Reklama

Reklama

Franz Kafka

  • Polsko Franz Kafka
všechny plakáty
Animovaný / Krátkometrážní
Polsko, 1992, 16 min

Režie:

Piotr Dumała

Scénář:

Piotr Dumała

Obsahy(1)

Krátkometrážny poľský animovaný film rozpráva pokojnou a atmosféricky plnohodnotnou formou životný príbeh jedného z najväčších spisovateľov 20. storočia, pričom do vybraných biografických faktov vpletá motívy z diela Franza Kafku. (Jordan)

Recenze (10)

Jordan 

všechny recenze uživatele

veľmi zvláštna pocta Franzovi Kafkovi, precízne budovaná atmosféra, nádherná, temná animácia, meditatívne tempo spolu s presnou hudbou a skvelým zvukom, zvláštne, rozhodne pozoruhodné a ojedinelé dielko, ktoré fanúšikovia Kafku (ku ktorým sa čestne a hlasno hlásim) ako aj milovníci animovaných filmov trochu "undergroundovejších" rozmerov ako počítačové animácie od pixaru a walta disneyho plne a hodnotne ocenia ()

Fingon 

všechny recenze uživatele

Deprese, deprese, jedna velmi překvapivá scéna soulože (je to z Polska, nezapomeňte) a zase deprese v neuvěřitelně temném (kresbou) filmu... brrr ()

annihilation 

všechny recenze uživatele

Tento krátkometrážní snímek opravdu působí jako Kafkova díla - je temný, zajímavý, a ač vlastně nemá příběh, nutí vás přemýšlet. Atmosféru dodává působivá hudba a do filmu je zapracována spousta motivů, které pozná jen čtenář, těm, kteří Kafku nikdy nečetli, asi nic neřekne. ()

MarekT 

všechny recenze uživatele

Nezvykle zpracovaný životopisný film o jednom z mě nejsympatičtějších spisovatelů vůbec - pro mě osobně je Kafka takovým Fellinim literárního světa, už jen pro společný znak, kterým je osobní přesah na mě jakožto na čtenáře, resp. diváka, ale hlavně člověka - v poslední době si třeba říkám, jestli třeba nežiji v takovém Zámku a nejsem odsouzen k Procesu... Povedlo se dle mě zachovat duch Kafkova díla, jelikož takhle nějak, vezmeme-li v potaz visuální stránku, jsem si představoval Proměnu, kterou jsem asi před čtvrt rokem přečetl (mimochodem, není bez zajímavosti, že právě na ni se zde odkazuje). Při hodinách českého jazyka jsem si také říkal, kdo by byl na zfilmování jeho děl nejvhodnější - padala jména jako mistr podivínství David Lynch či mistr surrealismu Luis Buňuel. Nicméně v obou případech se jedná o vzdálenou podobnost, a tu tímhle dílem spolu se Stěnami Dumala hravě přebíjí. ()

gjjm 

všechny recenze uživatele

Já mám Dumalu prostě rád. Říká svým kraťasům "filmová miniatura" - a líp se to nazvat nedá. Kratičká, temná a psychologická miniatura, shrnující jednoduchým a poeticky zastřeným dějem motivy z Kafkova díla. Dobré nápady, skvělý scénář, animace ujde...a co je na tom nejlepší, vážně v tom je něco z Kafky. ()

fastum 

všechny recenze uživatele

Jelikož znám Franze Kafku jen ze skript a o jeho životopise nevím zhola nic, asi jsem si film neužil tak, jak bych měl. Zapůsobila na mě jen opravdu temná animace, která s výbornou hudbou vyvolala pěkně temnou a ponurou atmosféru. Jinak byl pro mě příběh trochu zmatený. ()

_aandyy_ 

všechny recenze uživatele

Franz Kafka, neobyčejný spisovatel a zvláštní člověk. Tento krátkometrážní snímek se povedl na jedničku - patřím k těm, co od Kafky něco četli a co o něm něco ví a můžu říct jen to, že přesně tak temně si představuju jeho život... Malby jsou krásné, dojem bezprostřední. ()

Joshu 

všechny recenze uživatele

Černé tvary se pohybují na černém pozadí, zatímco Dumala 16 minut vykrádá těch pár dochovaných fotek Franze Kafky za doprovodu procítěné, melancholické hudby. Někdo tomu říká animační jednohubka, já tomu říkám ztráta času bez hlavy a paty. ()

Reklama

Reklama