Reklama

Reklama

Kauza Uherské Hradiště

(TV film)
Česko, 2006, 57 min

Hrají:

Michal Pavlata (vypravěč)

Obsahy(1)

Kauzou tří vyšetřovatelů StB z Uherského Hradiště - Aloise Grebeníčka, Vladimíra Zavadilíka a Ludvíka Hlavačky se režisérka tohoto pořadu, Kristina Vlachová, profesně zabývá již 10 let. Tito tři muži byli stíháni za mučení politických vězňů od roku 1994. Časosběrný dokument nám připomene jednotlivé fáze tohoto případu, jsou zde zaznamenány cenné výpovědi mnoha bývalých politických vězňů, kteří se již vysílání tohoto filmu nedožili. Tento dokument by měl přispět k širšímu objasnění nelehkých otázek, týkajících se vyrovnávání naší společnosti s komunistickou minulostí. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (8)

Rousse 

všechny recenze uživatele

Denně kolem jezdím do práce a denně přemýšlím nad tím, co se tam asi tenkrát stalo.... a pro toho, kdo dnes prohlásí "nebylo, jak za komunistů" bych zařídila nějakou cestu časem... a panu Gerbeníčkovi si myslím, že ani motto na náhrobním kameni "Pouze život, který žijeme pro ostatní, stojí za to." od Alberta Einsteina nepomůže tento cejch odpárat - tomu se může člověk leda tak zasmát hodně hořkým smíchem.... Dobrý dokument, i když rudokabátníci jej určitě vyhledávat nebudou. ()

Jimmy15 

všechny recenze uživatele

Velmi pěkně zpracovaný dokument o mučení a věznění československých politických vězňů. Dokument je zajímavý i pro dnešní diváky. Ale byla zde jedna věc, která mě velmi rozčilovala a to, že se soud, lidé i právníci ve velkém zastávali souzených, kteří ze sebe dělali chudáčky, že za noc nemohou. Přičemž mučili politické vězně a dokonce jak se můžeme doslechnout, pouštěli do nich i elektrický proud. Je to prostě tak, lidé moc rychle zapomínají…. ()

Reklama

igi B. 

všechny recenze uživatele

Po"revoluční" kauza fízláckých zmrdů z padesátých let (působících tehdy v Uherském Hradišti) svědčí o morální bídě a historické sleposti, která ke Spravedlnosti bohužel v naší nové demokratické (po)době má daleko asi tak, jako bývalá komunistická soudkyně k "Její ctihodnosti"... Škoda pak, že ani tenhle dokument o době a dnešním vyrovnáním se s minulostí nedosahuje kvalit, kterých by si obdobné téma zasloužilo. Nu ale aspoň že ten jednooký mezi slepými, že... ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Dokument, který spíše než o neschopnosti potrestat estébácké bachaře vypovídá o neochotě se postavit vlastní minulosti. Je to především vina představitelů Sametové revoluce, kteří pod heslem "Nejsme jako oni." neposlali komunistické šíbry do ilegality, ale naopak jim nabídli prostor se v novém zřízení realizovat. Jedním z důsledků je pak fakt, že komunistické zločince soudí komunistický soudce a to může dopadnout jen jediným možným způsobem. Je tragédie, že ani čtvrt století po pádu bolševického režimu nedokázala naše justice alespoň symbolicky potrestat 99,9% komunistických zločinů a ještě větší tragédií je, že to skoro nikomu nevadí. Podobných dokumentů není nikdy dost. 100% ()

otík 

všechny recenze uživatele

Jako hradišťák musím ocenit tento pořad už nejenom kvůli své důležitosti, ale samozřejmě i kvůli jménu mého města v názvu dokumentu. A protože jsem se byl ve věznici i jednou podívat, musím přiznat, že nic příjemného to není. A když k tomu přidáme "lidumilné" bachaře, tak to tedy muselo být opravdu zlé. Ponechám stranou, zda se tam opravdu konala popsaná zvěrstva (jen podotknu, že z logiky věci nevidím důvod, proč by více starších nemocných lidí nezávisle na sobě mělo lhát o tom, že je někdo ve vězení týral - čili já myslím, že vězňové mluví pravdu), ale v hodnocení dokumentu není co vytknout. Prostor byl dán oběma stranám, je na divákovi, jaký si udělá obrázek. Každopádně jde o důležitý dokument, který opět přibližuje především naší mládeži pomalu zapomenuté komunistické nadvládí. Hudební režie: Václav Fiala PS: v dokumentu vystupuje pan Jan Haluza, který letos v srpnu zemřel ve věku 97 let. Byl trenérem slavného běžce Emila Zátopka. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (1)

  • Když Vlachová natáčela tento dokument, ústavní soudce Vojtěch Cepl jí v Občanském institutu před deseti nebo dvaceti lidmi řekl: "Už do toho Uherského Hradiště nejezděte, je tam hrozně silná mafie, to je pro vás nebezpečné." (hippyman)

Reklama

Reklama