Reklama

Reklama

Závěť

  • Srbsko Zavet (více)
Trailer

Starý muž jménem Živojin Markovič, žijící v odlehlé vesničce, se modlí, aby jeho vnuk Cane odjel do města, prodal svou krávu a přivedl si manželku. Ve městě se má setkat s dědečkovým nevlastním bratrem, ale ten už nežije. Místo toho se setká s jeho dvěma vnuky, dvěma dobrosrdečnými bratry, kteří jsou ale drobnými zločinci a odborníky na demolice. Cane si s těmito muži brzy rozumí a také se zamiluje do školačky Jasny, kterou si chce vzít, aby splnil slib dědečkovi. Zaplete se do rodinných záležitostí této dívky, zachrání ji i její matku před prostitucí a gangstery, které vede muž jménem Bajo. Vrátí se s nimi do vesnice včas, aby navzdory gangsterům oslavili Živojinovu svatbu se sousedkou. I když Bajo a jeho banda dělají, co můžou, aby všechno zmařili, konají se svatby dvě. (JOJ Cinema)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (179)

ywo666 

všechny recenze uživatele

Totálne uletená komédia. Ešte šibnutejšia ako Čierna mačka a biely kocúr a takmer rovnako kvalitná. Prvých 30-40 minút som sa nejako nemohol scítiť s filmom ale keď som sa aklimatizoval tak mi slzy smiechu tiekli potokom. Vrelo odporúčam všetkým fanúšikom netradičného absurdného a vcelku drsného humoru. ()

Raven0 

všechny recenze uživatele

Jak to tak vypadá, Kusturicovi dochází dech (nebo začíná senilita). Zavet je toho typickým příkladem. Souhlasím s uživatelem valdstein0, taková slátanina smrdí Troškovinou. Nejen, že film vůbec není vtipný (neustálé narážky na zoofilii mě opravdu nerozesmějí), ale celý příběh postrádá logiku. Že to u crazy komedie nevadí? Mě tedy ano. Ta jedna hvězda je za povedenou slečinku a pár vcelku originálních nápadů (ale za boha si už nevzpomenu, které nápady to byli a to jsem film viděl před slabou hodinkou). Jo jo, kde jsou ty časy Undergroundu či Arizona Dream... ()

Reklama

pm 

všechny recenze uživatele

Na tématu střetu dítěte s krutým světem dospělých Kusturica v 80. letech mistrně vystavěl své první tři filmy. "Závětí" chtěl ale v duchu oddechové zábavy zjevně navázat na vynikající komedii "Černá kočka, bílý kocour", kde také využívá srbské maloměsto jen jako dobově topografickou kulisu bez snahy pojmenovávat společenské nešvary. Kriminalita, kterou zachycuje, má jen bavit karikováním postav, gejzírem výbuchů, pádů a primitivních (a pohříchu hodně hloupých) gagů v duchu němé grotesky. Škoda, že většinou nevtipných nebo jen prvoplánově vulgárních. Nejen společenskou kritiku, také poetiku a lásku k lidem, prosvětlující jeho dřívější tvorbu, někde zapomněl. Mikiho Manojloviće pak trestuhodně herecky nevyužil, pouze ho tlačí do karikatury, která ale nemá to opodstatnění co v "Undergroundu". Ano, film jako celek možná funguje, protože řemeslnou zručností lze maskovat prázdnotu. Pro mne je ale "Závěť" pouze smutným důkazem autorského selhání režiséra, okouzleného vlastními manýrami a egem, těžícího z předchozích úspěchů, vykrádajícího sebe sama a přitom neschopným cokoliv smysluplného divákům sdělit. (A to když jsem film v roce 2008 viděla, to jsem netušila, jaké peklo mi o dva roky později nabídne s Maradonou.) ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Rovnako šialené, ako každý iný Kusturica, ale pre mňa o niečo viac stráviteľné. A možno práve tým, že je to šialené o niečo viac a nad príbehom sa netreba nijak zamýšľať. Splniť poslednú vôľu nemusí byť pre chlapca jednoduché, ale ukáže sa to ako ako veľmi zábavné a nakoniec aj príjemné. Inšpirácia z amerických filmov v štýle Sám doma je očividná, akurát tu je brutálnejšia a vyložene iba pre dospelých. Svadba, pohreb, streľba a sex, to všetko zmiešať naraz za zvukov balkánskej hudby je skutočné šialenstvo. Do všetkého sú len tak mimochodom zamiešané aj kruté životné pravdy, ktoré chvíľami nútia k zamysleniu. Ale naozaj len na moment. –––– Hitler vraždil z nenávisti. Dnešné mocnosti vraždia z ušľachtilých dôvodov. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

+3* takovou nálož divokých nápadů jsem od této komedie rozhodně nečekal a některé scénky jsou nezapomenutelné. Už dlouho jsem neviděl šílenější film než tento, ale na druhou stranou si tu Kusturica neláme hlavu nad nějakými logičnostmi, což mi ke konci už začínalo vadit. Kdo má tedy chuť na moderní barevnou balkánskou pohádku na vyplnění nudné chvíle třeba po obědě, tak jděte do toho, ale rozhodně to pro každého není! [ PŘÍBĚH: 1 /// SMYSL: 0 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 2 /// ORIGINALITA: 1 /// NÁLADA: 3 /// ART: 0 /// STYL: 2 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

Galerie (15)

Zajímavosti (3)

  • Pieseň v karaoke súťaži, kde spievajú Jasna (Marija Petronijevic) a Tsane (Uros Milovanovic), je "Winner takes it all" od skupiny Abba. (vander19)
  • Film sa natáčal v meste Uziče a v dedinke Zlatibor. (vander19)
  • Film, který sledují Tsane (Uros Milovanović) a Jasna (Marija Petronijević) u ní doma, je Scorseseho Taxikář (1976). ((mOnkey))

Reklama

Reklama