Reklama

Reklama

Něžná

  • Polsko Łagodna
všechny plakáty
Animovaný / Krátkometrážní
Polsko, 1985, 11 min

Režie:

Piotr Dumała

Předloha:

Fjodor Michajlovič Dostojevskij (povídka)

Scénář:

Piotr Dumała

Hrají:

Wojciech Duryasz (vypravěč)
(další profese)

Obsahy(1)

Animovaná adaptace stejnojmenné novely, jejímž autorem je F.M. Dostojevskij, pojednává o nešťastném vztahu mladinké ženy a postaršího muže. Režisér Dumala byl za tento snímek nominován na Zlatou palmu v Cannes a získal ceny na festivalech v Krakově a Ottawě. (J.Connor)

Recenze (3)

vypravěč 

všechny recenze uživatele

Tato lyrická adaptace Dostojevského novely mně připomněla secesní linii: intuitivně odečítaný příběh se podobá jednomu nedělitelnému předurčenému pohybu, který se - různě nahlížen - zároveň podobá vzletu i pádu. Samo výtvarné zpracování, hmotnění plochy živou šrafurou, mě ale neoslovilo a explicitní odkazy ke konkrétním výtvarným dílům (zvláště k Munchovu Výkřiku a k Redonovu „nesmírnému“ hmyzu) mi přišly vyloženě laciné – poplatné postmoderní intertextualitě, populární v době vzniku, a nijak neobohacující znázorněné drama. ()

blondboss 

všechny recenze uživatele

Tento krátkometrážny snímok šiel úplne mimo mňa, či už animáciami, štýlom režírovania alebo samotným prednesom. Jedine obsah mohol zaujať, aj ten bol však daný poviedkovým námetom od Dostojevského. Podľa mňa totálna zbytočnosť. 20 % ()

Reklama

Reklama