Reklama

Reklama

Pomsta je také umění. Kurátor Harry Deane (Colin Firth) zorganizuje za pomoci svého přítele, majora Wingatea (Tom Courtenay), velkolepý podvod, při němž chce připravit o značnou sumu svého nenáviděného šéfa, snobského tiskového magnáta Lionela Shabandara (Alan Rickman). V jejich rafinovaném plánu hrají hlavní role nezvěstný obraz od Moneta a prostořeká jezdkyně rodea P. J. Puznovská (Cameron Diazová). Povídka Gambit amerického autora Sidneyho Carrolla byla poprvé zfilmována v roce 1966 anglickým veteránem Ronaldem Neamem a hlavní role si v ní zahráli Michael Caine a Shirley MacLaineová. Pod scénářem podstatně pozměněného britsko-amerického remaku z roku 2012 jsou podepsáni bratři Coenové, kteří tu zcela výjimečně pracovali pro jiného režiséra, amerického tvůrce Michaela Hoffmana, jenž je např. známý historickým dramatem Čas smyslnosti (1995), romantickou komedií Báječný den (1996) nebo shakespearovskou adaptací Sen noci svatojánské (1999). Dobře promyšlený plán samozřejmě nefunguje tak, jak si jeho mazaní protagonisté představovali, ale vše zachraňuje jejich neutuchající vynalézavost a pověstná britská chladnokrevnost. Snímek, jehož název odkazuje k šachovému zahájení, při němž oběť figury vede k útočné převaze, je milým připomenutím situačního humoru němých grotesek. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (221)

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Tahle poloha bratrů Coenů mě už rozhodně nepřekvapuje, vlastně jsem se na něco ve stylu Lupičů paní domácí, kteří mě mile překvapili, těšil. Spíš je to ale jako zpackaná Nesnesitelná krutost. Mnoho vtipů mi přišlo nevypointovaných, mnoho zbytečně (i když možná záměrně) natahovaných. Líbí se mi, že závěr jde vykládat dvěma způsoby fantazie/realita (za mě jednoznačně fantazie), ale to je trochu málo. Nesvaloval bych to pak na režiséra... tohle je vina scénáře zrovna tak. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Tééda bejt už přes dvacet let sexy, je fakt hodně dobrý. S takovou může Cami v tílku skákat přes švihadlo klidně každej den v 5 ráno u mý postele a budu pěkně spokojenej parchantík. Hlavní hvězdou, resp. dodavatelem humoru je Colin Firth. Jeho hotelová epizoda včetně posedu v trenýrkách mě teda zabrat. Jinak celkově má film v sobě spíše vtipné momenty než že by byl zábavnej jako celek, ale že by mě vyloženě nudil, to se říct nedá. ()

Reklama

boshke odpad!

všechny recenze uživatele

(Febio Fest) I přes nepatrné množství momentů, které byly vtipné, to bylo necelých devadesát minut čirého fyzického utrpení. Začalo to už titulky. Snad nejnevkusnějšími a nejdementnějšími titulky v dějinách kinematografie. Vrazit do devadesáti minutového filmu pěti minutové Harryho představy byl skvělý tah. Podobně jako Diaz s hubou jak rozšláplej pomeranč. Silně mi to připomínalo projekci Babovřesk. Humor té nejnižší možné úrovně, ale plebs se spokojeně plácá do kolen. Hrůza. Děs běs... Chtěl bych tímto pozdravit toho strašně milého pána, co seděl vedle mne a co očividně nerozlišoval, kdy mluví nahlas a kdy v duchu sám k sobě, a tak s otravně častou frekvencí pronášel "ty vole", "ty kráso", "to jsem si myslel" či "to nebyl dobrej nápad"... 0% ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Jak to bylo s tím obětovaným pěšcem při zahájení této šachové partie a kdo ten pěšec byl? Každopádně se ta hra mohla mnohem lépe rozvinout. Příležitostí tu bylo požehnaně. Jen by je stačilo jinak využít. Colin Firth hrál roztomilého ňoumu, kterému by člověk odpustil snad i vraždu, ovšem, zdání může klamat. Alan Rickam je ďábel! Nemohla jsem uvěřit tomu, že už tak zešedivěl. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Bratři Coenovi měli dobrý nápad. I když on to ani nebyl úplně tak původní nápad. No ty kopky sena asi jo. I když jejich příběh je v pravdě také daleko zajímavější, než tenhle film. Co jsem ale nemohl zkousnout, tak to byl styl vyprávění toho příběhu. Trošičku mi to absurdno připomínalo film Lupiči paní domácí. Tady to ale bylo dovedeno do takového jednání, které se mi po celou dobu filmu dost příčilo. Všichni hráli takový klasicky šablonovitý postavy. Cameron Diaz hrála přesně takovou tu typickou, tupou Texasanku. Colin Firth pak vychcanýho Brita, co si myslí, že má geniální nápad. A Alan Rickman pro změnu šéfa, co se topí v penězích a do všech de totální pecky. Vlastně na tomhle filmu nebylo nic zajímavýho, možná jenom kus pravdy na těch kopkách sena. Po filmu jsem si totiž ten zbytek pravdy musel hnedka vygůglit. ()

Galerie (27)

Zajímavosti (6)

  • Producent Mike Lobell viděl původní film Gambit (1966) na jeho londýnské premiéře v roce 1966. V roce 1997 předal svůj scénář společnosti Universal a ta jej přijala. (Terva)
  • Natáčení probíhalo ve Velké Británii, v Novém Mexiku a USA. (Terva)

Související novinky

Verbinski a doktor Bucky

Verbinski a doktor Bucky

03.04.2018

Gore Verbinski (Kruh) se loňským Lékem na život konečně vrátil k hororům. Dlouho to vypadalo, že bude jeho dalším filmem comicsovka Gambit. Od té však v lednu utekl a nyní by se měl vrhnout na akční… (více)

Reklama

Reklama