Reklama

Reklama

První případ otřesného týrání dítěte, který prorazil hradbou mlčení veřejnosti, komentoval žalobce Leroy New slovy: "Tohle je ten nejodpornější zločin v historii státu Indiana." V působivém snímku Tommyho O'Havera si Catherine Keener zahrála zdánlivě obyčejnou ženu v domácnosti Gertrudu Baniszewskou, která ve sklepě svého domu vězní a mučí dospívající dívku v podání Ellen Page. Jejich postavy budou rezonovat v myslích diváků ještě dlouho poté, co zhasnou světla v sále. Jednu z rolí ve filmu také tvárnil Bradley Whitford. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (772)

liborek_ 

všechny recenze uživatele

Přestože je film natočený podle otřesného skutečného případu a přestože se již v úvodních titulcích honosí tím, že dialogy soudního přelíčení jsou doslovným přepisem skutečných výpovědí, nezaručuje to v žádném případě, že film bude dobrý... Naštěstí Americký zločin není ani film špatný, ale pohybuje se přesně uprostřed - Vypráví o pozadí jednoho šokujícího případu chudé matky a jejích dětí, s dokumentární přesností zachycuje následný průběh soudního přelíčení, ale... ale...Ale to je tak nějak všechno... Ta detailní doslovnost, se kterou byl film natočen a která měla zaručit, že bude řečeno vše a co možná nejjasněji, mi pila celou dobu krev... Jakoby každému divákovi mělo být jasno: Matka je zrůda, Paula je zrůda... Teď si všichni povzdechněme... Při pohledu na náctileté děcko, které típe o bezvládné tělo vajgly a kope do něj, jsem si vzpomněl na Hanekeho - film nemusí ukázat úplně všechno, aby byl divák šokován... Stejně film tohoto typu ve společnosti nic nezmění a různé Baniszewské a Fritzly nevymýtí. Alespoň ne takto "doslova" průměrný film... Tak proč se nesnažit o něco víc, než jen doslovný přepis soudních spisů? ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Člověku se skoro nechce věřit, že je Americký zločin natočený podle skutečnosti. Že jsou lidé opravdu schopni takových ohavností, jaké nám tady filmaři ukazují. Ledově mrazivý příběh ze začátku přitom vypadá úplně jinak - zvrhne se ale v přehlídku krutosti první ligy, v ukázku toho, co může fanatický "člověk" (ty uvozovky jsou nutné) napáchat ve jménu jakýchsi ušlechtilých cílů, a jak snadné je pro svůj (zlo)čin získat spolupachatele. Všechny prsty nahoru zvedám za každého úžasného herce i neherce, který se v Americkém zločinu objevil. Díky posílám režisérovi, který zná správnou míru toho, co divák vydrží, a neukazuje víc, než je nezbytně nutné k tomu, abyste se otřásli hnusem. Podobný pocit jako z tohoto filmu jsem měl naposledy z Výměny. Brrr. ()

Reklama

emma53 

všechny recenze uživatele

Jen v České republice je ročně podle statistik týráno přes 5000 dětí. A kolik asi musí být týraných dětí o kterých se ve statistikách nemluví - možná je jich mnohem víc. Je to úděsné, ale je to tak. Jednomu mrazí v zádech, když vidí, čeho všeho jsou lidé schopni, ale Americký zločin je mimo jiné i obrovským vykřičníkem pro celou společnost s jejich mnohdy vědomě zavřenýma očima, když se s něčím podobným setkává. Pro mě bylo zcela nepochopitelné nejen jednání Gertrudiných dětí, ale co mně hlava nebrala už vůbec, že se k tomu týrání připojovaly i ostatní děti z okolí. Možná je dobře, že nám v hlavě zůstává mnoho otázek nezodpovězených. Svým způsobem je to nevysvětlitelné, protože těch příčin v tomhle případě proč k tomu došlo, mohlo být mnoho, ale rozhodně to člověka motivuje k přemýšlení, proč k takovým zrůdnostem vůbec dochází. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Příliš rozvláčné, což v 92 minutách filmu musí být jednoznačně chyba tvůrců. Než se vám to trochu dostane pod kůži, tak uběhne půlhodina, kde se sice rozvijí motivace postav a klíčují se osobnosti a jejich vazby, avšak trestuhodně odosobněnou formou. Tzn. budete sledovat maloměšťáckou extrémně chudou rodinu a nebudete mnohdy chápat jednání a uvažování postav. Druhá polovina je slibnější, jelikož násilí tu je a celková atmosféra společně s bravurní Carherine Keener jednoduše strhne hlava nehlava. Avšak ačkoliv je výpovědní hodnota silná a od začátku do konce má film vzestupných kvalit, dalo se to podle všeho natočit daleko lépe-svižněji-úderněji. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Celou dobu jsem měl pocit, že jsem svědkem něčeho hodně zlého, ale nebyl jsem schopný přijít na to, co to vlastně je. Až náhle všecko z příběhu vyplynulo a já byl nákladním automobilem vyvržen na vrchol skládky, a letmo jsem dopadal dlouze, předlouze až na samotné dno, kde jsem teprve až tam poznal, že to vlastně nebylo nic hezkého. An American Crime je určitě zajímavý film, zobrazující tehdejší období, způsob života a jisté činy jisté Gertrudy Baniszewské, která žít v jiné době, asi by topila a pila krev mladých panen jako údajně Eržébet Bathoryová. Jenže v tomto období to bylo něco jiného, a pykat se za to muselo tak i tak. Film mě ale nedokázal nijak evokovat nepříjemné pocity, vlastně jsem z toho měl po celou dobu dost neutrální pocit. Nemohl jsem tomu filmu přijít na chuť. Do konce jsem čekal, jestli do průběhu příběhu dorazí něco zásadního a nakonec dle mě nic zásadního nedorazilo, a to mě zklamalo. Ellen Page si tu každý chválí, ale pro mě je to prostě průměrná holka, která má to štěstí, že není vybarbínovaná jako taková Lindsay Lohan a dostává role, které rozhodně mají divákům co nabídnout. Film jako takový mě nezaujal. Přišlo mi to tak nějak na nic. Film jako je tento mě potřebuje šokovat a jestli to pár scénama způsobit chtěl, tak ale měl zabrousit trošku hloubš, protože násilí v dnešní době není nic neobyčejného, a už vůbec ne ve filmu. Šokovat se má důrazně a jít se má rovnou na věc a ne to tak protahovat jako v tomto filmu. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (11)

  • Film byl natáčen chronologicky, aby se herci dostali do děje a mohli prožívat příběh Sylvie. (don corleone)
  • Film byl natočen podle skutečné události, která se stala v Indianě v roce 1965. (don corleone)
  • Pro svou roli Ellen Page doslova hladověla, aby co nejvíce zhubla. Údajně se do postavy Sylvie Likens doslova položila a hladovku omlouvala tím, že Sylvia také nejedla. (don corleone)

Reklama

Reklama