna nepovedená akce, a už se v tom vezete. Po Frankovi a Tonym schání peníze i Milo. Sice mu nehrozí smrt, ani existenční problémy, ale lehce se z toho taky nedostane. Nicolas Refn přitlačil na důrazu, takže třetí díl volné trilogie zvolna graduje do regulérního hororu. Na konci mě mrzelo, že film nepokračoval další půlhodinku, protože do kouta zatlačený Milo byl opravdu děsivý, a rozjetá situace slibovala netradiční zážitek. ()

Reklama

Lachtaan 

všechny recenze uživatele

Ač je mi to nemilé, musím jít zase po nějaké době proti proudu a nejopěvovanější dánské gangsterce uvalit pouhopouhý průměr, protože mě příběh balkánského mafiosa Mila příliš neuhranul. To mě mnohem více bavil i první příběh, kde jsem sympatizoval s Kimem Bodniou. Zlatko Burić ve mně nezanechal jediný impuls k tomu, abych na jeho sólo cestu brzo nezapomněl. [viděno v Edisonline 9.7.2023] ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

V mých očích rozhodně nejlepší díl celé trilogie. Díl se tentokrát točí kolem postavy, která mi byla neskutečně sympatická již v prvním díle. Zlatko Buric si mě dokázal získat a já mu celý snímek držel palce. A pokud koukáte na film, kde vystupuje postava, jejíž osud vám není lhostejný, tak se u něj bavíte podstatně jinak. Taktéž shledávám nejkvalitnějším děj. Tentokrát zde nejde o život nějakému podřadnému lemplovi, protože udělal nějakou píčovinu. Tentokrát sledujete osud zkušeného drogového veterána a jeho konfrontaci s ambiciózním mládím. Možná právě to bylo na celém dílu tak kouzelné. Divák tentokrát nenahlédne pouze lehce pod pokličku zločineckému byznysu v Dánsku. Poklička zůstane celý díl dole a divák sleduje po celou stopáž syrový portrét společnosti. Dovolím si pochválit i to, co jsem v předchozích dílech pochválit opomenul, ačkoli to tam bylo stejně dobré. Řeč je o originálních úvodních titulcích a vynikajícímu soundtracku. Třeba takový zvukový doprovod boje hlavního hrdiny s absťákem, byla pastva pro uši. Potěšil i občasný humor a dovedu odpustit i souhru mnoha náhod, které byly velmi silným hnacím motorem při vývoji děje do tak skvělé podoby. Film se mi skvěle trefil do nálady a filmový orgasmus přece nemohu hodnotit jinak než maximálně. ()

tigre 

všechny recenze uživatele

soulasim martyrem s vzestupnou tendenci jen ty cisla bych dal jinak, ale treti dil bezesporu nejsilnejsi a nejlepsi z teto zvlastni trilogie. u trojky jde co se tyka psychiky Refn nejvic do hloubky, film taky nejsilneji graduje. ze scen zvlast v druhe polovine beha mraz po zadech, dobra prace s rucni kamerou, Zlatko Buric jako Milo naprosto skvely - filmy jako tohle muzu .) ()

Galerie (20)

Zajímavosti (5)

  • Lidé na protidrogových setkání byli skuteční narkomani. (Nathanielmon)
  • Všechny scény byly točeny chronologicky. (antonchigurh)

Reklama

Reklama