Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Bola krásna, múdra a navyše vedela očarujúco rozprávať príbehy. Bagdadský astronóm kedysi zapochyboval o existencii Alaha a za trest ho zakliali do lampy ako džina - teraz musí žiť v podobe Jimmyho v daždivom Anglicku 20. storočia a cez obrazovku svojej televízie sa vracať do minulosti vždy, keď prostredníctvom lampy niekto požiada o jeho služby... V Bagdade práve vydali krásnu a mladú Šeherezádu za kráľa, ktorý síce chce mať veľa žien, ale len na jednu noc. Potom ich dá vždy popraviť. Múdra Šeherezáda sa však rozhodne zachrániť si život a panovníkovi začne rozprávať zaujímavý príbeh, ktorý však do rána nedokončí. A tak jej kráľ dovolí dorozprávať ho ďalšiu noc. V tej chvíli sa k nej dostane Jimmy, ktorý jej chce pomôcť ujsť, na čo využije všetky možné spôsoby, či už je to lietadlo, auto a ďalšie zázraky súčasného sveta. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (30)

Maryinka 

všechny recenze uživatele

Byla by to krásná pohádka, kdyby se do toho nemotal ten Jimmy z 20. století. Do děje nezapadal, spíš ho narušoval, a ani vtipný moc nebyl. Jinak celkem hezké, i když místy trochu nuda. Ale už kvůli krásné Catherine (i když jsem holka, musím uznat, že jí to tam seklo) a sympatickému "Aladinovi" by bylo hřích dát méně než 3*.... ()

spacylemon 

všechny recenze uživatele

Pět důvodů, proč dát Šeherezádě 5 hvězdiček: 1. z nostalgie... navíc na pohádkovou komedii to byla (vzhledem k mému věku, když to dávali v TV) docela lechtivá podívaná ;) ....... 2. za celý ten nápad s Džinem Jimem, co v 6 hodin hrává s Willsonovými bridge, jezdí na motorce a v poušti pěstuje anglický trávník....... 3. za rozkošnou mladičkou Catherine Zeta-Jones a za její Šeherezádu, která je překvapivě emancipovaná - každého chlapa udržuje v představě, že je jejím pánem, přitom je to ve skutečnosti ona, kolem koho se Země točí....... 4. speciálně za Šeherezádu hrající s Jimmym monopoly....... 5. za nápad rozdělit nekoukatelnou stopáž na 4 díly, čímž se z toho vlastně stal neskutečně kouzelný seriál. ()

Reklama

mira007 

všechny recenze uživatele

Pohádka s prvky grotesky, parodie a erotiky, takže to vlastně až taková pohádka není, když sultán přemýšlí o sexu, Šeherezáda tam běhá nahá a předvádí striptýz, Aladin je komouš a Džin britský gentleman. Jenže co naplat , já se prostě bavil a jako sentimentální vzpomínka, které dávám hvězdy navíc. Zeta Jones ve své první roli. ()

TheMaker 

všechny recenze uživatele

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::Sexy Catherine Zeta-Jones, dokonce víc sexy, než Salma Hayek v Desperadu, a to už je co říci. Skvělí herci, skvělá komedie. Nevím, co více říci, určitě stojí zato vidět .... ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Když navážu na komentář k předchozím Šuanům, tak fantasy mě míjí možná ještě více, než ty dobrodružno-historické spektákly. Ale jejich vzájemné žánrové skloubení v Šeherezádě mě upoutalo, zvláště když probíhalo s neskrývanou dávkou vtipu a nadhledu. Koncepce s propojením fikčního světa podle známé pohádky a moderní současnosti pomocí kouzelného předmětu našincům připomene Arabelu, která mě ovšem dokázala v minulosti bavit mnohem více a vybavuji si jí jako po celý čas vtipnou i napínavou zábavu v skvělém tempu, nehledě na to, že Francouzům se tady pořád nepodařilo doběhnout nadčasovou úroveň barrandovských triků z konce 70. let. Šeherezáda v zpracování Philippa de Brocy je hravá, nápaditá, zábavná a občas i napínavá, některé scény (zvrat během vystoupení v cirkusu, Jimovo hledání krále na policii) mi připadaly vynikající a díky vyprávění příběhu na popravišti před publikem včetně dětí se to ještě více nese v hezky pohádkovém duchu. Ale bohužel minimálně v televizním sestřihu v rozsahu dvou dílů celovečerní stopáže, který jsem viděl, se děj nejednou zbytečně táhne, výsledek občas postrádal tu svěžost pro dřívější režisérovu tvorbu typickou a i když je představitelka Šeherezády opravdu krásná a oblíbené spojení Jugnota s Lhermittem dobře funguje i v tomto netradičním žánru, nedokázal jsem být po celou dobu nadšený. Občas jsem sice neměl daleko k 4. hvězdičce, ale asi nemám moc důvodů se k tomuto dílku vracet a je to jeden z těch filmů, u kterých si říkám: Tohle jsem měl vidět několik let zpátky ještě jako dítě, abych si to pořádně užil! [70%] ()

Galerie (9)

Zajímavosti (3)

  • Natáčelo se na Maltě a v Maroku. (Cheeker)
  • Film existuje v dvoch verziách: 98-minútová, ktorá bola premietaná v kinách a dostala sa na DVD, a 195-minútová, ktorú vysielala francúzska televízia Antenne 2 a je známa aj z našich obrazoviek v českom dabingu. (2flower)
  • Jedná se o filmový debut herečky Catherine Zeta-Jones. (Cheeker)

Reklama

Reklama