Reklama

Reklama

Sluha Jeho Veličenstva

  • Rusko Sluga Gosudarev (více)
Rusko, 2007, 117 min

Režie:

Oleg Rjaskov

Scénář:

Oleg Rjaskov

Hrají:

Dmitrij Miller, Alexej Čadov, Alexandr Bucharov, Xenija Kňazeva, Olga Arntgolc, Jelena Plaksina, Nina Loščinina, Irina Barinova, Jekatěrina Olkina (více)

Obsahy(1)

Souboj o srdce dámy přivede dva nesmiřitelné francouzské kavalíry až na rozdílné strany rusko-švédské války... Rytíř de Brézé a hrabě de la Bouche se na dýchánku ve Versailles zahleděli do stejné dámy. Co začalo jako nevinná šarvátka v karetním salónku, končí za rozbřesku soubojem na kordy. Panovník, který si na dotyčnou dámu shodou okolností myslí také, však hbitě využije příležitosti a oba duelanty za trest vyhostí jako pozorovatele rusko-švédských bojů: jednoho ke Švédům, druhého k Rusům. Horkokrevným kavalírům začíná tvrdý chlebíček: ohrožují je nedorozumění s cizími vojáky, záhadný černý rytíř, který se prohání lesy okolo Poltavy, ale i dlouhé prsty Krále Slunce, který by se jich rád zbavil jednou provždy. V odlehčeném dobrodružném příběhu z období Velké severní války se setkáme se třemi velkými panovníky té doby – Ludvíkem XIV., Karlem XII. a Petrem I. Velikým. Nechybí souboje, romantická linka ani válečné scény včetně slavné bitvy u Poltavy. Zajímavý je i pohled současného ruského režiséra na stereotypy ruské, francouzské a švédské národní povahy. (Česká televize)

(více)

Recenze (76)

PetrPan2 

všechny recenze uživatele

Úvodní scéna byla výborná, jak z nějakého hororu, tajemný jezdec vraždí v noci v lese posly cara Petra I. Pak se však děj přesunul do Francie a začal klopýtat a klopýtat... zmatený a chvílema nudný děj občas vytáhne nějaká opravdu povedená nebo zajímavá scéna (masakr Švédských vojáků bandou ruskejch holek s vydlema), aby pak znova spadl do průměru... škoda. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Je to hodně jiné, než je člověk zvyklý. Je to takové.... ruské. Je to znát v dialozích, v profilech hlavních postav, prostě tak ňák ve všem. Nemyslím to zle, spousta věcí je tu zábavná a bitva u Poltavy, i s carem Petrem, povedená. Celkově je to osvěžující kousek v jinak převažující US produkci, kde dobré historicko-válečné filmy dělá jenom Mel Gibson . ()

Reklama

m.krudenc 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavý historický film. Rané 18. století nám tady v tomhle vydařeném ruském snímku ožívá v celé své kráse. Setkáme se tu se třemi velkými panovníky té doby - Ludvíkem XIV., Karlem XII. a Petrem I.. Shlédneme bitvu u Poltavy a ze všech stran na nás budou cákat gejzíry krve z hrudníků, hlav a krků střelených nebo probodnutých vojáků, šlechticů, šlechtičen i prostých vesničanek bránících se nepřátelské armádě s vidlemi v ruce. Prostě luxusní historická kostýmová podívaná. ()

mysiak 

všechny recenze uživatele

V ruskom rankingu nadpriemerný historický film, u mňa priemerný historický film, ktorý sa rozbieha ako všetky ruské filmy až oveľa neskôr, čo je trochu na škodu, ale bitky majú lepšie spracované ako Američania, pôsobia realisticky a vierohodne...Inak je tento film prehliadkou asi ruských hviezd a dobrej finálnej skoro 25 min bitky...ale škoda toho pomalšieho rozbehu... ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Příznačný pro tento film je rok vzniku, tj. 2007, kdy vrcholila hospodářská konjunktura a cena ropy a zemního plynu, která tvoří páteř ruského rozpočtu, se šroubovala k maximu. Filmová výroba tomu odpovídala, jednak se počet filmů vyrobených za rok vyšplhal k úctyhodné stovce, jednak byl na filmech znát slušný rozpočet. Sluha Jejího Veličenstva je historický kostýmní velkofilm, který spíš než americké snímky připomíná francouzské historické filmy minulosti. To, že děj začíná ve Versaille, není náhodou. Inspirace filmy, které kdysi proslavili Jean Marais, je zřejmá. Napínavé šermířské souboje, bitvy, rvačky, krásné ženy, navíc dekorace a kostýmy opravdu nejsou ošizené. Není to nic hlubokomyslného, běžný komerční film, který nicméně může slušně pobavit. Celkový dojem: 65 %. ()

Galerie (29)

Zajímavosti (5)

  • Konflikt, ktorý prebieha počas filmu medzi Ruskom a Švédskom, je z histórie známy ako Severná vojna, ktorá začala v roku 1700 a ukončená bola až podpísaním Nystadskej mierovej zmluvy (Treaty of Nystad) 28. apríla 1721. (MikaelSVK)
  • Švédsky kráľ Karol XII. bol považovaný za jedného z najlepších vojvodcov 18. storočia. Bol obzvlášť schopným vojenským veliteľom, taktikom či obratným politikom. Aj snímka zobrazuje fakt, že Karol XII. sa od rádových vojakov príliš nelíšil, pretože nosil takmer identickú uniformu či spoločne so svojím vojskom sa aj stravoval. (MikaelSVK)
  • Producenti filmu si pozvali vyše 1500 hercov, z ktorých bolo následne vybraných pre potreby filmu iba 360 osôb. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama