Reklama

Reklama

Pátek třináctého 7

  • Česko Pátek třináctého 7: Nová krev (více)
Trailer

Jason je zpět, ověšený zahradní technikou a je (jako už tradičně) k nezastavení. Tentokrát ale narazil na zdatného protivníka v podobě traumatizované telekinezí nadané dívky...... (Magic Box)

Videa (1)

Trailer

Recenze (193)

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Devastující zásah MPAA sedmičku značně poznamenal, pro pochopení doporučuji kouknout sem Značně ořezané torzo, prakticky bez krve, toho hororovým fanouškům pak příliš nenabídne. Přitom nápad s dívkou nadanou telekinetickými schopnostmi vůbec není špatný a minimálně oživuje už přece jen trochu obehraný modus operandi. Telekinetické techtle s už notně se rozpadajícím se Jasonem, jak by také ne, byl připoután ke kameni ve vodě údajně několik let, jsou doplněny výborným hudebním motivem alá vynikající Phantasm. Bohužel je však tato drobnost spolu s vizáží pana Voorheese prakticky vším, co je dobré. Zbytek už definitivně zabředl do schematického pojetí osmdesátkového hororového slasheru, ječící postavičky jsou po(s)tupně determinovány, vedou nanicovaté dialogy a jsou prostě a jednoduše hloupé. Ani dvojí soulož a jeden pokus o ni v jedné scéně z letargie příliš nevytrhne. Za skandální pak považuji jen jeden jediný a velmi krátký záběr na odhalené poprsí! Výsledný produkt si po zásahu cenzury zaslouží maximálně dvě hvězdy, bez něj by to bylo za čtyři. Edit komentáře a hodnocení po jubilejních 13 letech (původní komentář zcela cenzurován, v původním hodnocení vystřižena pouze jedna hvězda) ()

TheRaven 

všechny recenze uživatele

Pro mě osobně prozatím nejhorší díl série. Jason si nebere servítky a kosí to tam jak na běžícím páse bez špetky napětí. Hlavní hrdinka a její superschopnosti taky ubírají na kvalitě a navíc nemám rád tyto klasické horory, kde zas musí něco bouchnout. Ale alespoň za Jasona a jeho vynalézavost jednu hvězdu posílám. ()

Reklama

fcreading 

všechny recenze uživatele

Od Buechlera som videl Smrtíci prízrak, ale už vtedy som nebol spokojný s týmto režisérom a nedával som mu bohviejakú nádej. Lenže z Buechlera sa stal sympatický režisér a hneď si zobral na starosť klasiku Piatok 13. Nielenže si napísal scenár ale ešte si stvoril aj efekty. Efekty na moje počudovanie nevyzerali zle, len niečo tomu chýbalo. Okrem atmosféry ktorá bola výborná, by som vyzdvihol aj technickú stránku a tú blonďavú herečku Tinu, čo bola obdarená telekinetickými schopnosťami a vedela tak dobre presunúť daný objekt z jedného miesta na druhé. Ani Jason nebol na zahodenie a svojim novým imidžom si upútal nejaké to obecenstvo. Keď tak pozerám na rok 88, je mi jasné, že dnes sa takéto filmy točiť nebudú a aj keď sa natočia, budú vyzerať úboho a nesympaticky, kvôli nudným tínedžerom. Klasika si zaslúži 80 percent. ()

Jordan 

všechny recenze uživatele

to, že k Jasonovi Vorheesovi, strašiacom v malebnom prostredí jazera Crystal Lake, kde sa ako malý chlapec vinou vedúcich detského tábora utopil, patrí nadržaná skupina tínedžerov predbiehajúca sa v odhaľovaní pŕs a súložení, rôzne domáce náčinie (v tomto diely dotiahnuté asi najďalej), hudba Harryho Manfrediniho, hokejová maska (ktorá sa objavila prvý krát v 3 diely), zlý scenár, absencia humoru (okrem 3D trojky), je samozrejmosť, s ktorou každý znalec série filmov Piatok trinásteho počíta a zábavné na sledovaní ďalšách a ďalších filmov je práve nachádzanie rozdielov a podobností, čím je daný diel výnimočný a odlišný a čím sa zasa s ostatnými podobá; sedmička má obzvlášť zlý scenár, kde nelogickosti skáču aj tak, že si to všimne aj totálny filmový neznalec a analfabet, jason je oživený po druhý krát, do deja sa zapletie trochu kingovskej mysterióznosti (tina je taký slabý pekný highschoolmusical odvar carrie), z počtu úmrtí sa oproti predošlým dielom ubralo (Päťka bola v tomto ohľade rekordmanka), tiež sa ubralo z nahotiniek, aj keď pekných dievčat, ktoré by mali čo ukazovať, tam zopár je, no pridalo sa na Jasonovej brutalite, všetky vraždy sú rýchlejšie ako diely predtým, napätie sa až tak nestupňuje, Jason skrátka brutálne a surovo zabíja (highlitey sú záverečná kosačka alebo moja obľúbená vražda v spacáku), inak ale piatko-trinástkovský podpriemer, a to aj keď sa tu prvýkrát objavil Kane Hoder, ktorý si zahral aj v nasledujúcich troch dieloch a tým sa stal hercom, ktorý najviackrát hral Jasona; záverečná maska vyzerala dobre; ()

Colonist 

všechny recenze uživatele

Další díl, další snaha přijít do série s něčím novým. V pátém díle to byl Jasonův napodobovatel - nepovedlo se. V šestém díle to byl humor - docela se to povedlo. V sedmém díle si tvůrci zřejmě řekli "Uděláme to klasicky, ale co kdyby teď jeden z těch teenagerů (samozřejmě holka) nebyl obyčejný smrkáč, ale měl nějakou zvláštní schopnost, aby si to s Jasonem rozdal?" - a to se povedlo z části. Sedmý díl není nejhorší díl série, pořád je to lepší než třeba pátý díl (8-10 jsem zatím neviděl). Není to nic extra, ale celou sérii beru s nadhledem a nehledím tak na kvalitu, ale spíš na to, jak se u těch filmů bavím (protože podle mě nejde takové horory hodnotit z nějakého normálního hlediska). A u sedmičky jsem se poměrně bavil (no, to vlastně zatím u každýho dílu, ale někdy víc, někdy míň, někdy líp a někdy zase hůř). Sedmý díl je vážnější než šestka, atmosféra je někdy opravdu hustá jako v prvních dílech a některé scény jsou naprosto geniální, bohužel tyto scény se střídají s některými jinými scénami, které jsou naprosto hloupé či nudné. Ano, nudných momentů se zde našlo dost, ale jak už jsem napsal, pětka na tom byla ještě hůře. Scénář měl samozřejmě díry v logice, některé věci byly poměrně nedotažené. Crystal Lake je v tomto díle malé jezírko, které se vůbec nepodobá tomu (těm) z předchozích dílů. Navíc v minulém díle Jasona utopili kousek od břehu, kde byl dětský tábor, a v tomto díle zde stojí staré baráky. No ale nad takovými věcmi se prostě člověk musí u tohoto filmu přenést. Tininy schopnosti mi ani tak moc nevadily, ale to závěrečné zabití Jasona (no...co je to za zabití, když se v každém dalším dílu vrátí?), to už bylo vážně moc. Jason toho v tomto dílu vydržel víc než dost, ale "smrt" mu mohli nachystat lepší. No nic. Bál jsem se, že tento díl je prvním z těch příšerných dílů, ale není tomu tak. Takže ty sračkoidní díly mne teprve čekají... ()

Galerie (134)

Zajímavosti (24)

  • V roli Jasona se tu poprvé objevil Kane Hodder, jenž se stal prvním hercem, který tuto postavu hrál více než jednou (celkem čtyřikrát). (LION-MR.T)
  • Režisér John Carl Buechler se podílel i na speciálních efektech a Jasonově (Kane Hodder) vzhledu. Krvavé efekty byly nakonec kvůli cenzuře vystřiženy. Ve filmu chybí např. scéna, kdy Jason vyskočí z jezera a zabije rybáře na loďce. (LION-MR.T)
  • Světová premiéra byla v pátek 13. května 1988. Den předtím herečka Lar Park-Lincoln (Tina) oslavila své 27. narozeniny. (LION-MR.T)

Reklama

Reklama