Reklama

Reklama

Můj tatínek a jeho spolubojovníci

  • USA Howling with the Angels
všechny plakáty
USA, 2005, 42 min

Režie:

Jean Bodon

Scénář:

Theresa Bodon
(další profese)

Obsahy(1)

Jean Bodon vypráví příběh svého otce Jana, který bojoval za osvobození vlasti v československé jednotce ve Velké Británii.

Autor filmu Jean Bodon je Američanem s francouzským přízvukem a s židovskými, slovenskými a maďarskými kořeny.
V tomto dokumentu vypráví příběh svého otce Jana Bodona, který pocházel z východního Slovenska, od Košic. Na vysokou školu chodil v Praze a stal se důstojníkem československé armády. V roce 1939 emigroval přes Polsko na Západ, nejdříve k jednotce Čechoslováků ve Francii, později v Británii. Byl členem skupiny vycvičené pro speciální úkoly v okupované vlasti. Byl i v širším výběru skupiny Anthropoid, která měla za úkol atentát na říšského protektora R. Heydricha. Nakonec vybrán nebyl, ale zúčastnil se bojů v Čs. jednotce a po válce se vrátil domů, do vlasti. Když viděl, jak se vyvíjejí poměry v Československu v letech 1945 až 1948, emigroval podruhé, nyní do Francie, kde díky své účasti v bojích v jednotkách Svobodných Francouzů získal záhy francouzské občanství.
V pořadu mj. vystupují spolubojovníci Jana Bodona, účastníci 2. odboje: Jaroslav Kaplan, plukovník v.v., Miloslav Kašpar, generálmajor v.v., Milan Píka, plukovník v.v., Antonín Petrák, generálmajor v.v., Josef Novák, plukovník v.v. a jejich skotský instruktor E. H. Van Maurik, podplukovník v.v. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (2)

igi B. 

všechny recenze uživatele

Přinejmenším zajímavý pohled na časkoslovenský odboj, holocaust, heydrichiádu a vůbec události za Druhé světové války (týkající se našice tam na Západě) jinýma očima. Dobré i pro srovnání s tuzemskými dokumentárními filmy na dané téma. - - - - - (Poprvé viděno 3.7.2008, komentář zde jako první - 3.7.2008) ()

Všežrout 

všechny recenze uživatele

Podle výpovědi pana Kašpara byl Heydrich i "velitelem všech koncentračních táborů", dle mé paměti žádná taková pozice neexistovala. Nejblíže k ní mohla mít asi funkce Inspektora KT, kterou zastával např. T. Eicke. Opravdové pousmání ve mě vyvolaly záběry z filmu Operace "Daybreak" (o atentátu na Heydricha), ve kterém není po legendární kobyliské zatáčce ani stopa, za to v něm Jirka Krampol parádně odhodí cigáro :-) ()

Reklama

Reklama