Reklama

Reklama

Tetris: srdečné pozdravy z Ruska

(festivalový název)
  • Velká Británie Tetris: From Russia with Love
všechny plakáty
Velká Británie, 2004, 59 min

Obsahy(1)

Tetris. Jeden z nejproslulejších fenoménů počítačového světa. Je to hra, která si vydobyla oblibu a uznání srovnatelné se šachy v oblasti deskových her. Hra s velmi jednoduchým principem, jenž nutí hráče zapojovat logické a prostorové uvažování a s rostoucí obtížností také postřeh. Nesmírně rychle si získala miliony hráčů a fanoušků po celém světě a dodnes má mezi počítačovými hrami výjimečnou pozici stálice, která vzdor pokroku a konkurenci nestárne a zůstává nepřekonaná. Jaké ale byly její počátky? Kořeny této hry sahají do počítačového centra Akademie věd SSSR, kde v roce 1985 počítačový inženýr Alexej Pažitnov vytvořil ve volném čase hru inspirovanou stolní skládačkou Pentomino. Hra neřízeným volným šířením brzy zaplavila počítače v celém Sovětském svazu, ale svou cestu na vrchol herní popularity ve světě měla ještě stále před sebou a provázel ji velmi zajímavě propletený boj o autorská práva a distribuční licenci. Dokument Magnuse Templa z produkce BBC se vrací zpět do druhé poloviny osmdesátých let, aby s pomocí lidí, kteří v její cestě sehráli významné role, zmapoval složitý vzestup této populární hry. (Academia Film Olomouc)

(více)

Recenze (4)

SaNcHeZ_cz 

všechny recenze uživatele

Naprosto parádní dokument, který dovoluje nahlédnout pod pokličku hry, která ovládla svět. I pro zaujaté osoby nabízí dostatek neznámých informací a to přímo od zúčastněných osob. Rozhodně stojí za shlédnutí. ()

Ricky_CZ 

všechny recenze uživatele

Poutavě a precizně zpracovaný dokument, který jsem mohl vidět na stanici Viasat History i s českým zněním. Nepočítám se mezi lidi, kteří dokumenty vyhledávají a o to více si važím těch kousků, které mne dokážou upoutat až do konce. Ba co více, dokonce si i pamatuji někeré ze zmíněných informací! ()

musicalfan 

všechny recenze uživatele

Dokument, který mohu vidět znovu a znovu, tématika je zpracována velice poutavě, obzvláště pro člověka, který se zajímá o autorská práva. ()

Reklama

Reklama