Reklama

Reklama

Soňa a její rodina

(TV film)
  • Slovensko O Soni a jej rodine (více)
všechny plakáty

Obsahy(1)

Mladá režisérka Daniela Rusnoková si zvolila uprostřed romské osady Rudňany jednu z rodin, kterou sledovala v průběhu let 2004 - 2006. Ta se jí stala propustkou do centra komunity. Středobodem výpovědi o životním stylu zdejších Romů je matka patnácti dětí Soňa, silná, milující žena, dobrá matka i manželka. Film sleduje její každodenní starosti o obživu a boj s nevhodnými vnějšími podmínkami, který je stále těžší. Snímek je složen ze dvou rovin. Vnější pohled na lidskou pouť a komentovaný záznam všedního dne je prokládán intimními zpověďmi Soni, jejími nejtajnějšími obavami, starostmi, ale i drobnými radostmi. Film je poutavým obrazem ženy s nelehkým osudem. Ukazuje možnost, jak se citlivě přiblížit k cizímu člověku, popisuje ale také současnou situaci Romů na Slovensku. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (5)

Duoscop 

všechny recenze uživatele

Dívat se na někoho, kdo si nadělá snad 15 dětí a pak nadává na demokracii, že je nemůže uživit? Díky to fakt ne. A ještě by mě zajímalo, kde to dělali, když mají jen jednu místnost (více jsem si jich nevšiml). ()

Ixbalanke 

všechny recenze uživatele

Především hodnotím práci výzkumníka, který se dokázal dostat do rodiny a ta jej přijmula. Soňa sdělila výzkumnici mnoho intimních detailů. FIlm boří mnohé mýty a vysvětluje jednání Romů z osad (např. útěky matek z porodnice, vztah k nevěře, hodně dětí v rodině...). Dokument ani chvíli nenudí a často je nenuceně vtipný. Zobrazuje realitu bez obalu a nesnaží se ji příliš idealizovat. ()

Reklama

Reklama