Reklama

Reklama

Lawrence z Arábie

(TV film)
  • Velká Británie Lawrence of Arabia: The Battle for the Arab World
všechny plakáty
Velká Británie, 2003, 112 min

Obsahy(1)

Pohnuté životní osudy záhadného britského agenta, tajemného nekorunovaného krále pouště, který se ještě za svého života stal legendou.

O záhadném "nekorunovaném králi Arábie" byly sepsány desítky knih, ale přesto i po letech zůstává tento muž záhadou. Vedl sjednocené beduinské kmeny k mnoha vítězstvím, byl oslavován mezi Araby a ve své vlasti - ale musel vědět, že jeho mise nemá jasnou budoucnost, že ho čeká ještě jeden, nejtěžší zápas: osobní boj mezi loajalitou k Anglii a loajalitou k arabským přátelům. Konec války mu nepřinesl štěstí ani uspokojení a jeho duševní stav nepochybně ovlivnil i jeho nevysvětlenou smrt. Winston Churchill na jeho pohřbu řekl: Plukovník Lawrence se v jednom hrdinském období ocitl v dokonalém vztahu jak k lidem, tak událostem. Bude dál žít v dějinách. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (2)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Naštěstí dokument o Lawrencovi z Arábie není tak dlouhý jako film o něm a dokonce ukazuje všechny strany jeho skutečného života což vzhledem k pojetí většiny dnešních dokumentů lze pouze pochválit. To co ve filmu bylo skryto a lidé se mohli jen dohadovat dokument říká velmi tvrdě a podkládá důkazy. Tento dokument by se měl stát bonusem k filmu LzA až vyjde na DVD v nějaké úžasné speciální edici a mohl by mít název Odvrácená tvář hrdiny. U filmů je zvykem měnit rysy postavy nebo charakteru tak, aby postava více odpovídala společenským konvencím a idealistického pohledu na hrdiny. Vždyť kdo chtěl vidět v Lawrencovi lháře, špióna, homosexuála nebo milovníka sado masochistických praktik? Pravděpodobně nikdo a pro všechny lidi v Anglii se měl stát tím, který vede nebezpečně a se vší oddaností partyzánskou válku, která pomáhá Arábii v cestě k osvobození a Anglii v porážce Turků. ()

Machrovic 

všechny recenze uživatele

režie: James Hawes http://www.imdb.com/title/tt0384277/ // Pokud se vám nelíbil tento dokument (O čemž dost pochybuju. Zdá se mi to nemožná), tak okoštujte tento film: http://www.csfd.cz/film/5702-lawrence-z-arabie-lawrence-of-arabia/# . Je taky o Lawrencovi. http://www.ceskatelevize.cz/program/detail.php?idp=10091186851&day=1168815600&time=20:00&ch=2&zanrf=all&puvodf=all&advanced=1&andf=Lawrence+&nazvyf=1&aktualnif=1&archivf=1&backaddr=search ()

Reklama

Reklama