Reklama

Reklama

13. komnata - Série 1 (2006) (série)


13. komnata Daniela Landy (S01E02)

(epizoda)

Obsahy(1)

Daniel Landa je jednou z nejvýraznějších a taky nejkontroverznějších postav českého showbyznysu. Na začátku devadesátých let byl známý rasistickými texty ve skupině Orlík, která se stala kultovní kapelou českých skinheadů. Dnes zpívá písničky Karla Kryla, mluví o lásce k bližnímu a o Bohu. Považuje se za velmistra svého vlastního řádu Ordo Lumen Templi, řád Chrámu světla.

Známý novinář a moderátor Petr Šimůnek pátrá po tom, kdo je opravdový Daniel Landa. Dá se mu jeho přeměna věřit? Co ho k ní přivedlo? Cestu do jeho třinácté komnaty zkoumá metodou konfrontace různých jeho rolí - Landa autor mystického muzikálu a partner, Landa vlastenec a manžel Němky, Landa závodník a zakladatel řádu, Landa rváč a otec.

Filmový štáb provází Landu na Vyšehrad. Zde, v kostele, ve kterém zakládal Řád a zpíval Kryla konfrontuje Petr Šimůnek jeho dnešní humanistickou ideologii a jeho proslulou náckovskou minulost. Do diskuse se přidává i náhodný chodec a zpěvákův sympatizant. Natáčí se na tréninku thai boxu a automobilových závodech. Petr Šimůnek zkoumá Landovo rodinné zázemí. Proč zpěvák stále vyhledává riziko, vzrušení?

Daniel Landa s manželkou Miriam spolu tvoří muzikály a koncertní představení. Po představení muzikálu Tajemství hovoří o svém partnerském vztahu. Jaký je Daniel Landa v roli otce a manžela. Jak si rozuměl s vlastním otcem?

Jednotlivé situace slouží Petru Šimůnkovi jako různé zčásti kontroverzních úhly pohledu na fenomén "Landa". Jako pět různých dveří do třinácté komnaty, kterými postupně nahlížíme dovnitř a dozvídáme se více o tom, co a proč ho přivedlo Daniela Landu k přeměně od praotce skinheadů k zakladateli humanisticky orientovaného řádu. Tato přeměna je pravdivá, ale neznamená zcela zásadní posun v jeho povaze a zaměření, které je však nyní zpracováno v pozitivnější podobě než v době jeho začátků. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (54)

frashmaker 

všechny recenze uživatele

Daniel Landa je geniální textař i zpěvák. Dříve jsem měl rád dokonce i jeho názory (bohužel). Nicméně teď už je to člověk, kterému nevěřím ani slovo, nevěřím mu že se polepšil a když někde hovoří, tak mi příjde že není sám sebou. Když byl v Orlíku, tak z něj řvala upřímnost ( i když hnusná). Teď se akorát skrývá, ale své minulosti neunikne... Češi neumí odpouštět a v jeho případě cítím, že to je snad dobře. ()

asirtes 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Kecy, kecy, samé kecy...a vôbec neriešim, že bol akože skinhead. To sú dajme tomu chyby mladosti, ako priznáva - robené zo strachu. Landa je ale hlavne trochu ako slovenskí politici. Svoje myšlienky považuje za spoločensky pre každého prospešné a ich vyvodenia za jednoznačne správne, najlepšie atď a svoju osobu za akéhosi prostredníka k náprave ľudí. Samozrejme s dostatočne (priam militantne) vyzbrojeným egom pri minimálnej forme sebareflexie. Pričom nedostatok informácií a často absolútna nefundovanosť, až zvrátenosť je zrejmá pozornejšiemu človeku - dovolím si tvrdiť - ihneď. 1/5* za nejaké dve príčetné myšlienky, ktoré zazneli fakt k veci. ()

Reklama

DruidKarel 

všechny recenze uživatele

Vzkaz pro Radek99: Bohužel Vás asi k těm sofistikovaným neonacistům nevzali, tak je teď odsuzujete. Pokud Vám ale vadí jméno a osoba Daniela Landy, pak to tu raději napište a nedělejte, že jste pohoršen. Pokud ale soudíte člověka pouze podle toho co udělal a ne co dělá, pak jste se právě zařadil po bok většiny lidí. Gratuluji... ()

Mekgrůdr 

všechny recenze uživatele

Připojuji se k těm co vidí díl za uherský rok...ale na Dana jsem se chtěl podívat. No a ikdyž tedy obsah a forma nebyly nic moc, lépe řečeno jsem se od Landy nedozvěděl nic přelomového nebo šokujícího (jeho provařený řád Chrámu světla a apokalptické povídání už jsem pochytil), tak nakonec jsem to zkouknul celé a nebyl vůbec znechucený. To je skvělý úspěch co? Ještě jedna úsměvná poznámka...pamatuju si, že tam povídal něco o jahodách :) ()

fNdEsIECLE odpad!

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Za časů mých bohémských štúdií, jsem navštěvoval seminář dětské literatury, o který byl obrovský zájem, neb jsem tam byl sám. Z toho důvodu jsem navštěvoval dvouhodinové disputace o dětské literatuře u vedoucí v kabinetě, již jsme zvali pro její rozevlátý styl Karolínou Světlou, popřípadě Boženou Němcovou. Jednou jsme takto zabrousili na téma sexuality v literatuře pro děti. Jednalo se o to, že jsme se shodli na faktu, že daná kniha, o níž jsme diskutovali, by spíše vyhovovala mládeži od sedmnácti let, nežli dětem od třinácti, jak bylo doporučeno na přebalu. Já jsa zpitoměn dvouhodinovým monologem o dětské literatuře, zabrblal něco v tom stylu, že bych knihu doporučil i devítiletým. A nastalo drama. Světlá-Němcová a celý národ s ní se vztyčila, pozdvihla výstražně ukazováček a mocným hlasem na mě udeřila:“TAK TO POZOR, PANE KOLEGO, TAK TAKHLE TEDY NE!“ ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama