Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ničivá zuřící superbouře zvedá v oceánu úděsnou vlnu a příroda hodlá lidstvu připomenout, kdo tady stále ještě vládne. Místem jejího úderu se stane východní pobřeží Velké Británie, kde ústí do moře i řeka Temže. Miliony Londýňanů i ostatních Angličanů jsou ve smrtelném nebezpečí. Inženýr Rob Morrison, jemuž propůjčil tvář oblíbený, z Trainspottingu známý, rodák ze skotského Glasgow Robert Carlyle, má jen několik hodin na to, aby se pokusil odvrátit největší tragédii v dějinách Albionu a totální devastaci hlavního města. Ve spolupráci se svou bývalou manželkou Samanthou, specialistkou na budování zátarasů, a otcem Leonardem se jako poslední voják na stráži vydá vstříc vlnobití, jež nejde zastavit. I kdyby vznikla ta nejlepší bariéra na světě, otázka nezní, zda vlna Londýn zasáhne, ale kdy se tak stane. Vedlejší role ve dvoudílném nervy drásajícím katastrofickém thrilleru z roku 2007 patří Kanaďance Jessalyn Gilsigové a Tomu Courtenayovi. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (98)

lennyd 

všechny recenze uživatele

Ničivá povodňová vlna tentokrát nemíří na žádné americké město, ale přímo doprostřed Londýna. Povodňové bariéry na Temži takové množství vody nemohou zvládnout, a voda se rozlévá po celém městě. Inženýr Rob Morrison (Robert Carlyle) se svým otcem a bývalou manželkou má ale plán - vypustit blízké přehrady, a se správným načasováním s odlivem odvrátit vlnu zpět do moře. Vše ale vyžaduje přesné načasování ... Potopa má všechny znaky televizního (a bohužel evropského) filmu, což je vidět od první minuty. Vizuální triky (minimálně v první polovině nic moc), dialogy otřesné (fakt mne iritovala šéfka protipovodňového týmu, co každých deset vteřin řvala "že potřebuje kamery"), hromada nesmyslů (i v takové bouři fungovaly všechny kamery, a dokonce i s nočním vidění) a spousta filmových klišé (ve chvíli, kdy čekáte, že by se něco mělo stát, tak se to s nejvyšší pravděpodobností odehraje). Naštěstí má film i spoustu pozitiv - k nim patří docela zajímavé záběry v druhé polovině filmu (zatopený Londýn), herecký výkon Roberta Carlyle a hlavně nádherná hudba Debbie Wiseman... ()

dozana 

všechny recenze uživatele

Nedá se nic dělat byla to nuda, a ještě k tomu dvoudílná....chtělo to zkrátit na polovinu, domyslet pár věcí (jako Robert Carlyle se potápí v rozvodněné Temži a vždycky se vynoří na tom samém místě a v záběrech pod vodou není žádný proud??), jo a potom taky chemie mezi hlavními představiteli pro mě nefungovala, takže verdikt hodně slabý průměr. ()

Reklama

LIVINGDEAD 

všechny recenze uživatele

Film se nemůže rovnat s Hollywoodskými trháky, ale klobouk dolů, bylo na co se dívat. Akce, rozbouřené vlny, obrovská vlna, zatopené město...... opravdu skvělé filmové triky. Sice film se trochu táhl ( verze New Zealand:185 min ) a rozhodně bych ho o 30 min. zkrátil., ale jak říkám, já jsem se tedy nenudil! ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Zajímavá vize o ohromné záplavě v Londýně rozdělená do dvou dílů v celovečerní stopáži. Tvůrci hned z počátku nezdržují s nějakým vývojem a představováním postav a rovnou vtrhnou do ohrožení záplavovou vlnou. Celý první díl se dějově vyvíjí pomalu a takřka přirozeně, kde se sledují ty nejhlavnější aktéry všeho dění, čímž jsou vědci a politici. Druhému dílu už bohužel jakoby docházel dech, poněvadž se to velmi brzy začne táhnout a dlouho se to tak drží. Na televizní rozpočet je vizuální stránka povedená, byť jsou znatelné klasické trikové metody za použití CGI. Ano, při reálném pohledu se jedná o jedno ohromné klišé, ale jako katastrofický thriller televizního ražení se nejedná o špatný počin. Prostě jen pouhopouhá filmová vize a nic víc. ()

vesper001 

všechny recenze uživatele

Díky námořnické krvi mám patologickou inklinaci k filmům o moři a nejlépe takovým, kde moře lidem pěkně zatopí. Potopa je britská verze Dne poté bez amerického patosu a doby ledové. Nejhorší ale zdaleka není ona drobná přírodní lapálie – na televizní obrazovce triky celkem ujdou – skutečně katastrofické jsou nezbytné minipříběhy, které mají dodat globálnímu průseru lidský rozměr, v podání herecky naprosto neschopné bandy dřeváků, kterou se filmařům v rámci úsporného režimu povedlo naverbovat v zadním traktu pracáku, když všechny prachy vzala voda. David Suchet v roli těžce zkoušeného náměstka premiéra mezi nimi září jako kometa, zato hlavní rozumbrada, který má spasit impérium, vypadá jako plesnivý chřest převlečený za instalatéra a pro pekelnou Joanne Whalley škoda slov. Zkrátka a dobře, mořem zmořený Londýn stačí vidět jednou a nikdy více. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (4)

  • Film je voľne inšpirovaný rovnomennou knihou Richarda Doyla z roku 2002. (Mihail123)
  • Natáčaný v Londýne a v Južnej Afrike. (Mihail123)
  • Lokácie v Kapskom meste boli použité na cestu Whitehall, škótske pobrežie a Londýnske metro. (Mihail123)

Reklama

Reklama