Reklama

Reklama

Upre Roma

  • angličtina Upre Roma (festivalový název)
všechny plakáty
Československo, 1955, 33 min

Obsahy(1)

Slovenský středometrážní film o novém životě cikánských občanů naší republiky. Civilisace zasahuje nezadržitelně do cikánských dědin a vyhlazuje nemoci i bídu. Mají blíže ke škole, k lékaři i k ostatním lidem. Na jejich straně je zákon i právo. Patři jim zdravý a šťastný život jako všem občanům naší republiky. (FILMOVÝ PŘEHLED 10 / 1956) (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (2)

ripo

všechny recenze uživatele

Tento středometrážní film je určen pro nejširší distribuci, zvláště však tam, kde žijí občané cikánské národností. Je dokumentem toho, že v naší socialistické vlasti slouží lékař všem a všude, a to i tam, kde musí napřed bojovat s nevzdělaností, pověrou, bázní. Filmový přehled 10/1956 ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Dnes možno už trochu naivne pôsobiaci dokument, ale bola taká doba a takéto typy dokumentov si vyžadovala, jedná sa o film nakrútený pre ministerstvo povereníctva. Na druhej strane sledovať dnes tento film a vnímať ho z hľadiska dnešného postavenia rómov z osád v rámci spoločnosti a premýšľať, čo sa za tie dlhé desaťročia zmenilo, je vskutku zážitok priam hororový. A to Upre Roma končí pozitívne, s veľkou, až nespochybniteľnou nádejou lepších zajtrajškov. Ešte že sa toho humanista Plichta nedožil. ()

Reklama

Zajímavosti (1)

  • Prvý film na Slovensku, ktorý sa zaoberal rómskou problematikou. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama