Reklama

Reklama

Závěť

  • Srbsko Zavet (více)
Trailer

Starý muž jménem Živojin Markovič, žijící v odlehlé vesničce, se modlí, aby jeho vnuk Cane odjel do města, prodal svou krávu a přivedl si manželku. Ve městě se má setkat s dědečkovým nevlastním bratrem, ale ten už nežije. Místo toho se setká s jeho dvěma vnuky, dvěma dobrosrdečnými bratry, kteří jsou ale drobnými zločinci a odborníky na demolice. Cane si s těmito muži brzy rozumí a také se zamiluje do školačky Jasny, kterou si chce vzít, aby splnil slib dědečkovi. Zaplete se do rodinných záležitostí této dívky, zachrání ji i její matku před prostitucí a gangstery, které vede muž jménem Bajo. Vrátí se s nimi do vesnice včas, aby navzdory gangsterům oslavili Živojinovu svatbu se sousedkou. I když Bajo a jeho banda dělají, co můžou, aby všechno zmařili, konají se svatby dvě. (JOJ Cinema)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (179)

Teebo 

všechny recenze uživatele

Rozhodně se nejedná o tak dobrý film jako Černá kočka, bílý kocour, kde jsem dával stejné hodnocení. Obvykle, když váhám, kolika hvězdičkami hodnotit, rozhodnu se pro nižší počet. Ale tady by tři byly prostě moc málo. Protože něco tak pozitivního, ztřeštěného a šílenými nápady překypujícího se jen tak nevidí. Mentalitu všech postav v Kusturicových komediích prostě miluju, všichni jsou hrozní sympaťáci. Natočit dobrý vtip, to dlouhodobě považuji pro filmaře jako žánrově nejtěžší úkol, a povedené komedie jsou pro mne nejvíce nedostatkové zboží. Takže doufám, že se mi ještě nějakého podobného kousku ze Srbska dostane. V tomto případě je škoda především přepálené stopáže - být film o půlhodinu kratší, bylo by to bez váhání. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Zcela odpudivý film, který je jen odleskem dřívější Kusturicovy slávy - při sledování ZÁVĚTI se mi hlavou honilo cosi o úpadku stárnoucího režiséra a děsivých filmových komediích z 90. let, které tento nepodařený počin až pohříchu připomíná. Párkrát jsem se zasmál, ale jinak mě to strašně nebavilo, herci mi přišli hrozní, humor nevtipný a celkové vyznění filmu více než rozpačité. Ani ten balkánský hudební doprovod se zde podle mě nepovedl a soundtrack mě nebavil. Celkově značné rozčarování, až znechucení - ten film je přiblblý až hrůza. Soudě dle nadšených místních komentářů, jsem se tentokrát s většinovým vkusem dosti minul - možná se ten film líbí lidem, kteří od Kusturicy nikdy nic neviděli, jinak nevím. No jsem zvědavý na On the Milky Road, zda si Kusturica u mě spraví reputaci. ()

Reklama

GrooveJump 

všechny recenze uživatele

Mám pocit, že Emir Kusturica má u mne obrovskou výsadu v tom, že mu dokážu odpustit vlastně cokoliv. V prvé řadě nezdravou ztřeštěnost, která mi v jeho podání přijde nadmíru empatizující, nádherně grotesktní a nutno říci, že i těžko popsatelná reálie života. Dále mu s čistým svědomím odpouštím vlastně totožný průběh děje (v té nejobecnější rovině) u jeho posledních tří filmů. Co s však mění (díky bohu), je výběr jednotlivých hlavních ženských rolí a my chlapci si musíme přiznat, že Branka Katic (Černá kočka...), Natasa Solak (Život je zázrak) a nyní Marija Petronijevic mají absolutní schopnost nás přitahovat svojí přirozeností a vlastné i hereckým výkonem samotným , i za handicapu (nebo výhody?), že jde o jejich první roli. Přestože, že jsem asi nepředložil dost silné argumenty (záměrně neuvádím dobře známé - hudba, či typické kusturicovi originální gagy, nebo skvělou komediální mimiku všech představitelů) na to, abych si obhájil to, proč dávám vlastně jasnému čtyřhvezdičkovému bijáku 5 stars, nemůžu skrze tu veškerou empatii, která se dá z filmu přímo ždímat a při které je Vám do breku (a to ještě vůbec nevíte proč), hodnotit film jinak. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

+3* takovou nálož divokých nápadů jsem od této komedie rozhodně nečekal a některé scénky jsou nezapomenutelné. Už dlouho jsem neviděl šílenější film než tento, ale na druhou stranou si tu Kusturica neláme hlavu nad nějakými logičnostmi, což mi ke konci už začínalo vadit. Kdo má tedy chuť na moderní barevnou balkánskou pohádku na vyplnění nudné chvíle třeba po obědě, tak jděte do toho, ale rozhodně to pro každého není! [ PŘÍBĚH: 1 /// SMYSL: 0 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 2 /// ORIGINALITA: 1 /// NÁLADA: 3 /// ART: 0 /// STYL: 2 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

venus 

všechny recenze uživatele

Zavet není úplně Kusturicova špička, ale i tak mě potěšil. Jako obvykle nechybělo plno originálních detailů, vtipné scénky, trable se zvířátky, divoká svatba, to vše zahaleno v balkánsky divokém magickém realismu! Je pravda, že tentokrát Kusturica trochu vše překombinoval a přeplácal, ale já mám jeho filmy ráda, tak se v tom nebudu šťourat :) ()

Galerie (15)

Zajímavosti (3)

  • Pieseň v karaoke súťaži, kde spievajú Jasna (Marija Petronijevic) a Tsane (Uros Milovanovic), je "Winner takes it all" od skupiny Abba. (vander19)
  • Film sa natáčal v meste Uziče a v dedinke Zlatibor. (vander19)
  • Film, který sledují Tsane (Uros Milovanović) a Jasna (Marija Petronijević) u ní doma, je Scorseseho Taxikář (1976). ((mOnkey))

Reklama

Reklama