Reklama

Reklama

Vykoupení jedné duše může být zkázou pro celé společenství.
Film se odehrává v polovině 19. století v Americe. Do hor přišla skupina waleských přistěhovalců, kteří si přinesli i své zvyklosti. Jednou z nich je také způsob pohřbívání mrtvých, kdy „pojídač hříchů“ na sebe vezme všechny hříchy zemřelého. Jeho pomoc vyhledá i desetiletá Cadi Forbesová, která se cítí vinna za smrt své sestry. Ten ji však nemůže pomoci. Teprve tajemný cizinec, kterého objeví, ji ukáže cestu. Cadi na této cestě odhalí tajemství, které může rozvrátit nejen její rodinu, ale celou komunitu. Musí proto volit mezi vlastní spásou a soudržností celého společenství. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (26)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Nečekal jsem od toho nic originálního, jenže jsem se velice pletl a nakonec jsem byl příjemně překvapen. Film si totiž na nic nehraje a cíleně ukazuje způsob života welšanů, kteří se přistěhují do Ameriky a snaží si udržet své tradice, přičemž to není nic jednoduchého. Zajímavě se na to kouká, protože se o nich příliš nemluví a málokdo vůbec tuší, že takové tradice může Evropan zanechat, o to je to ještě zajímavější a originálnější. Sice se film táhne docela dlouhou dobu a stále se mele dokola kolem horké kaše, vesměs z toho vznikne hodně zajímavá vsuvka a obrázek tehdejšího života evropana, který si své tradice nechal pro sebe a nyní je se zájmem ukazuje dál, světu, protože to za to vidět a znát je určitě stojí, mě tedy rozhodně překvapily. ()

Desperado 

všechny recenze uživatele

Z času na čas dostanem chuť aj na akési nekomfortné snímky, takže občas si zaexperimentujem aj v inej tematike, než čo ponúka štandardný mainstream či do seba zahľadený underground. Náboženská tematika ma vždy fascinovala, no nie z pohľadu ortodoxne veriaceho, ale z pohľadu fanúšika mytológie, histórie a tým pádom aj spomenutého religionizmu. Ak sa k tomu pridá aj moje obľúbené obdobie prelomov 18. a 19. storočia v Spojených štátoch, moja zvedavosť a viera v atmosferický zážitok sa približujú takmer k extáze :-). Priznám sa, na nenápadný The Last Sin Eater som sa tešil ako pobláznené chlapča na jazdu horskou dráhou. A výsledok? Drobný výňatok z histórie welšských prisťahovalcov poslúžil na vyrozprávanie veľmi zaujímavého a chytľavého príbehu, ktorý sa napriek tomu, že miestami príliš zvoľní tempo a graduje veľmi pozvoľne, ponúka akúsi naivnú katarziu pre senzibilnejších divákov a príjemnú, nádhernými scenériami podčiarknutú atmosféru Nového sveta spred 200 rokov. Nevadili mi pritom ani toporné dialógy, ktoré boli vzhľadom na príbeh zasadený viac-menej do obdobia neznalostí a nevedomostí a pohanskej viery, asi zámerom. Nevadila mi ani nešikovne servírovaná, ale o to viac úprimnejšia reklama na kresťanstvo, ba ani dojemný koniec. Čo ma však veľmi potešilo, bol skvelý výkon 11-ročnej Liany Liberato, ktorá s prehľadom ťahala prakticky celý film. V úlohe vzpurnej, vznetlivej a ráznej Cadi excelovala. A na záver to zhrniem do týchto slov: veľmi príjemne strávené dve hodinky. ()

kalap 

všechny recenze uživatele

Otravna volovina o fanatikoch, zbavovača hriechov, aj keď ja osobne nerozumiem, čo je to hriech a kto tu dal tomu nejakú mierku, ešte, že sme Vám dali Ježiša, ktorý to chudáčisko všetko maže odpušťa Vám, lebo vy to tak chcete a za neho poviete pán Ježiš Vám odpustil. Sami si buďte Ježišmi a aj sami si vyčistite tie Vaše chlievy. ()

daEmoNickY 

všechny recenze uživatele

Apalacske hory jsou krasne. A co film? Ano. Pribeh dava smysl. Neni tolik prehnany. Kde by mel byt prehnany? Vis, ja si myslel ze to je prochazka po zvycich keltu ... pak se objevili aji jiny zvyky. A ani jedny nedostaly "zapravdu". Aha, no asi tusim kam miris. Jak by ne. Jsou tu tak 2 motivy kterych mohli vyuzit, ale odkopli je jak stene do kouta. Ktere? Smrt a duch. Stoji za videni?Ano. Pokud teda nezijete v Apalacskych horach. A jestli zijete Tak vas "okouzli" ta holcicka. Mam si sebou vzit nejakou ucenou knizku o filmech, ci snar? Ano. Na podepreni nohou. ()

danoo 

všechny recenze uživatele

Estetika POSLEDNÉHO ZBAVOVATEĽA HRIECHOV je občas dojímavá, z času na čas americky gýčová a niekedy dokonca balansuje na úrovni slovenských televíznych inscenácií zo 70 a 80-tych rokov. Keďže spracovanie (nie veľmi dobré) sa nedá oddeliť od námetu (veľmi dobrého), myslím si, že priemerné hodnotenie (akokoľvek vágne) je v tomto prípade vystihujúce. ()

Aslan 

všechny recenze uživatele

Pohanstvo, kresťanstvo, Pravda a povery. V tomto príbehu je krásne dané do protikladu to čo je skutočnom Svete naozaj v protiklade Je. Celý svet sa zbláznil a vracia k poverám a tomu čo Vierou a rozumom sa podarilo potlačiť na 2000 rokov. Vracajú si staré okovy, a strach z bohov ktorý , ktorý žiadnymi nie sú. Cadi Forbesová, mladé dievča s túžbou po odpustení, hľadajúca, bojujúca nám pomôže nájsť pravdu, ktorú potrebuje všetci. Veľmi jemne nás vezme za ruku a ukáže nám odkiaľ sme prišli a kam sa môžeme dostať ak príme odpustenie jediného „Pojedača hriechov“, ktorý nám môže pomôcť ()

blues 

všechny recenze uživatele

do dívání na tento snímek mě donutila nuda...přiznávám... takže na začátku trošku skepse, když jsem viděl, že se jedná o jakýsi "alternativní" snímek. Po jeho shlédnutí ale musím dát nadprůměr, protože tento exkurz do waleské historie mi nebyl vůbec proti srsti, je vyprávěn plynule, děj se odvíjí po celou stopáž filmu, není tam hluchá pasáž. Jen je docela podobný kulisami i dějem pro mě kultovního snímku Vesnice, jenže není tak hororový - snad tak ani zamýšlen nebyl. ()

DannyBoy80 

všechny recenze uživatele

Celkem nezáživní pohádka s docela amaterskýma trikama. Není moc co k tomu napsat, tak nějak to proběhne a Vám z toho nic v hlavě nezůstane. ()

peetriss 

všechny recenze uživatele

Pohádkově laděný příběh o tíze svědomí, o citlivosti křehké dívčí duše, o střetu rozdílných kultur a vyznání i o dobru a zlu s přísadou neskrývané propagandy křesťanství. Tam, kde selhával režisér, kterému se otěže vyprávění občas vymykaly z rukou, tam přišla záchrana v podobě kvalitní kamery a především talentované, celý film táhnouší, dvanáctileté Liany Liberato, která svým charismatem okouzlí každý snímek, kde se objeví. Liana navíc zcela strčila do kapsy veškeré dospělé osazenstvo, které se prezentuje spíše nemístným divadelním stylem hraní. ()

sona123 

všechny recenze uživatele

Tak to bylo hodně rozporuplné dílko! Chvílemi neuvěřitelně dobrý film, začátek sliboval hodně (něco ve stylu Vesnice), ale pak se vše začalo rozvolňovat a žít si svým vlastním životem...Obrovské vzestupy, ale o to větší propady, byly tu i momenty, kdy by se za některé herecké výstupy museli stydět i nejméně zdatní ochotníci. Koho vinit? Asi scénáristu, ale hlavně režiséra. Nicméně byl to fajn film, který se lišil od hlavní produkce, zajímavý námět, který byl ovšem notně zpackán. ()

conery1 

všechny recenze uživatele

" V osade majú z vás strach. Viem. Z pravdy ide strach kamkoľvek príde." " Pane nemohol ste vziať naše hriechy. Niekto iný ich už vzal." " Nie ste netvor. Ste iba človek, ktorého Boh miluje, ktorému chce odpustiť, ktorého chce oslobodiť, ktorý chce oslobodiť nás všetkých." Film hovorí o porobe duše a jej následného oslobodenia sa od povier a lží, ktoré majú jediný cieľ- strach. Tiež hovorí na akých základoch stojí U.S.A. Zážitok z filmu neubrali ani ne herci, ktorí sa trápili. Samozrejme okrem Cady. ()

Mat21 

všechny recenze uživatele

Nenechte se zmást některými ohlasy, se skvělým filmem Pojídač hříchů má Poslední hřích společnou jen hlavní myšlenku, která se postupem děje navíc začne rozplývat. Uzavřená komunita kolonistů Ameriky pocházející z Wallesu si s sebou přivezla i prastarý zvyk, pojídače hříchů vysávajícího z právě zesnulých těl pozemské hříchy a jejich očištění před cestou za Bohem. Desetiletá Cadi Forbes se s pojídačem hříchů poprvé setká na pohřbu své babičky a v rozporu se strachem místních lidí neodolá pohlédnout mu do tváře. Jako by tím změnil její dosavadní život a malá Cadi s uvědoměním vlastního obrovského kamene hříchu a viny ze smrti své mladší sestry se rozhodne vyhledat ho s žádostí o sejmutí jejího hříchu. Při svém hledání společně s kamarádem Faganem Kaiem však narazí na poutníka hlásajícího slovo boží. Aura jeho osobnosti dvojici naplno pohltí a přesvědčí, že jediným skutečným pojídačem hříchů je Bůh. ● Svým způsobem Poslední hřích zneucťuje Pojídače hříchů, staví ho do role lidové tradice komické v nezasvěceném nadhledu a odsouzené k pohlcení při konfrontaci s náboženstvím. Čekal jsem od filmu poněkud více nebo NĚCO jiného, melodramatický barvitý příběh malé Cadi však měl svoji hloubu i silnou myšlenku hůře stravitelnou pro neznabohy. Příběh samotný nebyl rozvinut příliš do šíře, hledání pojídače hříchů v přilehlých horách zabralo první polovinu filmu a boj proti zlu a lži ztělesněné Broganem Kaiem druhou. Sentimentální stokrát omílaná víra v platonickou lásku přetrvávající desetiletí a víra v Boha překonávající staletí jsou však témata pro mě poměrně vzdálená. ║19.7.2009║ ()

Drom 

všechny recenze uživatele

Jelikož jsem uklízel a nesledoval obraz, divil jsem se prvních 15 minut, proč se v tomhle filmu každá postava chová jako pověrčivej idiot. Až pak jsem zjistil, že příběh je zasazen do vidlácké vesnice v období temna a nejtěžší inkvizice (i když popis tvrdí cosi o 19. století). Nu bylo to dost televizní, ale pokud je to určeno dětem od šesti do dvanácti a nevadí vám náboženská propaganda, která je bude cepovat, je to relativně neškodná pohádka o pověrách, nešťastné lásce, dětském dobrodružství a tak vůbec. Překvapivě lepší, než se na začátku zdálo. ()

Tipko 

všechny recenze uživatele

Krásna prírodná scenéria, zaujímavý dej. Dobre herecké obsadenia, aj výkon. Príbeh o Cadi, ktorá si vyčíta smrť svojej sestry a zúfalo hľadá tzv. zbavovateľa hriechu, ktorý ju môže zbaviť jej viny. Po úpornom hľadaní nakoniec nachádza toho Pravého osloboditeľa od hriechu, ktorým je Boží Syn, Ježiš Kristus. Iba On dáva odpustenie hriechov, po ktorom prichádza do duše pokoj a uzdravenie. Ježiš hovorí: "Každý, kto pácha hriech, je otrok... Až keď vás Syn vyslobodí, budete naozaj slobodní."(Jn 8, 34.36) Dávam filmu 5 hviezdičiek. ()

jafuska 

všechny recenze uživatele

hodně slabý průměr, sice krásná krajina, hudba, ale ty kecy o náboženství a hříchu to mě dost vadilo,takže velké zklamání ()

Reklama

Reklama