Reklama

Reklama

Cannibal

  • Německo Cannibal - Aus dem Tagebuch des Kannibalen

Recenze (21)

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Z Dorových filmů pro mne ne zcela nejlepší, ale možná nejpoetičtější film. Jeho výtvarné vidění je úžasné a leckterou scénu bych přirovnal k počinům P. Greenawaye - určitě závěrečnou malou hostinu. Ve svém dekadentním pohledu zkoumá psychologii postav a vypráví především obrazem. Mozaika výjevů, kde je precizní práce se světlem, se skládá pomalu do konečné podoby, což spěchajícího diváka jistě ubije. Leckterý obraz by se dal zarámovat jako fotografie. Kromě přesných kompozic je dán důraz i na detail....třeba jen tak odpočívající pavouk na zdi. Výtvarně vytříbená je na příklad scéna v koupelně, kdy vana se pozvolna barví krví. „Jsem tvé maso!" říká oběť a snaží se rozhýbat svého kata, který je najednou na pochybách. „Vykastruj mě!" Touha po bolesti (kdopak si vzpomene na Mučedníky), co může přinést nečekané. Samozřejmě nakonec dojde na vydatné gore a střeva ven, ale je nasnímáno tak, že divák vidí vše a při tom zůstává obrovský prostor pro fantazii. Dora je osobitý umělec pro poměrně úzký okruh diváků. Fascinace smrtí, ale i životem, zánik, zrození, věčný koloběh. Nesrovnatelně lepší než Dobrovolná oběť, která ale byla přeci jen určena většinovému divákovi. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Warning! Jen pro otrlé, okrajové a menšinové publikum. Zvrácený a umělecky založený režisér Marián Dora servíruje šokující příběh dle skutečných událostí. Opravdu silná káva. Obsedandtní Kanibal hledá přes internet někoho, kdo by se nechal dobrovolně sežrat a brzy mu příjde odpověď od nedočkavé oběti. První hodina plyne velmi pomalu, sledujeme seznámení mezi Kanibalem a jeho oběťí a jejich vzájemné "laškování", kde zaujme fakt, že oběť je překvapivě dominantnější, ale jinak je to trošku nuda a sledovat dva nahé chlapy není zrovna něco, co by mě bavilo, ale finální půl hodina je už extrém a čistá zvrácenost, která šokuje i po letech. Vidíme detailní rozporcování člověka, kde z něj nakonec nezbyde vůbec nic. Sleazy špinavá atmosféra, realistické Gore, depresivní piánová hudba, artový nádech a důkladná psychologie postav. Jednou větou :Deviantní, extrémní, divácky nevděčný, špinavý, zlý, šokující, překračující všechny možné hranice, takový je Cannibal od umělecké zvrácené duše Mariána Dory! Nedoporučuji lidem, kterým se dělá zle z násilí. Tip jen na vlastní nebezpečí, hrozí psychické doživotní problémy 😃 6/10. ()

Reklama

Mordenroth 

všechny recenze uživatele

Amatérska rekonštrukcia skutočného príbehu nemeckého homosexuálneho kanibala Armina Meiwesa (vo filme ako "The Man"), ktorý v roku 2001 zabil, rozštvrtil a následne zjedol berlínskeho inžiniera Bernda Brandesa (vo filme ako "The Flesh"). Zoznámili sa cez internet a Berndo súhlasil (dokonca ho o to údajne sám požiadal) so zabitím a zjedením. Skrátka, túžil byť obeťou. A tak sa jedného dňa stretli v opustenom dome, Armin svojho nového priateľa najprv omámil liekmi, potom ho opil a už mu nič nebránilo v tom, aby uskutočnil svoje najtajnejšie (a zároveň najúchylnejšie) sny. Odrezal mu genitálie, ktoré potom spoločne jedli... a zbytok tohto lacného filmu si môžete ľahko domyslieť. Pripadal vám Cannibal Holocaust nechutný? Tak v tom prípade si pri pozeraní Cannibala pravdepodobne vypestujete kvalitný dáviaci reflex. A to nehovorím o trochu slabších povahách, ktoré by sa na tento film radšej vôbec nemali pozerať. Otvorené (homo)sexuálne, násilné a krvavé scény (napr. odrezávanie genitálií) sú skutočne len pre silné žalúdky. Jednu hviezdu dávam za odvahu, ale inak som presvedčený, že tvorca tohto snímku (nejaký Marian Dora) nemôže byť úplne v poriadku a mal by čo najskôr vyhľadať odbornú (najlepšie psychiatrickú) pomoc. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Tak jsem se na to konečně "odvážil", po asi 2 letech, co to chci vidět. Začnu nejprve klady. I tady je znát, že Marian Dora nějaké umělecké cítění rozhodně má. Některé scény jsou přímo úžasné, třeba pomocná ruka nebo zobrazení psychologie hlavní postavy pouze prostřednictvím obrazů (třeba jak na nádraží botou odstrkuje žížalu, aby ji zachránil před možným (pro něj nechtěným) zašlápnutím). Líbilo se mi i prvních 20 minut, které slušně budují atmosféru a tajemno okolo toho, co ti dva chlapi vůbec chtějí a proč si píší o tak divných věcech. Výkon hlavního herce (asi Carina Palmera) mi přišel taky celkem povedený a jak už je u Dory zvykem, na amatéra má úžasně udělané gore scény. A teď ty mínusy. Herec, který ztvárnil oběť, hraje fakt strašně a vlastně o něm pořádně nic nevíme. U hlavní postavy jsem zase nepochopil, jestli má děcko nebo je prostě jen pedofil a taky nechápu, proč na začátku je ta scéna s feťákem (která je ale mimochodem slušně udělaná), když se tam pak už neobjeví. Nebo začal makat jako číšník, narostly mu vlasy a pak došlo k tomu, k čemu došlo? Asi jo, ale nevypadá to zrovna důvěryhodně. Tím nejhorším ale je to, že se Dora opět opájí přehnaně sám sebou. On by uměl, nějaký talent má, ale až moc se vyžívá v prasárnách a Cannibal není žádná výjimka. Detailně to popisovat nebudu, asi stačí když napíšu, že půlku filmu sledujeme dva nahé chlapy, kteří to nejprve spolu dělají a pak jeden chce sežrat toho druhého (což se povede, je to podle skutečného případu - akorát tady není řečeno, že Oběť své snězení tomu kanibalovi úředně podepsal) a zhruba čtvrtinu už pak jen sledujeme porcování a hostinu. A všechno je to strašně pomalé, detailní, ale hlavně strašně nudné. Nejednou by se daly přeskočit 2 minuty a člověk by o nic nepřišel. Mít to 30 minut maximálně a být to víc zaměřené hlavně na ten začátek, mohlo by to být dost dobré. Jenže není a tak je to prostě jen strašně utahaná nuda. Dorovi fanoušci, kterým je fuk nějaká výpověď, hlavně ať tam jsou hektolitry krve a tuny masa a orgánů, budou určitě spokojený, ale já v něm vidím dekadentního režiséra, co nějaký talent má, někdy má i co říct (viz. Carcinoma), ale tak moc se opájí úchylárnami, že ten svůj talent pořádně nevyužívá. A já pořád čekám, kdy se to zlomí a kdy se mu to konečně povede natočit tak, aby to nepůsobilo jako samoúčelná prasárna, ale spíš jako umělecké dílo. A jednou se mu to částečně povedlo. Ale tady fakt ne, a to se mi ten začátek ještě docela líbil. 2* ()

Hamaradža 

všechny recenze uživatele

Takže takto: Cannibal prekvapivo NIE JE úplne zlý film. Nekvalitná digitálna kamera je mu svojím spôsobom k úžitku a pomáha dotvárať špinavú a živočíšnu atmosféru. Obsadenie taktiež v poriadku (Obzvlášť The man) a vidno, že tématika sexuálnych deviácií a osobitný, empatický takmer až romantický postoj k nim nie je Dorovi cudzí. Čo sa týka filmárčiny ale pôsobí ako nevyspelý nadšenec, túžiaci si zhmotniť svoje chúťky na plátne, s primitívnym scenárom a hlavne topornou angličtinou (Zjavne z google translátora) ktorá maximálne potápa serióznu tvár snímky a robí z nej amatérsku, miestami nechcene zábavnú prasačinku na jedno pozretie. Gore efekty vydarené, očakávaný a jediný možný záver skutočne celkom hardcore (s jediným úmyslom znechutiť) no podobne štylizovaný nekromantik bol lepší. ()

Zajímavosti (2)

  • Film byl natočen za týden, bez velkého týmu a technického vybavení, jen s malou kamerou a a rozpočtem ve výši 2000 euro. (Tereszka33)
  • Film je inspirován skutečným kanibalem Arminem Meiwesem. (DanteZ)

Reklama

Reklama