Reklama

Reklama

Starověká urna je nalezena na hřbitově na okraji Říma. Po jejím otevření se spustí série násilných příhod: loupeže, znásilnění a vraždy dramaticky vzrostou, zatímco zvláštní mystické, zle vypadající bytosti přicházejí odevšad a shromažďují se ve městě. Všechny tyto události zavinil návrat Mater Lacrimarum, poslední ze tří mocných čarodějnic, které šířily teror a smrt před staletími. Sama proti armádě běsů a démonů se Sarah Mandy (A. Argento), studentka s nadpřirozenými vlastnostmi, pokusí zabránit Matce slz ve zničení Říma. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (196)

Campbell 

všechny recenze uživatele

Po zkouknutí všech 3 částí můžu s klidným svědomým říct že se jedná sice o nejslabší díl, ale i tak je serie nadprůměrá. Nejlepší díl trilogie je 2 část Inferno, to je vynikající. Tato matka mi nepřišla tak špatná, jen prostě vznikla ve špatné době. Argento si mohl odpustit to zabití dítěte, ne proto že to bylo dítě ale proto že to vypadalo divně. Nicméně ostatní gore bylo prakticky vynikající a nebylo to trapné co se poslední dobou furt natáčí(třeba trapné vraždy v remaku Pátek 13). Asia je celkem kočka. Jen jsem měl trochu problém s koncem, přišel mi takový na rychlo splácnutý. ()

k212 

všechny recenze uživatele

V předchozím karetním dílečku chodil Dario příliš dlouho kolem horké kaše, takže je milé, že v Matce slz je první brutálně-krvavý vrchol už v osmé minutě. Vlastně se mi hodně líbí sinusoida napětí s kterou pracuje, nahoru-dolu-nahoru, divák je naučený očekávat velké finále a ono tady vlastně vůbec není, neb film má těch hrůziplných vrcholů víc. Generované napětí je příjemně mrazivé, občasná úleva "no fuj" je při některých obrazech nutná, každopádně hardcore gore či čistokrevný splatter? ... to už je jen živná půda s vratkými kořeny. Natočené je to více než příjemně, ohudebněné nadstandardně, dějově a charakterově pokulhává na hranici nejtěžších provářek. Ale i tak dám radši přednost jiná zábavě z Říma :-) 60% ()

Reklama

MIMIC 

všechny recenze uživatele

Čím starší, tým lepší. To sa hovorí o Tizianovi, Rembrandtovi a niektorých ďalších génioch maliarstva. Argento sa však rozhodne nemôže pochváliť fenoménom neskorého štýlu, "stylu stáří", takže Tobe Hooper a John Carpenter ho privítali vo svojom klube. Toľko divných a pochybných rozhodnutí u takého Majstra som nečakal. Bez zjavného dôvodu cituje osvedčenú scénu z Phenomena (pocta sebe samému - to nie je ani tak divné ako skôr patologické), dokonca pokojne siahne po vyložene hlúpom a nadbytočnom digitálnom efekte. Titulná Tretia matka v porovnaní so svojimi predchodkyňami nedisponuje žiadnou charizmou. Sexappealom áno, ale starý dobrý Argento "basic instinct" vôbec nepotreboval. Najväčšou tragédiou je skutočnosť, že z filmu necítiť ani závan mystéria, mystiky či vizionárstva, ktoré v tak kráľovsky prepychovom balení servíroval v Profondo rosso či v Inferno. Zostal len vrodený zmysel pre efektný a efektívny humus, ktorý však bez spomínaných ingrediencií nepomáha vytvárať dielo, iba produkt. Každopádne musím poznamenať, že Terza madre má medzi 8 a 10 minútou veľmi silnú chvíľku v podobe kolosálne infernálnej hororovej nádhery (ako dlho asi vydrží človek bez cca 40% svojich vnútorností ? :-). Ak nie ste vyložene hororový fanúšik, nerátajte s tým, že to "rozdýchate". Nerozdýchate. Terza madre pre mňa bohužiaľ zostane iba "tým filmom s tým mimoriadne nádherným mordom". Argenta svojho času "urobila" jedinečná schopnosť zlúčiť do uchvacujúceho celku vynaliezavo koncipovaný hnus, prekvapujúco čisté akordy estetiky a mágiu zbavenú nutnosti väzby nielen na komerčné zretele, ale i na samotný príbeh. To prvé nestačí. Zďaleka. ()

mm13 

všechny recenze uživatele

Začnem obligátnym povzdychom názorovo osamelých prispievateľov - "Asi som videl iný film než väčšina tunajších užívateľov." ... Jediným plusom je fajné gore, ale i to vyznieva samoúčelne, keďže všetko okolo je prasprostá zlátanina. Veď to sakra nemá ani len tú atmosféru, s ktorou Argento zvykol narábať tak šikovne, že bolo jedno koľko hluchých miest sa našlo v samotných príbehoch. Matka slz je iba a len konina, výsmech filmovému hororu, potupa čarodejníckych legiend. Keby to natočil 25 ročný klipár s tlupou študentov herectva, mávnem rukou, ale Argento s dcéruškou - fajne si nasrali a väčšina im to baští až im od úst odpadáva...?! Nechutné!! ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Sarah není zrovna oslnivě krásná ani kdovíjak chytrá (soudě podle jejího chování a těch pár scén kdy "bádá"), zato má matku ducha a jednu chrakteristickou vlastnost - kam přijde, tam je někdo (kdo měl tu smůlu a dal se s ní do řeči) vzápětí nějakým brutálním a vizuálně efektním způsobem zavražděn. Likvidováni jsou zcela demokraticky všichni - muži, ženy, ba i dítka (ta zpravidla odkrágluje vlastní matka). Oběti si tak nemohou stěžovat na diskriminaci a divák na to, že by se nudil. Děj neoplývá soudržností, vyprávění je občas mírně chaotické a ani atmosféra není silnou stránkou "Matky slz", konec přichází příliš náhle a určitě by snesl větší propracovanost. Na druhou stranu se má divák stále na co dívat, napětí se podařilo vybudovat zdařile, násilí je zobrazováno s dostatečnou mírou invence a nechybí ani semtam nějaká ta pohledná samička. Když k tomu připočtu i jednu opravdu povedenou lekačku, klady pro mne rozhodně převyšují zápory. ()

Galerie (28)

Zajímavosti (7)

  • Natáčeno v Římě, Turíně a Ternu. (Chatterer)
  • V Itálii vydělal film za první dva dny promítání 827,000 dolarů. (Chatterer)
  • Film měl premiéru 6. září 2007 v Torontu. (Chatterer)

Související novinky

Zemřela herečka a scenáristka Daria Nicolodi

Zemřela herečka a scenáristka Daria Nicolodi

26.11.2020

Smutné zprávy přichází z Itálie, v Římě dnes zemřela Daria Nicolodi. Herečce, scenáristce a bývalé dlouholeté partnerce kultovního režiséra Daria Argenta bylo 70 let. Informaci médiím předala jejich… (více)

Návrat Johna Carpentera

Návrat Johna Carpentera

22.01.2008

Seriál Masters of Horror vytáhl z hrobů několik žánrových mistrů a ukázal jim, že fanoušci na ně nejenže nezapomněli, ale pořád stojí i o jejich novou tvorbu. Minulý týden jsme psali, že na vlně… (více)

Dario Argento natočí Giallo

Dario Argento natočí Giallo

19.01.2008

Nic nového pod sluncem, říkají si ti z vás, kteří vědí, že giallo je italské označení hororového subžánru specializujícího se na řádění maniakálních sériových vrahů. A mistr Argento už pár takto… (více)

Reklama

Reklama