Reklama

Reklama

Neznáma Antarktída

všechny plakáty
Trailer 2

Obsahy(1)

Prvý deň bezvetria. Zradné slnko svieti nepretržite deň i noc. V ušiach desivé ticho. Priteká zovšadiaľ, doslova bolí. A zima. Bolí taktiež. Ozajstná až nepredstaviteľná. Všade, kam oči dovidia, nedozierna biela púšť. Sneh a obloha. Nič iné len dve farby: biela a modrá. A hlavne – čisto. V hlave, pod nohami i navôkol. Neprenosná skúsenosť. Dvadsaťštyri miliónov štvorcových kilometrov ľadu a oni – sami, kdesi uprostred najchladnejšieho kontinentu. Rozhodli sa, že pôjdu pešo od hraníc antarktického kontinentu až na jeho najvyšší bod. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (19)

genetique 

všechny recenze uživatele

Škoda, že Barabášove dokumenty sú také krátke, pretože by mohli ukázať divákovi viac z prežitých dobrodružstiev v nepoznaných lokalitách najatraktívnejších miest na svete. Z miest, kam predtým ľudská noha nevkročila a kde panenská príroda stále čaká na odhalenie pred ľudským okom. Krásna príroda, skvelé dobrodružstvo pred obrazovkou, pri ktorom som túžil aj ja zažiť niečo podobné. 85%. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Ačkoli je trošku škoda, že nikomu během výpravy neumrzl, tak se jedná o koukatelný počin. Koho by totiž nebavilo dívat se 40 minut na to, jak pár odvážlivců jde, či běžkuje po rovném sněhu, či ledu a táhne za sebou sáně. Snad jen mě ne. Nejnapínavější okamžiky jsou asi chvíle, kdy si ve stanu ohřívají vodu a chystájí se na žranec čehosi sypkého. Jinak je celý dokument vážně hodně jednotvárný. Ale co taky čekat v Antarktidě, že? Naštěstí je provází pořádná kosa a při teplotách pod 30 stupňů Celsia už nejednomu dobrodruhovi zamrzá úsměv, a to doslova! Já bych se na podobnou výpravu nevydal. Jednak protože mám rád teplo rodinného krbu a jednak protože tam kromě sněhu není vážně nic k vidění. Tady šlo čistě o to něco si dokázat a to se povedlo. Určitě si odvaha zúčastněných zaslouží obrovské uznání. I když o odvaze bychom mohli mluvit asi pouze tehdy, kdyby frajeři putovali v trenkách a tílku. Tohle byl spíše dokonale promyšlený plán. Abych nezapomněl, tak se mi v dokumentu líbila ještě jedna věc. Každý den začínal, jako by zprávou z radia, co se právě děje ve světě a v kontrastu s tím, že výprava byla absolutně odříznuta od světa uprostřed ničeho a naprosto bez kontaktu s čímkoli živým to působilo moc hezky a bylo to určitě hodné nějakého toho zamyšleníčka. Celkově není dokument úplně špatný, ale místy jsem docela zíval a zavírala se mi očka. ()

Reklama

nunka 

všechny recenze uživatele

Čistá beloba a sem tam nejaká modrá obloha. Nepoznané (kde ešte ľudská noha nevkročila) je frekventovanou témou Barabášových investigatívnych dokumentov. Na tomto novom snímku sa mi páčila kamera, ktorá pekne sprostredkovala tvár Antarktídy. Ako celok sa mi ťažšie hodnotí, beriem to skôr ako správu - ...tak takto to tam vyzerá a toto sme dokázali (pred čím samozrejme všetka česť). Má to slabší rytmus a málo vzrušivý potenciál, musím priznať občasnú nudu. Možno je chyba v očakávaniach... ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Tyto dokumenty pochod Antarktidou jsou si podobné jako vejce vejci, lišíce se množstvím útrap a průserů, ale tento je ozvláštněn závěrečným stoupáním do zasněženého pohoří. Vždy jen kroutím hlavou, proč si ty lidi platí takové prostředky zas trýznění. Zde v závěru podává autor osobní odpověď - kvůli splynutím s čistou dálavou. Tedy pocit čistoty. ()

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Nádherné scenérie a RESPECT všetkým, ktorý sa na neprebádaný terén vybrali...Avšak pozerať 45 minúť na ľad a sneh bez väčšej dynamiky je predsa len trochu veľa (u fantastického 118 dní v Zajatí Ľadu by som vydržal aj tri hodiny!!!). Prvý krát sa u skvelého Barabáša dá hovoriť o väčšej nude, "oživenie" o rádiové správy nepovažujem tak isto za najšťastnejšie... ()

Galerie (12)

Reklama

Reklama