Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ďábelský nápad StB - falešná státní hranice uvnitř republiky - a fiktivní příběh lidí, kteří ji překročili. Námětem příběhu je tzv. akce Kámen, při níž agenti Státní bezpečnosti záměrně mystifikovali občany Československé republiky, kteří se pokoušeli o ilegální odchod do zahraniční, vytvářením falešných hranic i falešných pohraničních hlídek a vyslýchajících skupin amerických, německých a francouzských úřadů. Příslušníci Státní bezpečnosti při výsleších zadržené utvrzovali v domněnce, že skutečně překročili státní hranice naší republiky a získávali od nic netušících lidí informace, které byly následně používány v rámci trestního řízení. V průběhu této akce byly zatčeny téměř dva tisíce občanů Československé republiky a většina z nich se o tom, že se stali obětí komplotu, dověděla až po roce 1968. (Česká televize)

(více)

Recenze (116)

misterz 

všechny recenze uživatele

Človek človeku vlkom...Čakal som ale podstatne viac. Námet určite zaujímavý, čo už len človek nevymyslí, len aby niekoho udržal pod zámkom. Tí ľudia mali jednoducho smolu, mohli viesť úspešné životy niekde na Západe ako dobrí muzikanti, no žiaľ narodili sa za oponou. Emotívne ma to však vôbec nezasiahlo, sálal z toho taký podivný chlad v zlom slova zmysle, miestami dokonca šedivosť. Priemer. 60/100 ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Film nám ponúka skutočnú udalosť z histórie Československej ŠtB. Ide o operáciu Kamene, išlo o takmer dokonalý a do posledného detailu premyslený spôsob likvidácii odporcov komunistického režimu. Išlo o fiktívnu hranicu v okolí hraničného prechodu Všeruby na Domažlicku, v blízkosti Mariánskych Lázni a Chebu. A tu sa odohrávali nerovné boje o ľudskú slobodu a dôstojnosť. Ľudia, ktorí v tejto sieti uviazli nechtiac ublížili sebe, svojim blízkym a ešte aj tým, ktorých uviedli na možnú spoluprácu proti komunistom. Známy je fakt, že po výsluchu na „zahraničnej“ úradovni utečenci odchádzali do zberného tábora a pri tom buď zablúdili na územie ČSR, alebo boli na tzv. nemeckom území prepadnutí hliadkou ZNB, boli zatknutí a unesení do ČSR (len takou kamuflážou sa darilo túto operáciu tak dlho utajiť). Potom boli utečenci vyšetrovaní ŠtB s využitím informácii, ktoré o sebe sami dobrovoľne vypovedali na „úradovni“ a odsudzovaní k vysokým trestom. Falošné hranice boli prezradené 10.12.1948, ale operácia Kamene pokračovala až do 31.8.1951 kedy svojich poslucháčov varovala rozhlasová stanica Slobodná Európa. Celkový počet týchto operácii ide do desiatok, ale presný počet sa doteraz nepodarilo zistiť, celkový počet osôb zadržaných presahuje číslo 2000. ()

Reklama

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Na televizní film určitě kvalitně zpracováno a natočeno se spoustou výborných herců, ale i tak se mi zdá celkový potenciál snímku trochu nevyužitý. Některé situace šlo možná ještě víc vyhrotit a rozvinout. Hlavně někdy od poloviny filmu do nás začne scénárista chrlit všechny možné a nemožné zvraty, až se v tom divák začne ztrácet. Každopádně zase ten poslední byl dobrej a trochu nečekanej a taky oceňuju, že to nekončí žádným happyendem, ale spíš tak jak by to celé dopadlo i v reálu. No mezi 3* a 4*, ale ty nakonec těsně nedám.65% ()

lucascus 

všechny recenze uživatele

Velmi kvalitní snímek, až mi bylo líto, že se jednalo pouze o televizní film. Samozřejmě, pokud bychom měli mluvit o plátnech kin, musel by film ještě trochu zapracovat a získat finance, ale scénář je natolik kvalitní, že sliboval a rovněž i nabídnul bezva podívanou. Strach a temno padesátých let bylo velmi přesně zachyceno, objevují se zde rovněž velmi kvalitní herci - duo bratrů Dlouhých, skvělá Timková, dobrý Rašilov atd. Podobnou sondu do nedávné české historie však potřebuje i film, nejen televize, věřím, že se něčeho podobného v budoucnu dočkáme. Minimálně příběh ilegálního odchodu bratrů Mašínů za hranice by stál za zfilmování, tak snad se někdy dočkáme... ()

L_O_U_S 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrý film, který popisuje zrůdné mechanizmy Státní bezpečnosti, kdy jsou lidé zneužíváni, šikanováni a ponižováni, aby se orgánům podařilo nalákat co nejvíce důvěřivců. Závěr mě docela překvapil. Jako klarinetista se musím pozastavit nad muzicírováním Vladimíra Dlouhého a Aloise Švehlíka. Považuju za nemožné, aby člověk po tolika letech dokázal zahrát na klarinet tak, jako pan Švehlík. Navíc je klarinet nástrojem laděným in B, takže pokud hrál klavír "In the Mood" v C-dur, musel by klarinet hrát v D-dur. Ale to je jen detail pro rýpalisty mojeho formátu. (167.) ()

Galerie (17)

Zajímavosti (2)

  • Filmovalo se v Kytíně a Praze. (M.B)
  • Když Pavel (Vladimír Dlouhý) diktuje Jiřímu (Alois Švehlík) tóny písně "In the Mood" a hraje při tom na klavír, zapomíná, že klarinet je nástroj laděný in B. Místo "C-E-G-C..." by měl říkat "D-Fis-A-D...", protože klarinet zní o tón níže než klavír. Stejně tak Jiřího zdůvodnění, proč nechal hry na klarinet, je poměrně zvláštní vzhledem k faktu, že při výuce se nepostupuje po tóninách, ale samotných tónech - zahrát B nebo Fis není o nic těžší než zahrát ostatní tóny. (L_O_U_S)

Reklama

Reklama