Reklama

Reklama

Číslo 9

všechny plakáty
Trailer 1

Obsahy(1)

Lidé jsou pryč. Kdy a jak k tomu došlo, není příliš jasné. V troskách starého světa přežívají jenom podivní hadroví panáčci s čísly na zádech. Do této pochmurné doby se narodí Devítka, která je možná předurčena vše změnit. Když se potká se skupinou podobných figurek utíkajících před děsivými vražednými stroji, rozhodne se postavit na odpor. Promluvit vystrašené souputníky k boji však nebude lehké. Stejně jako zjistit, kdo pronásledovatelé vlastně jsou a hlavně – co se stalo s lidmi?

Ambiciózní celovečerní dystopický snímek 9 natočil režisér Shane Acker podle svého staršího krátkého filmu. Stejnojmenná jedenáctiminutová předloha měla v roce 2005 premiéru na festivalu v Sundance a Acker za ní sklidil zasloužené ohlasy. Kromě prestižních amerických studentských cen byl nominován také na Oscara v kategorii Nejlepší krátký animovaný film. Pod převod původního filmu do celovečerní podoby se podepsali také filmařští vizionáři Tim Burton (Mrtvá nevěsta, Karlík a továrna na čokoládu) a Timur Bekmambetov (Noční hlídka). Tak se zrodil jedinečný a vizuálně okouzlující animovaný epos, který svým myšlenkovým poselstvím přesahuje hranice „jenom“ animovaného filmu. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (804)

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Vizuálně zajimavý technologický skoro horor v solidním 3D kabátku, který ale více než film připomíná rychlou videohru. Pro samou akci nezbývá místo na emoce a Číslo 9 tak zůstává i na ploše celovečerního filmu pouhým demem, stále ještě trestuhodně skromnou ukázkou skutečného potenciálu světa, který vytvořil Shane Acker. Design některých zrůd je ovšem k posrání... ()

Tetsuo 

všechny recenze uživatele

Na to, že mělo jít o netradiční animovaný film, to má tedy velmi tradiční vyprávěcí strukturu i morálku a ideologii. Kromě toho, že to je taková naivní duchovní (křesťanská) propaganda (o nesmrtelnosti duše, odlišnosti těla od duše a dokonce mysli), tak je v tom i něco typicky amerického, manažerského. Hlavní hrdina dělá strašně moc chyb, ale předem vví, že to nakonec bude dobré. Ta touha něco dělat a být akční, i když ostatní nevidí smysl takového počínání, patří k pocitu "vyvolených". A tento film takový způsob myšlení podporuje, protože nám předem naznačuje, že Devítka má pravdu. Ale ve skutečnosti to tak nebývá. Tady se příběh splétající několik žánrů fantastiky vymyká tomu podněcovat fantazii, ale prostě nás nutí UVĚŘIT. ()

Reklama

KarelR 

všechny recenze uživatele

Po akční stránce asi nejnářezovější animák poslední doby, na kterém je sympatické především to, že se nijak výrazně nepodbízí divákům předškolního věku. Číslo 9 však doplácí na relativně krátkou stopáž a nevysvětlení některých událostí, což z něj i přes bandu fajn hrdinů činí pouze zajímavou jednohubku, které by neuškodilo v jistých směrech mnohem epičtější pojetí. Ackerův svět k tomu potenciál rozhodně měl. ()

petero 

všechny recenze uživatele

Celovečerný 9 je v podstate natiahnutý kraťas a ako taký stráca na svojho predchodcu to kúzlo tajomna. Nehovoriac o tom, že celkovo je ten krátkometrážny kúsok prepracovanejší a pôsobivejší hlavne tým čarovným záverom, ktorý tu vyznieva akosi obyčajnejšie, čo zamrzí hlavne pri zastúpení tých mien v produkcii ako Tim Burton a Timur Bekmambetov. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Perfektní jednohubka, smím-li to tak říci vzhledek ke stopáži filmu. 70 minut je divák držen jednoduchým příběhem, kterak to lidstvo pos..lo a tak na naší planetě prakticky zanikl život. Očíslování hlavních hrdinů mi přišlo originální, výtvarná práce vynikající a k větší spokojenosti chyběl snad jen mírně promakanější příběh. Na animovaný snímek se film vyznačuje také solidní akcí. PS: Tohle není rozhodně není rodinnný animák. 90% ()

Galerie (85)

Zajímavosti (13)

  • Pôvodný plán marketingového oddelenia filmu bol uviezť ho do kín 9. 9. 2009. (HelenOfTroy)
  • Číslo 9 je iba druhým animovaným filmom štúdia Focus Features. (HelenOfTroy)
  • Tvorcovia filmu pracovali vo filmových štúdiách v Los Angeles, Toronte a Luxemburgu. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama