Reklama

Reklama

Sbohem, Bafano

Trailer

Obsahy(1)

James Gregory, mladý a ambiciózní vězeňský dozorce, přijíždí s manželkou a dětmi na ostrov Robben Island. Je pevně a neotřesitelně přesvědčen o správnosti politiky apartheidu v Jihoafrické republice a o nebezpečnosti černošského obyvatelstva pro bělochy. Ne vždy však tato stanoviska zastával, v dětství se přátelil s černošským chlapcem, který jej zasvětil do tajů svého jazyka, což právě na Robben Islandu může uplatnit. Je pověřen svým nadřízeným, aby osobně dohlížel a kontroloval veškerou korespondenci hlavního vězně - Nelsona Mandely. Čím více se však seznamuje s osobností a názory černošského vůdce, začíná pochybovat o správnosti a smyslu svého povolání... (claudel)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (57)

klerik 

všechny recenze uživatele

Dobrá téma. A film ju nekazí, napriek určitej dávke obyčajnosti. Diane Kruger mala pre mňa ešte nedávno privlastok "tá z Tróje", no stále viac ma prekvapuje vážnosť iných filmov, kde hrá. V podstate trochu klubovka, kde sú postavy dobre obsadené, správne ľudské a uveriteľne sa vyvíjajúce. Téma rasizmu je podaná nenásilne a pôsobivo. Celkovým vyznením mi to pripomenulo rovnako dobrý PROTIKRÁLIČÍ PLOT (Rabbit-Proof Fence). Sympatické je aj to, že tu nikto netvrdí, že Mandela nebol terorista.... ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Život v Jižní Africe za vlády apartheidu z pohledu vězeňského dozorce, jenž má na starosti Nelsona Mandelu. Přestože je bachař Jame Gregory celkem liberální člověk, tak svému okolí musí dávat najevo svou nenávist vůči černochům, protože jinak by okamžitě ztratil své společenské postavení. Celé je to trochu nevyvážené, jakoby tvůrci nevěděli, čemu se věnovat víc - zda Mandelovi, Gregorymu nebo vůbec celkové situaci, jež vládla v JAR. Nicméně nakonec se jim to podařilo svázat do celkem úhledného balíku, který oznámkovali slušnými výkony Joseph Fiennes a Dennis Haysbert. 70% ()

Reklama

Chasm 

všechny recenze uživatele

Skvělé drama, které u mě bude mít stejné místo jako žánrově podobné snímky Hotel Rwanda a Schindler's List. Goodbye Bafana je ale více politický a neukazuje nám denní tragédie apartheidu, o kterých se jen jakoby okrajově dovídáme z novinových článků, zaměřuje se především na dozorce Gregoryho, jeho rodinu a jeho rozvíjející se vztah s Nelsonem Mandelou. Hned na začátku mě napadlo, že jsem doposud neslyšel o žádném filmu o apartheidu, a byl sem dost napjatej jak to dopadne (po filmové stránce samozřejmě). Dopadlo to velmi dobře, škoda jen neinvenční kamery, jinak hudba Daria Marianelliho je úžásná a tři hlavní představitelé také. (Dennis Haysbert ale vypadá jako Denzel Washington a to mě trochu mátlo). 85% ... "There shall be peace and friendship. Let all who love their people and their country now say, as we say here: "These freedoms we will fight for, side by side, throughout our lives, until we have won our liberty."" ()

vaja 

všechny recenze uživatele

Sbohem, Bafano neví, jestli má být politickou agitkou, životopisem Mandely nebo příběhem dozorce a jeho činů, které se promítají do jeho rodiny. Tato neujasněnost je hlavní problém snímku. Film se snaží pokrýt všechny zmíněné dějové linie, ale ve výsledku působí všechno nedotaženě. Druhá velká chyba je obsazení Diane Kruger, která by se teda (ruku na srdce) měla zabývat něčím jiným, než herectvím. Její hraní je jeden velký dvouhodinový afekt. Bohužel ale je Diane živoucím důkazem mnohdy kruté pravdy, že s pěkným obličejem se zvládne všechno. Lehký nadprůměr. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Hisoricky korektní, dokumentárně laděný snímek o Nelsonovi Mandelovy a jeho britskému dozorci Josephu Fiennesovi. Ačkoliv je divák od jeho pobytu ve vězení až po jeho osvobození svědkem historické události, filmu chyběl výraznější spád a chvilkami jsem se nudil. Politické drama se dá natočit i krapku svižněji... * * * ()

Galerie (31)

Zajímavosti (3)

  • Celý film sa natáčal v Juhoafrickej republike, konkrétne na Robbenovom ostrove, v mestečku Plumstead, Kapskom meste či Johannesburgu. (MikaelSVK)
  • Film je založený na knižnej predlohe s rovnomenným názvom, ktorej autormi sú James Gregory a Bob Graham, a ktorú publikoval Robert Laffonte. (MikaelSVK)
  • Vzhledem k tomu, že hlavní role ve filmu obsadili američtí herci, bylo pro všechny nutné nacvičit odlišný afrikánský přízvuk. Joseph Fiennes a Dennis Haysbert se mimo to museli naučit i několik vět v jazyce Xhosa, který je pro své specifické cvakavé zvuky jedním z nejsložitějších jazyků na světě. (Candice)

Reklama

Reklama