Reklama

Reklama

Režisér Stuart Gordon se díky své prvotině Re-Animator proslavil především jako tvůrce čistokrevných hororů. Neznamená to ale, že by se stejně elegantně nedokázal pohybovat i ve vodách thrilleru, kořeněného navíc řádnou špetkou velmi drsného černého humoru. Důkazem toho je pak snímek Střet, který natočil v roce 2007. Svůdná Mena Suvariová, kterou si celý svět dodnes pamatuje především díky Americké kráse, v něm ztělesňuje sympatickou dívku Brandi, přes den tvrdě a svědomitě pracující v domově důchodců a přes noc rejdící po večírcích. A právě jí se po jednom prohýřeném večeru stane dost velká nepříjemnost. Stačí chvilka nepozornosti a už pod koly jejího auta leží přejetý bezdomovec Tom s tváří Stephena Rey. Brandi zpočátku samozřejmě reaguje, jak má, a chce zraněného dopravit do nemocnice, jenže velmi záhy jí začne v hlavě tlouct kováříček pochybností. Podobný incident by jí přeci jen mohl dost pošramotit budoucnost. Ani v práci by to jistě neslyšeli rádi. A proto nakonec společně se svým přítelem zvolí alternativní řešení. Odvezou Toma domů, kde ho chtějí nechat vykrvácet. A posléze odklidit. Z bruselského festivalu fantastického filmu si tento film odvezl cenu Stříbrného havrana. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (55)

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Na počátku jsou dva osudy postav, co se neznají. Ambiciózní Brandi si dělá zálusk na vrchní sestru, kdežto Thomas se snaží těsně před důchodem sehnat novou práci. Jejich osudy se protnou, když nepozorná Brandi sejme autem nepozorného Toma. Ten se jí zaklíní horní polovinou těla do předního skla, a tak ho v panice doveze až domů do garáže. Zmasakrovaný Tom se snaží přežít za každou cenu, Brandi postupně dochází k závěru, že by se ho měla za každou cenu zbavit. Krev přibývá, ke všemu se nachomýtne Brandin přítel Rashid a nakonec stojí tenhle trojlístek proti sobě. Zkraje obyčejný příběh exploduje v garáži a já byl spokojen. Z Brandi se vyklubala pěkná svině, Thomasovi jsem tu bolest chvílemi věřil na sto procent. Komedie úplně ne, i když na hořký humor občas dojde, horor ne, asi kvůli té spoustě krve, krimi ani ne....ze všeho nejvíce drama o tom, jaký je svět okolo nás. Touha přežít je v nás zakódovaná. Osobně bych ale nejprve praštil domovníka a pak ji pořádnou natáhl tomu odpornému úředníkovi. Život je těžký... ()

jondoe 

všechny recenze uživatele

Asi treba dopredu varovat vsetkych hororovych fanusikov, ze film Stuck nie je ziadny horor. Skor by som povedal napinavy a krvavy thriller v ktorom sa da najst aj trochu cierneho humoru. Stret je film o tom ako sa clovek moze dostat vdaka nepozornosti a nespravneho rozhodnutia do velkych neprijemnosti. Po kratkom asi patnast minutovom uvode, nam reziser Stuart Gordon pripravil skvele napatie z trvanim az do perfektne zvladnutemu a vygradovanemu finale. Bolo pekne vidiet po dlhsom case aj Menu Suvari, ktorej ten divoky rapersky uces sice moc nepristal, ale vykon podala velmi slusny. ()

Reklama

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Černý humor snesu (i když v tomhle snímku bych ho raději neviděl), ale ten fekální je docela humus. Myslím, že tenhle snímek se dal natočit lepší cestou. Tím nechci schazovat Stuarta Gordona, ale ze začátku jsem se nudil, v polovině jsem byl zhnusen krutostí a sobeckostí Brandy (Mena Suvari možná podávala dobrý výkon, ale já byl naštvaný, kdykoli jsem ji viděl) a finále mě naopak bavilo skvěle. Pro mě značně nevyvážený film, který možná zapůsobí, ale neohromí. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Celkem jednoduchý, přesto napínavý, až mírně hororový (nečekejte však žádné bubáky) s černohumorným nádechem thriller o jedné autonehodě a trampotách přeživší oběti. Jeden z mála filmů inspirovaných skutečnou událostí u něhož si dokážu představit, jak to asi skutečně probíhalo. A přežil jsem i Menu Suvari a to už je co říct. Jo, Gordone, zvládneš dobře i něco jiného, než jsem od tebe zvyklý, ale teď se zase rychle vrať pěkně k Lovecraftovi, děkuji. 3,5* ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Povedený hororový thriller s dávkou značně černého humoru z dílny Stuarta Gordona. Čekal jsem tak trochu béčkovou Misery, ale opak je pravdou - Stuck je pro mne zajímavý především tím, že záporná postava je psychicky naprosto normální člověk, hnaný přáním nedostat se do problémů. Krvavých scén je poskrovnu (ale když už se nějaká vyskytne, tak je povedená), mnohem víckrát se bude divák usmívat než odvracet zrak. A ačkoli je odlehčených částí docela dost (například hned první záběry na staříky v domě důchodců, podbarvené hiphopovou muzikou), nikdy snímek nesklouzne do vod komedie, což je jenom dobře. Film byl prý natočen podle skutečné události - a zrovna tomuhle bych to docela věřil. Určitě doporučuju zhlédnout ... ()

Galerie (9)

Související novinky

Zemřel režisér Stuart Gordon

Zemřel režisér Stuart Gordon

25.03.2020

Ve věku 72 let zemřel filmový a divadelní režisér, scenárista a producent Stuart Gordon. Zprávu včera ve večerních hodinách potvrdila jeho rodina. Rodák z Chicaga začínal na divadle, proslavil se… (více)

Reklama

Reklama