Reklama

Reklama

Výběrčí sázek

(festivalový název)

Obsahy(1)

Rázná postarší Amelie žije se svým lenošivým manželem v domku v chudinské čtvrti. Jako výběrčí sázek ilegální hry jueteng přichází do kontaktu s množstvím lidí. Modlí se za dobré výhry a bezpečný únik před policií, přemlouvá lidi k sázkám a díky své autoritě se lehce vyvleče i z policejního zatčení. V bludišti malých zatuchlých uliček se však sama ztrácí. Nakonec ale nalézá cestu ven, možná proto, že ji provází strážný anděl, jenž má podobu jejího mrtvého syna. Filipínský snímek byl natáčen lehkou ruční digitální kamerou v autentickém prostředí chudinského předměstí. Dynamická stylizace celého snímku s sebou přináší i komediální potenciál. Nejsilnějším aspektem filmu je dokumentární vykreslení fenoménu populárního hazardu. (Febiofest)

(více)

Recenze (3)

pijavica 

všechny recenze uživatele

9,0/10 Jeden z najlepších filmov za minulý rok. Amy (vynikajúca Gina Pareňo) si zarába tým, že sa každý deň vyberie do ulíc a vyzdvihuje od stávkarov tikety pre lotériu jue teng - tá je jedným z najpopulárejších "športov" vo Filipínach, ale má aj jednu chybičku krásy - je ilegálna (a napriek tomu je rozšírená vo všetkých spoločenských vrstvách). A to je v podstate aj celý príbeh. Režisér Jeffrey Jeturian nám ponúka (prostredníctvom roztrasenej digitálnej kamery) exkurziu do filipínských slumov, pričom sa mu podarilo niečo geniálne - zachovať si určitý odstup (od pomerne chúlostivej témy) a ostať pri tom nesmierne ľudský a chápavý. ()

amirgal 

všechny recenze uživatele

Tento poněkud školometský komentář jsem sepsala, jelikož se domnívám, že se synopse FebioFestu se snímkem částečně míjí: Výběrčí sázek "kubrador", (patrně od španělského "cobrar" [kobrar], vybírat) je ojedinělý svou autentickou atmosférou, do níž se prolíná magický realismus v podobě leitmotivu zjevující se postavy zemřelého syna hlavní hrdinky, který jakoby držel nad jejími kroky ochrannou ruku. Nejrůznější odkazy k této imaginární postavě v příběhu vedou ucelenějšímu pochopení hrdinky, která v sobě skrývá hlubokou bolest, nad níž každý den vítězí prací přinášející živobytí, kterou vyvažuje pomocí ostatním. Na pozadí systému místní loterie se tak zobrazuje jemné předivo vztahů obyvatel slumu, jejich hodnotové žebříčky, fragmenty jejich životních příběhů. Velmi civilní formou je zde prezentován náboženský synkretismus, když se neustále přítomné motlitby k bohu mísí s magií čísel štěstěny. Na snímku je pozoruhodné to, že, navzdory tomu, že se nutně musí dotknout problematiky obživy lidí ze slumů, a že je divák konfrontován s autentickými záběry prostředí, se ani na okamžik nestane sociálním filmem s tématikou chudoby. Obyvatelé slumu jsou představeni jako kdokoli jiný z diváků, což je velmi vzácná vlastnost, která vám dovolí se do protagonistů vcítit. Psychologická hodnota filmu tak tvoří pandán k prostému dokumentaristickému popisu systému sázení v juetengu. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama