Reklama

Reklama

Píše se rok 2018 a na zničené Zemi proti sobě bojují zbytky lidí a počítačový systém Skynet. John Connor sice přežil Soudný den a byl vychován jako budoucí zachránce lidstva, ale zatím je pouze jedním z mnoha řadových velitelů. Lidstvo právě objevilo nový prostředek ke zničení Skynetu – rádiový kód schopný rychle a stoprocentně deaktivovat každý stroj. John Connor si uvědomuje, že toto není budoucnost, o které mu jeho matka vyprávěla. Něco je jinak. To se potvrdí, když se John seznámí s Marcusem Wrightem, mužem, jehož poslední vzpomínka je vlastní smrt. Jedná se o nový druh terminátora, uvnitř kovová kostra, ale zároveň lidské srdce a mozek. John a Marcus se společně musí vypravit do srdce Skynetu, aby zachránili jistého muže, kterého tam vězní. Jeho jméno je Kyle Reese a je to Johnův budoucí otec, který se jednou vrátí do minulosti a bude chránit Sarah Connorovu. (TV Nova)

(více)

Videa (18)

Trailer 4

Recenze (1 898)

Shit 

všechny recenze uživatele

Tak prozatim se korunování největší řežby roku odkládá, protože ač akce je fakt kulervoucí a od McG naprosto špičkově natočená, tak jako celek to rozhodně kulervoucí neni. Trošku chybí taková ta terminátorská atmosféra a stejnětak terminátorská hudba, která jestli se nepletu, zazní jen a pouze u úvodních titulků, navíc se děj zbytečně dělí na dvě linie, kdy v první, která má podle mě menší prostor, účinkuje hlavní hvězda Bale a rasí roboty a v druhý účinkuje celkem zbytečnej Worthington a taky rasí roboty, oba je rasí znamenitě a ve velým stylu podporovaným super kamerou, skvělým postapokalyptickým světem, dokonalejma trikama a pořádnou dávkou výbušnin, ale jako celek mě to prostě nedostalo tak, jak sem si myslel. Ale jedna věc mi furt vrtá hlavou - Proč tam sakra byl Arnold schovanej nahej? ()

tron 

všechny recenze uživatele

Zbožňujem túto sériu a to vrátane dielov, ktoré zvyknú vo všeobecnosti bývať považované za nepostačujúce (T3, Genisys), ale toto ma fakt nebavilo, ba až ma to dokonca otravovalo. Po akčnej stránke som sa tešil na kus mäsa, ktoré  McG tak skvele zvládal navariť v oboch Charlieho anjeloch. Keď som sedel v kine na dvojke, hovoril som si: "aké by bolo super, kebyže frajerovi niekto dá 100 miliónov na nekomediálny akčný veľkofilm". Nuž, dal... a dopadlo to strašne. Rozhodnutie (konečne!) pozrieť sa do budúcnosti, kde už aktuálne prebieha vysiľujúca vojna ľudstva so strojmi, pričom sa nedá povedať, že by ľudstvo vyhrávalo, je skvelé. Výsledok však žiaľ nie. Po pleci potľapkávam snáď len kameramana Shanea Hurlbuta, ktorý snímke dodal pôsobivý vojnovo-dezolátno-sivý nádych. V celom filme ma naplno zaujala iba 10-sekundová (!) sekvencia, v ktorej Worthington demolačnou guľou zlikviduje lietajúcu hliadku. Vyložene zlý kasting (totálne priemerný Worthington, Yelchin sa do úlohy mladého Kylea Reesa žalostne nehodí, Michael Ironside a Helena Bonham Carter boli strašní, že v tom hrá Bryce Dallas Howard som zistil až po hodine a čo sa arogantného Balea týka, tak dospelého Johna Connora som si vždy predstavoval všelijako, ale určite nei takto). T4 je ako jedna z jeho úvodných scén: Bale letí v lietadle, zrazu skočí do rozbúreného (!) nočného (!!) oceánu (!!!), strih, sedí v ponorke (????????). Neviem, možno ak by si tvorcovia nechali šokujúci twist ohľadom Worthingtona na koniec, dal by som 3*. Ale nedali a ukážkový šokujúci záverečný twist nepochopiteľne vykecali v polovici filmu. Ľudia boli na značku zvedaví a poňať ju ako vojnový veľkofilm nebol vôbec od veci, ale do praxe sa to proste režisérovi nepodarilo dostatočne atraktívne pretaviť, snímka síce zarobila na celom svete pekných 371, ale pri rozpočte 2OO miliónov žiadny zázrak. ()

Reklama

Zíza 

všechny recenze uživatele

Jak se ze zajímavého námětu může stát docela průměrná nuda. Nevím proč, ale někdy jsem se těch jejich rozhovorů, proslovů musela ušklíbat. Ale co mě opravdu štvalo byla ta všemi tuze oblíbená roztřesená kamera ala dokument-styl. Nic proti ní, kupříkladu v Potomcích lidí byla opravdu k něčemu, ale tady je k ničemu. Já chtěla dobře vidět, co se děje, ale bylo mi řečeno: "Sorry, baby!". Jasně, něco bylo dobrýho, ale ty světlejší momety nezachrání takový film, který má být Něčím. Jediné, co mě upřímně potěšilo, byla ta "gumová" napodobenina Arnieho obličeje, tenhle vstup na pláno jsem si užila. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Jak tu tvrdí plno lidí, z tohodle filmu není cítit ta správná depresivní terminátorská atmosféra. Nevidím v něm to zdevastované prostředí, toho skutečného terminátora. Je to čistá stoprocentní akce bez čehokoliv originálního. A další problém byl v tom, že Árny nesvolil na natáčení a tak si odchytli Kickingera, který si zahraje jakoby T-800 v Arnoldově tváři a přitom je tam tak deset vteřin. A na to jaký z toho udělali divadlo, to nakonec vzešlo na dost trapnou scénu. A co jinýho Terminátora dělá Terminátorem než hlas, tělo a duše Arnolda Schwarzeneggera. To ale pro tvůrce znamená jeden dost důležitý fakt. A to ten, že snad další díl už nenatočí, protože tenhle, ačkoliv je kvalitní akcí narvaný od začátku do konce, prostě není takový, jak bych si já přál a s tím asi souhlasí víc lidí. ()

Cival 

všechny recenze uživatele

Patláma, patláma, paprťála. Takhle splácaný blockbuster tu dlouho nebyl. Pozitivní je, že aspoň ty prachy na něm jsou vidět. A že McG akci hezky inscenuje a chrlí ji střemhlavě v každou možnou chvíli. To je tak všechno - příběh byl asi terminován, nenašel jsem ho, nebo se schoval pod tu nekončící šňůru akčních scén, kterou za sebe McG nasekal stylem "už se minutu nestřílelo, lidi se asi začnou nudit, tak rychle další jízdu/bitku/výbuch". Monotónně se za sebe drtí akce nebo aspoň její náznaky, přičemž málokdy hrají důležitou úlohu i ve vyprávění. I proto Terminator Salvation nudí častěji než jeho starší bratříčci, i když na plátně poletuje mnohonásobně víc atrakcí. Jenže kašle se na atmosféru, na napětí, na postavy (za jednorozměrného Balea nedík), na kompozici scénáře, který někdo psal s nadějí, že když za sebe naházíte desítky odkazů a citací na předchozí díly, sama o sobě vám z toho vyleze hustá postapo sci-fi a lidi budou skákat radostí. Omyl (a trochu se bojím, že v pětce už se bude mluvit jen pomocí už provařenejch větiček). McG zase změnil styl, ale na rozdíl od předchozích Terminátorů jeho film neobstojí sám o sobě jako zábavná pecka s alespoň náznakem hlubších vrstev. Čtyřka je jako seriózní sci-fi/válečný velkofilm nebývale prázdná, jako popcornová jízda monotónní a bez rytmu, jako reklama na bělidla zubů ucházející (Moon Bloodgood asi vylezla do filmu rovnou z kosmetiky). Škoda těch úprav a předělávek, na zmršeném výsledku jsou cítit. ()

Galerie (136)

Zajímavosti (65)

  • Ukradená data prozrazují, že T-800 (Roland Kickinger) obroste živou tkání za 40 dnů. Jenže v krátké upoutávce k filmu Terminátor 2: Den zúčtování (1991) to vypadalo, jako by samotný proces trval jen několik vteřin. (ČSFD)

Související novinky

Terminátor po mexicku?

Terminátor po mexicku?

22.11.2017

Tim Miller (Deadpool) se chystá režírovat nového Terminátora v produkci Jamese Camerona. Zapomeňte na Salvation a Genisys, jež se ukázaly být slepými uličkami. "Šestka" se vydá vlastní cestou a… (více)

Zemřel herec Anton Yelchin

Zemřel herec Anton Yelchin

19.06.2016

V pouhých 27 letech nás dnes opustil Anton Yelchin, jehož určitě znáte jako Chekova z posledních dvou filmových Star Treků. Yelchina při stále nevyřešené nehodě zabilo jeho vlastní auto, na premiéře… (více)

Worthington se vrací ke sci-fi

Worthington se vrací ke sci-fi

29.08.2015

Ze Sama Worthingtona (Avatar) měla být veliká hvězda, zatím to ale moc nevyšlo. Terminator Salvation se pokračování nedočkalo a Hněv titánů utnul Worthingtonův výlet k fantasy, načež se světoznámý… (více)

Nový Terminátor od scenáristky Avatara?

Nový Terminátor od scenáristky Avatara?

18.01.2013

To samozřejmě vyvolá spoustu spekulací o podílu Jamese Camerona na pátém pokračování ságy, kterou před téměř třiceti lety odstartoval. Teď ale fakta: produkční společnost Annapurna Films, která před… (více)

Reklama

Reklama