Reklama

Reklama

Svoboda pod bodem mrazu aneb Perpetuum mobile Eskymo Welzl

(TV film)

Obsahy(1)

Z moravského Zábřehu došel na kraj světa. Muž, jehož osudy stály v pozadí kultu Járy Cimrmana, našel v polární samotě to nejcennější - volnost.

Dokument o životě polárníka, cestovatele a spisovatele prostřednictvím vyprávění welzlologů - lidí, jejichž život byl naplněn pátráním a objevováním osoby Jana Welzla. Kromě Ctibora Lolka, pamětníka, jenž se výrazně zasloužil o popularizaci jeho osobnosti, uvidíte např. Pavla Vodu žijícího v Curychu, Rudy Krejčího, emeritního profesora aljašské univerzity nebo lidi, kteří v současnosti pečují o Welzlův hrob v Dawsonu (Alena Kennedy, Jerry "Pupál" Vecka). Originálními názory a pohledy na Welzla přispívá i Ladislav Smoljak. Ve filmu se objeví i pamětníci Welzlova krátkého pobytu v Československu ve dvacátých letech minulého století. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

contrastic 

všechny recenze uživatele

Jako obdivovatel Jana "Eskymo" Welzla dávám za vděk čemukoli o tomto skvělém polárníkovi a dobrodruhovi. Je paradox a škoda, že postava Eskymo Welzla v podstatě inspirovala pány Svěráka a Smoljaka k vytvoření všemi známého "nejoblíbenějšího Čecha" Járy Cimrmana, ale sám Welzl téměř upadl v zapomnění. Další informace o tomto rodákovi ze Zábřehu na Moravě najdete například v knížkách "Trampoty eskymáckého náčelníka v Evropě", nebo "Čtení o neobyčejných cestách Jana Eskymo Welzla". Existuje také televizní film „Požírač medvědů“, kde si roli Eskymo Welzla zahrál Július Satinský. ()

Silhouette 

všechny recenze uživatele

Slabý dokument. Člověku, který knihy Welzla četl, nic nového neřekne, a pro "nováčka" je to zmatené a nepříliš informativní. Trapné hrané vsuvky rovněž nepotěšily. Takže spíš radím přečíst si Třicet let na severu - je to fascinující! ()

Reklama

Galerie (3)

Reklama

Reklama