Reklama

Reklama

První čínský císař

  • Kanada The First Emperor of China
Kanada / Čína, 1989, 42 min

Obsahy(1)

Film "První čínský císař" zachycuje období vlády Qin Shihuanga. Mnoho událostí nebylo do této doby zmíněno a jen málokdo si uvědomoval jeho neuvěřitelné činy. Od velkolepého interiéru svatyně paláce císaře Qina, k nelítostným bitvám s královskými vojsky, vyvolává toto historické drama znovu slávu i teror dynastie Qin. Ve filmu uvidíme první dokumentární záběry Qinovy hliněné armády (Terra Cotta Army) ve skutečné velikosti, postavené před téměř 2200 lety pro jeho hrobku. Film První čínský císař nabízí divákům unikátní příležitost více porozumět starodávné čínské civilizaci i jejím výjimečným úspěchům. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

daEmoNickY odpad!

všechny recenze uživatele

Behem pul hodiny si zjistite daleko vice informaci o Cine nez tady. Pokud vam nevadi spetka informaci prospikovana radobybasnickymi kecy vypravece ... tak kostymy vypadaji prave. ()

pursulus 

všechny recenze uživatele

První sjednotitel.¬         Hraný dokument, jehož hlavní slabinou je krátkost metráže. Připomíná (tomu, kdo má aspoň jakési tušení o rozsáhlosti námětu) cedník na knedlíky. Přes to se ale leccos dozvíme o období sjednocení Číny někdy před dvaadvaceti stoletími i o jejím sjednotiteli, Čchi, a to přijatelně podaným způsobem, který by byl zkreslující o to méně, oč by metráž snímku byla delší... Protože odlišnost základní stavby kultury naší a Východní, zde čínské, je značná, je toto zkreslení způsobované málem údajů tím, co bere jaksi snímku právo na obdiv. Doporučuji ke shlédnutí tomu, kdo nemá možnost sáhnout po věrohodnějším, ne tak stručném prameni v jakékoli podobě (kniha apod.) Trpně přihlížejícímu snímek přinese ve skutečnosti tak málo, že takovým doporučuji raději některou z televizních soutěží.¬                 Přísně vzato měl se velký Čchi nazvati Prvním sjednotitelem Číny, vždyť takto jako by ukrajoval ze slávy prvních mýtických císařů... Ale to pouze na okraj. ()

Kosmik 1 

všechny recenze uživatele

Oblíbená pasáž o Terakotové armádě, o které jsem se zase dověděl o chloupek více. Celkově je ale dokument podán taky slušně, pár zajímavých informací tu rozhodně získáme. Hraný je taky docela dobře a rozhodně jsem se u sledování tohoto krátkého dokumentu nenudil. 70% ()

Jezinka 

všechny recenze uživatele

Za 40 minut se dozvíte minimum informací a pomalu získáte dojem, že až na popravu pár učenců a pálení knih byl Čhin fajn. Takto špatně udělaný dokument, kde je spousta proluk a hluchých míst, jsem již dlouho neviděla. Myslím, že google vám dá lepší přehled, a to i do hodnověrnosti informací. Ad IMAX a jejich skvělé titulky - možná by nebyla od věci česká transkripce, ono vysvětlovat, že Čína se jmenuje po Qinovi zní opravdu divně (o tom, že chvíli posloucháte jen čínštinu ani nemluvě). To je teď takový nešvar překladatelů, proč si v době kdy je nejrychlejší možnost získat přesné a ucelené informace, něco zjišťovat, kterých bych nazvala LENOSTÍ. ()

Reklama

Reklama