Reklama

Reklama

Příběh z pera Richarda Harrise mapuje čtyři dny v životě Flukea Kelsa, trochu zpustlého bývalého oxfordského profesora historie, který se ocitne v Moskvě na konferenci k nově otevřeným sovětským archivům. Jedné noci jej v hotelu navštíví bývalý důstojník NKVD a osobní strážce šéfa tajné policie Lavrentija Beriji. Tento starý muž tvrdí, že byl v době Stalinovy smrti na jeho dače a pomáhal Berijovi ukrást diktátorovy tajné spisy. Kelso se rozhodne, že své poslední ráno v Moskvě využije k tomu, aby prověřil mužovo vyprávění. Ale z neškodné otázky v Leninově knihovně se brzy stává smrtící hon noční Moskvou až do severního Ruska a do pustých lesů poblíž přístavu Archangelsk u Bílého moře, kde se téměř po půl století ukrývalo poslední Stalinovo tajemství. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (92)

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Nechápem ako mohli takúto hlúposť vymyslieť. Všetko je to akoby postavené na záverečnom citáte, ktorý by sme mali mať na pamäti, ale film ako celok je megahlúposť. Záver mal ako povedať čo? Že máme sa medzi sebou strieľať, ak si myslíme, že niekto môže byť veľmi zlý? Film je kravina, vlastne takto urážam kravy, čo by som nerád. Ruské ženy, zabíjanie, otrasné prostredie, lacné triky a vtipy, požiadavka na cestu do USA k žene, trápne publikum, nuž nedivím sa, že Rusi na tom nespolupracovali, išlo len o ich potupenie a ťaženie peňazí z nostalgie na komunizmus. Hlavne, keď Stalin potomkov mal a dodnes žije jeho dcéra, toto bolo otrasne prehnané, je to taký film pre naivky. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Tak trochu zbytečná konstrukce příběhu, který by se mohl stát kdyby tohle a támhleto, ale nestal se a proto je to trošku těžké něco takového vůbec točit .Hezké na tom je, že v tom hraje Daniel Craig, který se snaží a na to, že to je televizní mini seriál mu to docela šlape, ale nemůžu se zbavit dojmu, že tohle je naprosto zbytečný film, a koukat na to přes dvě hodiny je hrozně ubíjející. ()

Reklama

edie sedgwic 

všechny recenze uživatele

Az na druhe pozretie som sa nenechala opantat mojou fascinovanostou ruskou historiou a mohla som si vsimnut par zadrhelov. Resp celkom dost ich tam bolo, napriek tomu je to po kazdej stranke zaujimavy a celkom autenticky film. Koniec trosku sflaknuty a groteskny, zasa ta vecna zapojenost Americanov do veci, do ktorych ich fakt nic nie je, a pritom Rusi si svoje tajomstva fakt strazia a v skutocnom zivote by sme uz Danielovi Craigovi nosili kvety na hrob niekde za Moskvou. Kazdopadne vsak ponukol zaujimavu, a vobec nie nepravdepodobnu teoriu. ()

vesper001 

všechny recenze uživatele

Kam se hrabe Brown, to se nedá srovnat! Otravuje mě donekonečna poslouchat vtipné glosy na téma Craigova vizuálního příbuzenství s Putinem, ale musím uznat, že prostředí sibiřské tajgy mu sedne jako ulité. Když Tom Hanks běhal s příčeskem a Audrey Tautou po památkách, bylo to k uzívání, to šifra mistra Daniela je přece jen jiné kafe. Příběh je zajímavý, dobře obsazený (mimo Craiga se mi líbila i Jekatěrina Rednikova v roli Zinaidy), místy je to napínavé a dojde i na nepříjemné zvraty. V první polovině plyne děj příjemně pomalu, skoro jak v klasické detektivce, pak se ale ochladí, atmosféra zhoustne a scénáristům selžou brzdy – zničehonic je tu akční finále a pak prudký smyk do zkratkovitého závěru. Naštěstí pro tvůrce mám ale mírně otevřené konce ráda, a dovedu se smířit i s tím, že ne na všechny otázky dostanu jasnou odpověď. Včetně té, proč český distributor udělal z města Archangelsk archanděla. ()

Sfinkter 

všechny recenze uživatele

Dva díly fungují jako poctivá detektivka, třetí už sklouzává téměř do fantasy a uspěchaný závěr tomu nijak nepomáhá. Podle názvu s absolutní neznalostí děje jsem čekal, s jakými archanděly bude Craig svádět boj. Pravda je jiná, Archangelsk je město u Bílého moře, kde se odehrává hlavní část děje. Craig pomáhá filmu na dobrou úroveň, stejně jako hudba. V dnešní době je Archangel pro televizní vysílání téměř luxusem. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (4)

  • Stalin měl ve skutečnosti dva syny, a to Jakova, který zemřel v německém zajetí, a Vasilije, kterému se stal osudným alkoholismus. Současně měl také dceru Světlanu. (vesper001)
  • Natáčení probíhalo v Rize v Lotyšsku a v ruské Moskvě. (Terva)

Reklama

Reklama