Reklama

Reklama

Obsahy(1)

S čerstvými vzpomínkami na 2. světovou válku natočili sovětští filmaři v roce 1949 černobílé drama, které se od té doby dočkalo hned několika adaptací. Příběh se odehrává ke konci války na rusko-polských hranicích a soustředí se na dramatické osudy speciální průzkumné jednotky s krycím názvem Hvězda. Sedm odvážných mužů pod vedením poručíka Travkina se vydává za německé linie vyzvědět informace o chystané ofenzivě. Získané informace o pozicích a síle nacistů potom mají předat ruskému velení. Předem je však jasné, že splnění této mise si bude žádat lidské životy. A bohužel ne pouze na straně nepřítele. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (13)

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Pár let po válce se ruští soudruzi rozhodli znovu ukázat jací byli za války hrdinové a natočili tuto neuvěřitelně nudnou a patetickou "reklamu" na svůj hrdinný národ. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Tento film by sme mohli rozdeliť na tri tretiny o dĺžke asi pól hodiny. Prvá je o jednoduchej romantike a láske, druhá je príprava na boj a tretia je samotný boj. Film sa vyhol prvoplánovej propagande, no vojnu neukazuje skutočne. Úsmevy z boja sú nezmysel, vieme dokonca aj že za nimi pochodovali zložky NKVD, tu ich však nenájdete. Samotný film však ani v jednej časti svoju úlohu nespĺňa poriadne a nebyť záverečného bombardovania a akcie v drevenej chatrči, tak ani možno z toho nebudem mať pocit, že to je z druhej svetovej vojny. Navyše odlákanie nepriateľa hodenými kameňmi, ktoré mali byť hlasitejšie, než kráčanie vojakov z lesa, bolo naivné. Toto nie je dobrý film. Naivná nuda, ktorou vtedy kŕmili našich starých a prastarých rodičov. ()

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Jsem na rozpacích, co o tomhle filmu napsat. Na jedné straně jsem si vědoma roku vzniku filmu, na straně druhé jsem asi zmlsaná jinými sovětskými filmy daleko lepší kvality. Abych to vysvětlila : film má projekci cca 88 minut. Z toho se opravdu 60 minut téměř nic neděje (kromě pěkných ruských písní) a zajímavá akce je potom zbývajících 25 minut. Zbytek závěrečné titulky. Je mi jasné, že se režisér Ivanov nemůže měřit s Jurijem OZEROVEM, zvláště jeho pojetím a zpracováním válečného filmu. Ale dlouhých scén, kde se kecá o ničem mohl být tenhle projekt ušetřen a děj by dostal rychlejší spád. Ale jak říkám : psal se rok 1949 !! ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Solidní válečný film o skupině rozvědčíků s puncem autenticity, avšak bez psychologického ponoru (Balada o vojákovi, Prověrka osudem, Vzestup) či novátorského experimentování s obrazem (Jeřábi táhnou). ()

pend 

všechny recenze uživatele

Typická ukázka sovětského filmu natočeného po válce. Nově přibyvší politruk je prostě bez chybičky, nechybí správně platonická a nevyřčená láska mezi krásnou spojovatelkou a velitelem průzkumného oddílu. Film ale celkově docela odsýpá, zazní několik vydařených písní, no a na konci přijde očekáváný ruský masívní útok. ()

Kragujevac 

všechny recenze uživatele

Ničím zajímavý válečný film o členech speciální průzkumné jednotky, zároveň ale ničím neurazí. Celkem mě potěšilo že se film vyhnul jakékoliv propagandě a nesnaží se bůh ví jak vyzdvyhovat komunismus, nebo tatíčka Stalina. Zpracování z roku 2002 mi přišlo však více zajímavější. ()

V.N. 

všechny recenze uživatele

Patřím do generace která na podobných filmech vyrostla a měla je bez výhrad ráda. Tuhlencta Hvězda však do skupiny "oblíbených" nemůže patřit ani s přihmouřenýma oběma koukadlama. Od první minuty filmu je patrné že se bude jednat o bolševickou propagandistickou černobílou podívandu, která nudí ale i nečekaně pobaví většinu štátskripelstva i branstva. Dílko Alexandra Gavriloviče Ivanova je průhledné jak papír a jediná postava z filmu nepůsobí věrohodně. Dobové poloromantické vsuvky, ve kterých účinkují především pohledné spojařky a nejapní elitní vojáci sovětské armády, dnes působí vyloženě směšně. Také se scénářem si autoři nejspíš nelámali hlavu. Dle mého soudu se vše dotvářelo až na place, a samozřejmě s hojnou účastí zasloužilých frontových hrdinů, kteří si své vzpomínky z bojů náležitě dobarvili. Nemůžu si pomoct ale mám takový pocit že na tomhle filmovém díle se až moc podepsal tehdejší politický tlak v sovětském svazu, a tento výtvor nemá prakticky žádnou filmovou hodnotu. Dávivou hudbou podehrané pasáže výsadkáře s jizvou na tváři jsem vyloženě nepochopil a nechápu smysl i dalších "parádiček" sovětského filmového průmyslu. Existuje určitě několik filmových počinů z této doby které mají potenciál na to být ještě dnes koukatelné, ale titul HVĚZDA mezi ně evidentně nepatří. Zlatej Meresjev (P.O.Č) nebo Boj o Moskvu. Tohle je jen smutná připomínka časů bohudík dávno minulých. ()

Fajt odpad!

všechny recenze uživatele

Zoufalý film, pro který je toto hodnocení ještě velkým oceněním. Němci jako vždy, největší blbouni........... ()

brasek 

všechny recenze uživatele

Tento film predstavuje to pravé hrdinské a sovietske. Oceňujem, že psychologická sonda sa do príbehu nedostala. ()

Reklama

Reklama