Reklama

Reklama

Un lever de rideau

Krátkometrážní / Drama / Romantický
Francie, 2006, 30 min

Obsahy(1)

V Paříži, ve svém bytě, čeká Bruno se svým přítelem Pierrem na Rosette, která má opět zpoždění. Ale tentokrát se Bruno rozhodne: když Rosette nepřijde za tři čtvrtě hodiny, tak je mezi nimi konec. (ninon)

Recenze (6)

rivah 

všechny recenze uživatele

Brilatní etuda podle Monthérlanta. Mladík (Garrel) a starší muž (Amalric) diskutují na téma žen, které vždy chodí pozdě. Starší muž odejde, dívka přijde, po chvíli trucování se sblíží, ale on stále trvá na svém. Dívka v slzách odejde, starší muž přide a mladíka přemlouvá, že to za to čekání stojí... ()

claudel 

všechny recenze uživatele

Trio Garrel, Giocante, Amalric pod Ozonovým režijním vedením nemůže dopadnout jinak než výtečně. A já jsem se naučil nové slovíčko "mufle", které už asi díky tomuto kraťasu nezapomenu. ()

Reklama

JitkaCardova 

všechny recenze uživatele

Brilantní navázání na nejlepší dědictví té linie francouzské nové vlny, jejímž středobodem zkoumání a ohledávání byly fascinující, nesrozumitelné převodní mechanismy jednak ve vztahu mezi mužem a ženou, a jednak ty mezi teoretizováním postav a jejich vnitřními pochody, a především pak pro obyčejné smrtelníky už příliš komplikovaná kombinace obého, která postavy nakonec nažene do vzájemných interakcí po nevyhnutelně kolizních kurzech, a to v krocích zdánlivě logických, jež jeden po druhém dávají v lásce každému z nich svůj smysl, asi jako ho dávají v návaznosti na sebe jednotlivé úseky Escherových schodišť, aby se ve výsledku naháněli nefunkčními, k zbláznění bezvýchodnými útvary, dokud je to nedožene k šílenství, ačkoli by se ani při zpětné revizi nechtěli a nemohli za sebe chovat jinak než poprvé. *** Ozon, ve fantastické formě, si pro svou elegantní, důvtipnou a laboratorně krystalickou etudu vybírá jeden jediný takový úsek a jeho vybroušenému předvedení se věnuje s nadhledem a nonšalancí i s uctivým zaujetím a pochopením, aby ozřejmil, že vztahové tragédie jsou fraktálově zabudované už ve vnitřním utváření jednotlivých počátečních prvků, elementárních situací, prvních setkání, že jsou stavebním prvkem samotné DNA partnerských vztahů, že ani není nutné z nich úmorně stavět větší nadstavbu, aby se to projevilo v křiklavějších ublíženích či lhostejnosti (neboť do jednoho z obého ono přehlížení prvotních bodnutí nejspíš nutně vést musí?). *** Nemožnost dotčené mladíkovy postavy vyjít z bazálního konfliktu s dívkou a opakovaného neporozumění se ctí, aby mohl pokračovat ve vztahu zdravě, tkví v samém základu, je přítomná hned na začátku vztahu, odhalíme ji, když se důsledně zaměříme na jeho mechanismus, který většina zamilovaných velkoryse přehlédne, aby se vůbec mohlo něco "pěkného" dít. Náš mladík se u toho zarazí, a pak už to nedokáže přejít, aby si zachoval tvář, a propast se nepřekročitelně zvětšuje. Je to odvážné a hrdinské, ale bolí to dřív a za utrpení to nic nenabízí výměnou. Možná to není ani tolik hrdinské, jako malicherné a hloupé? Nebo je to obojí? *** Otázka zní, jestli našemu mladému hrdinovi odvaha vydrží, jestli se nenechá prázdnotou následujících dní přesvědčit o malichernosti svého rozhořčení a žalu a nespadne do zaslepenosti milujícího alespoň ex post, při plném vědomí toho, do jaké pasti se vrhá, aby ze zamilování aspoň něco měl, než se to nakonec stejně rozpadne anebo než otupí vůči podobným drobným ponížením a příkořím. *** Skvěle zvolení herci, v roli staršího, zkušenějšího a cyničtějšího přítele Mathieu Amalric (ostřílený z Venuše v kožichu) má jasno v tom, že zázrak přitažlivosti dvou na sebe reagujících bytí za to promíjení stojí, Louis Garrel (zjitřený ze Snílků) v roli mladíka si trvá na svém. Uvidíme. *~ ()

after.rain 

všechny recenze uživatele

Nazvať tento film zbytočným by bola chyba. On každopádne svoju výpovednú hodnotu má. Je to ale typický Ozon. Jeden byt, dvaja kamaráti, jedna pekná žena a jedna červivá slivka. Hodnoteniu by určite pomohlo, ak by existovali aj české či slovenské titulky, nielen tie anglické posunuté o zhruba sekundu. Nevadí, nebolo to 28 premrhaných minút života. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Příběh na téma, které je často frekventované, ale nesnadno uchpitelné. Ze všech hnutí, které můžeme nazvat láska, řád či spolehlivost, volím hrdinství. Hrdinství samo o sobě, hrdinství sama k sobě, ale především hrdinství, které se v přírodě nevskytuje. Bruno se stal hrdinou, a nezbaví se toho do konce života. Pokud poleví, rozthá ho to na kusy. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama