Reklama

Reklama

Duck and Cover

všechny plakáty
Animovaný / Krátkometrážní
USA, 1951, 9 min

Obsahy(1)

Dnes již legendární film Duck and Cover sloužil od 50. až do 80. let k přípravě amerických dětí na výbuch atomové bomby. Tento instruktážní film se dočkal mnohých parodií a slovní spojení „duck and cover“ se stalo synonymem pro období studené války. Vzorem generací amerických dětí se měl stát uvědomnělý želvák Bert, který si svůj kryt nosil na zádech. Z dnešního pohledu úsměvný film obsahuje návod, jak se zachovat při výbuchu atomové bomby, ať už ve škole, na ulici nebo na rodinném pikniku. (Academia Film Olomouc)

(více)

Recenze (20)

Marius 

všechny recenze uživatele

Remember, you see flash, you have to duck and cover ! Malý Tony si síce cestou na schôdzku skautov o ten obrubník asi vybil všetky zuby ale takúto srandu by úmyselne asi natočiť nešlo. Chujáda prvej triedy. ()

dobytek

všechny recenze uživatele

Instruktážní video, kde se vysvětluje, co se má udělat při výbuchu atomový bomby - skrčit se a přikrýt :-) Tady se daj těžko rozdávat nějaký hvězdičky, ale můžete se na to podívat třeba tady: http://www.youtube.com/watch?v=C0K_LZDXp0I Je to fakt prdel. Zejména týpek, co si přikryl hlavu novinama, je fakt drsnej. Schválně si to zkuste porovnat s Protect and survive, což je "návod", co dělat v případě atomový války, kterej se vysílal v 70. letech ve Velký Británii: http://www.youtube.com/watch?v=bmNrsqE9wVE nebo třeba http://www.youtube.com/watch?v=y1EqrIMQILs ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Šíleně jsem se bavil:D Taková kravina, to se jen tak nevidí..fakt jsem rád, že jsem nebyl děcko v padesátejch letech, abych vyrůstal v atomové paranoii.. Co se týče Southparku, tak v druhé epizodě první série, Vulcano (Sopka) je scéna, kde je nadšeným obyvatelům South Parku předveden černobílý krátký film Duck and Cover - jak se chovat v případě výbuchu sopky, který obsahuje stejné postupy jako tento. Když pak sopka skutečně vybuchne, lidé se krčí a kryjí novinami, a ...zbydou z nich ohořelé kostřičky:D ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Někdo běhal po stadionu v pláštěnce a s igelitovými pytlíky na rukách, jinde šli na jadernou hrozbu taky od lesa. Asi máloco pomůže dokreslit dobovou paranoiu, jako podobné filmečky. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Naozaj je to také nezmyselné, ako to tu prezentujú iní komentátori? Autori inštruktážneho filmu totiž vychádzali zo skúseností tých, čo prežili reálne atómové útoky v Hirošime a Nagasaki. Z toho, čo urobili, čo spôsobilo, že prežili. Veľa iných porovnaní totiž dodnes, chvalabohu, nemáme. Dĺžka filmu neumožňuje hovoriť o ďalšom postupe, ani to nie je jeho cieľom. Upozorňuje na potrebu okamžitej prvotnej reakcie. Urobiť niečo, ak jadrový atak zastihne kohokoľvek kdekoľvek, bez varovania. Myslím si, že skrčiť sa a prikryť je celkom cool reakcia. Obdobná sa odporúča napr. ak sa ocitnete uprostred bleskov počas búrky. (čo som zažil a ľahnúť si na zem, splynúť s terénom, odhodiť všetko kovové a prikryť sa, mi prišlo ako najrozumnejšie okamžité riešenie). Duck and Cover mi príde v prípade jadrového útoku (noviny-nenoviny) rozhodne lepšia reakcia ako napríkald: rozbehni sa a hľadaj atómový úkryt. ()

Vodnářka 

všechny recenze uživatele

V dnešní době tahle opatrná želvička, kterou se snaží opice zasáhnout atomovou bombou, a do toho všeho slyšíme jakousi 'písničku', působí dost vtipně a skoro i mile. V roce 1951 však byla atomová válka celkem reálnou hrozbou a tohle video, které tvrdí, že se stačí pořádně zakrýt a schovat, určitě dost lidí aspoň na nějakou dobu uklidnilo. ()

Cimr 

všechny recenze uživatele

Za tři, protože nevím, jak to hodnotit. Chtěl bych jako povedenou černou komedii, ale na to mě při tomhle výplachu mozků až moc mrazilo. Rád bych jako mrazivý instruktážní film, ale na to jsem se moc smál. ()

ABLABLABLA 

všechny recenze uživatele

Tam tam tydy tam tam... there was a turtle by the name of Bert and that turtle was very all learnt....he duck and cover....aneb ta píseň se člověka opravdu nějakou chvíli nechce pustit. Těžko říct, jestli byl snímek pro malé děti přínosem nebo ne. Co se týče reality, tak už vidím, jak by stačilo se přikrčit a přikrýt (jak už tu bylo několikrát psáno, stačí se na louce přikrýt ubrusem nebo novinami, či se skrčit u obrubníku a jste v cajku :P), ale aspoň je zase uklidnil před případnou hrozbou, že budou mít naději na přežití. Každopádně mi želvák Bert vykouzlil úsměv na tváři. Viděno na AFO 2012. ()

Trevor 

všechny recenze uživatele

Trošku iný pohľad na tento náučný americký veľkofilm...zaujímavý je pohľad na zastúpenie rás medzi vo vtedajších školách ale najunikátnejší bol pohľad na americké radary, ktoré sa našťastie v dnešnej dobe nerozmiestňujú po svete aby plnili tú najdôležitejšiu úlohu na ktorú sú stvorené. Šírili medzi ľuďmi strach. Bonusom je chlapec na bicykli, takéto pranky nenatočia ani dnešné deti a to má takmer každé z nich v mobile podstatne lepšiu kameru ako tím ktorý Duck and cover natočil... ()

Stegman 

všechny recenze uživatele

Já vám teda nevím... vážně je to taková blbost - přikrčit se, když všude kolem lítají střepy? Myslím, že je to přece jen rozumnější chování než jen stát a čumět. ()

SjamK 

všechny recenze uživatele

No, zas se nesmíme moc divit. Věřím tomu, že tehdá měli zkreslenou představu o atomové válce (bombě) úplně všichni, stačí se podívat na pozdější "atomové dýchánky", kdy se lidé jezdili veselit na střelnici a hlavním bodem programu byl opravdový atomový "ohňostroj". Proč ne, že? Akorát s tím ozářením si nikdo moc hlavu nelámal. (Ale zase, do jaké míry se o jeho škodlivých účincích vědělo?)... Z dnešního pohledu jde o dost tristní záležitost. ()

S120 

všechny recenze uživatele

Duck and Cover - aneb legendární volovina, která se v padesátých letech promítala povinně na školách ve Spojených státech amerických. Určitě je to jeden z nejdebilnějších naučných filmů všech dob. Ovšem pitomost autorů tohoto snímku udělala z jejich díla nadruhou stranu legendu o které se mluví dodnes. Za zmínku stojí i to, že tento filmeček byl parodován v dílu Sopka z amerického seriálu South Park. Zde identickými postupy neučil lidi chránit se před nukleárním výbuchem, ale před tekoucí lávou. ()

Reklama

Reklama