Reklama

Reklama

California Dreamin' (Bez konce)

(festivalový název)
  • Rumunsko California Dreamin’ (nesfârșit) (více)
všechny plakáty
Trailer

Obsahy(1)

Je květen roku 1999 a přes Rumunsko jede pod vedením amerického kapitána Jonese vojenský vlak NATO. Míří na srbské hranice, kde mají být instalovány radary, aby monitorovaly srbsko-kosovský konflikt. Chlapský a korektní Jones ale narazí na nepřekonatelnou překážku v podobě mazaného a lehce mafiánského Doiarua, přednosty na jedné zapadlé zastávce, který využije administrativního chaosu a nechá transport odstavit na vedlejší kolej. Sám si tak mimo jiné léčí dávné trauma z dětství a pro vesničany je nucená zastávka Američanů podnětem k přemýšlení o tom, jak z dané situace co nejvíc vytěžit. Pomalé tempo vyprávění dovoluje detailní rozehrávání situací, výstižné psychologické postřehy se mísí s ironickou zkratkou. Výsledkem je působivá tragikomedie s pronikavou kritickou reflexí v rovině komorní i společenské, příběh s platností univerzálně sdělného podobenství. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (13)

Iggy 

všechny recenze uživatele

Takhle nějak si představuju postmoderní film. Několik rovin příběhu, mísení žánrů, formální experimentování, spousta nakousnutých myšlenek a nevyřčených otázek. A to, že se filmu bohužel už nedostalo finální podoby, jen rozšiřuje jeho mnohovrstevnatost. Mimojiné tu Nemescu využil mnoha motivů ze svých předchozích krátkých filmů. California Dreamin' mi připomíná Faulknerovy romány, zvlášť postava pana Doiaru. ()

popkec 

všechny recenze uživatele

Film který by si jistě našel spoustu fanoušků, bohužel díky smrti režiséra se do distribuce dostává nesestříhán. Některé scény pobavili, celkově jich ale není moc. Absurdní situace, při kterých se jde buď smát nebo brečet. Dobré vykreslení postaviček vesnice (starosta, nádražák, jeho dcera a další). Bohužel díky tomu že film vlastně není dokončen tak se stává pro většinu lidí nezajímavý a běžné uvedení je nemožné. ()

Reklama

Slarque 

všechny recenze uživatele

Nedokončený film. Promítá se vlastně pracovní sestřih, který existoval v době smrti režiséra. Ten se stal obětí dopravní nehody během postprodukce filmu. Film samotný je politickou satirou o jednotce NATO, která jede v roce 1999 do Srbska, ale je zadržena přednostou stanice v jedné ospalé rumunské vesnici. Mafiánský přednosta stanice, frustrovaný americký velitel (Armand Assante), starosta, milostné dobrodružství přednostovy krásné dcery, odboráři, je to celkem zamotané. Jenže jak vypadá vesnice o čtyři dny později? Vtipný film, z jehož konce lehce mrazí (90%). ()

Jhershaw 

všechny recenze uživatele

Rumunský zapadákov a vlak NATO, který vedoucí nádraží nechce pustit dál. Jak to asi může pokračovat.. části obyvatel se přítomnost amerických vojáků nelíbí, další část jim naopak leze do zadku, a mladé holky.. ty se od vojáků nechávají balit. Kapitán čeká, až dorazí potřebné dokumenty, aby mohli pokračovat do Srbska. A já jsem pak už jen čekal, jestli se bude dít něco zajímavého (doufal jsem, že kapitán vedoucího nádraží zastřelí), nebo jestli se budou stále opakovat tytéž situace. Nevydržel jsem a odešel asi 30min před koncem. I tak byl film o hodinu delší, než by měl. 50 % ()

Ikewoo 

všechny recenze uživatele

Otázka zbytečnosti byrokracie, otázka protestu striktním dodržením zákona trucujícím spratkem před důchodem, otázka stereotypního nahlížení Západu na Rumunsko a Rumunska na Západ. Prolínající se příběhové linky ve filmu jsou jekoby utřízené a přesto jsem nevnímal žádný rozdělující element. Ovšem přímo za komedii bych film neoznačil - aspoň já se smál jenom jednou... (LFŠ 2011) ()

Galerie (9)

Zajímavosti (1)

  • Podtitul filmu Bez konce neznamená nekonečný, ale nedokončený, což se vztahuje k tragické události: Nemescu zahynul spolu se zvukařem při autohavárii, když se vraceli ze střižny, kde společně pracovali na této Nemescově prvotině. (JohnO.O)

Reklama

Reklama