Reklama

Reklama

Zlatovláska

  • angličtina Goldilocks
Animovaný / Loutkový / Pohádka
Československo, 1955, 46 min

Obsahy(1)

Český celovečerní barevný loutkový film, natočený podle pohádky K. J. Erbena a loutkové hry laureáta státní ceny Josefa Kainara kolektivem laureátky státní ceny Hermíny Týrlové v Gottwaldově.  Sluha zlého krále Jirka ujedl přes přísný zákaz ze zázračné ryby a začal stejné jako jeho král rozumět hlasům zvířat. Král mu slíbil odpustit trest smrti, jestliže mu Jirka vyhledá krásnou zlatovlasou pannu, o níž vyprávěli dva ptáci. Jirka se vydá na cestu a po mnoha útrapách Zlatovlásku najde. Její otec ji však vydá teprve tehdy, když Jirka splní tři úkoly. Jirka je splní za pomoci krkavčátek, mravenců a zlaté rybky, jimž na své cestě prokázal dobrodiní. Odvede Zlatovlásku ke svému králi, ale ten jej dá za odměnu stít. Zlatovláska však Jirku oživí živou vodou. Když král vidí, že Jirka je teď ještě krásnější, chce také omládnout a vypije mrtvou vodu; ale zároveň vylije živou vodu, a tak už není síly, která by jej vrátila životu. Jirka se Zlatovláskou mohou slavit svatbu. Budou lidu vládnout jistě dobře a spravedlivě. (Filmový přehled)

(více)

Recenze (4)

Víteček 

všechny recenze uživatele

Ve všech směrech průměrné. Ničím to nevynikne, ale koukat se na to dá. Prostě taková nemastná neslaná tuctová záležitost. ()

ripo

všechny recenze uživatele

V pohádkách našeho lidu, jak je zapsali vynikající spisovatelé, především Němcová a Erben, a dali jim ve svých vyprávěních brilantní uměleckou formu, je ztajen nejenom nezdolný, hrdý charakter prostého českého člověka, který pod tíhou útisku nepřestal věřit v lepší život, není v nich jen vyjádřena celá duše našeho lidu ve své čistotě a poetičnosti. Tyto pohádky jsou zároveň vynikajícími literárními díly, která patři ke skvostům naší národní literatury. Rádi se k nim dnes vracíme. A dětem... pro ty jsou dnes, stejně tak jako včera, nevyčerpatelným zdrojem k tříbení mysli, povzbuzení fantasie, posílení citu pro dobro a zlo, pro spravedlnost a bezpráví pro pravdu a lež. Jestliže právě dnes byla natočena „Ztatovláska" v Kainarově přepisu ve formě loutkového filmu — nejbližšího dětem — nebylo to jen proto, aby byla vyzvednuta krása klasické pohádky. V příběhu „Zlatovlásky" je totiž hluboký výchovný motiv: že nezvítězí vždycky ten, kdo má moc; že naopak vítězí ten, kdo je spravedlivý, kdo má čisté srdce; že takovým lidem patří svět. — V tomto filmu snad dosud nejvíce se projevilo celé pohádkářské kouzlo tvorby Hermíny Týrlové. Šťastná volba spolupracovníků, především výtvarníka Luďka Kadlečka a animátora a spolurežiséra Jana Dudeška, dala tomuto filmu podstatně odlišný ráz, než jaký mají všechny předcházející filmy H. Týrlové. Proti dřívějšímu víc lyrickému a něžnému než epickému charakteru jejích filmů se tady setkáváme s širokým epickým proudem, který diváka podmaňuje svou fantasií. A výtvarná stránka? I ta je zcela nová. Hračka, s jakou Týrlová dosud pracovala, se stala ve „Zlatovlásce" výrazným typem; loutka dostala bohatý charakter, vlastnosti a city. Promyšlené řešení prostoru dekorativního i loutek podtrhuje funkčním užitím barev a světel atmosféru různých prostředí a dějů. Všemi těmito vlastnostmi nepochybně zapůsobí nové dílo H. Týrlové na naše diváky jako značné překvapení. Filmový přehled 14/1956 ()

Reklama

honzic 

všechny recenze uživatele

Krásná pohádka s hezkými loutkami a kulisamy. Je trochu jiná než ta hraná, ale ve většině věcí se ji podobá. Hodnocení: 70 % ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Zlatovláska, klasická erbenovsky výchovná pohádka, je ve veršované podobě básníka Josefa Kainara a v loutkoherecké drobnokresbě Hermíny Týrlové nápaditou přehlídkou dětskému publiku. Hřejivý hlas Václava Vosky je nadán laskavostí, výtvarná podoba loutek, dílo Ludvíka Kadlečka, pečlivě dbá na detaily, souvislosti a genia loci tvůrčího nadšení. Týrlové Zlatovláska láskyplně působí na city malého človíčka, neschází ji nadhled a zurčení. ()

Zajímavosti (2)

  • Film získal v roce 1957 na filmovém festivalu dětských filmů ve Varšavě jednu ze čtyř hlavních cen. (M.B)

Reklama

Reklama