Reklama

Reklama

Jonestown - Život a smrt v Chrámu lidu

(festivalový název)
  • USA Jonestown: The Life and Death of Peoples Temple (více)

Obsahy(1)

V padesátých letech vznikla ve městě Indianopolis sekta Chrám lidu. Její zakladatel Jim Jones v jejím učení smísil křesťanství, marxismus a prvky východních náboženství. Vzkvétající společenství lidí okolo sekty se přestěhovalo do Guyany, kde její členové založili osadu Jonestown. V roce 1978 navštívil komunitu kongresman Leo J. Ryan v doprovodu novinářů. Při odchodu byli všichni nečekaně zavražděnistrážnými sekty. Ten samý den spáchali téměř všichni příznivci Jonesova učení hromadnou sebevraždu. Hrůzná manipulace masy vstoupila do dějin a stala se předlohou pro fascinující dokument pátrající po příčinách tohoto činu. Sugestivní snímek složený z rozhovorů s pamětníky a pozůstalými v kombinaci s archivními dokumenty není jen soubor informací o dávné události, ale také neobyčejně napínavý příběh. Postupným posunem po časové ose blíže ke katastrofě má materiál stále hlubší dopad na diváka. Obrazy diktátora schovávajícího se za masku vykupitele doprovázené jeho fanatickým projevem i záznamy slepě věřícího hysterického davu jsou mrazivým zážitkem, který vyzývá každého k přemýšlení nad veškerými informacemi, které nám dodává současná politická i ekonomická scéna. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (14)

Superpero 

všechny recenze uživatele

Opravdu velice poutavý a zábavný dokument. Charismatický reverend, prznitel prdelí, Jim Jones je fakt magor k pohledání. Poslouchat jeho proslovy nonstop v džungelním městečku musela bejt fakt vymejvárna. Každopádně na něj jsem po zkouknutí naštvanej nebyl. Srali mě ty kokoti pamětníci, co nás celým dokumentem provázej. Chlápkovi tam nabízí, že ho vojede do prdele a on ještě vezme celou rodinu s ním do Jižní Ameriky, otročí tam a jen tak pozoruje, jak se jeho blízcí vesele sebevraždí. A takoví tam byli všichni. Banda zfanatizovanejch Američanů, kteří udělají cokoli. Fakt nesnáším tyhle manipulativní sekty. ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Dokument televize PBS o nejmasovější "sebevraždě" moderních dějin. Na tomhle příběhu o patologicky paranoidnim parchantovi, který se zhlédl v manipulování lidí, je něco fascinujícího. Reverend Jim Jones byl prostě dokonalej magor jako záporák z nějaké bondovky. __ Není to chyba filmu, ten je natočený v rámci možností velmi dobře, ale (asi jako u všech tragédií podobného typu) cítím určitou nemožnost proniknout k jádru problému. Jeden dokument rozhodně nestačí na to, aby si byl člověk schopen udělat důkladný obrázek o Jonesově sektě People's Temple. Na to tento dokument zkrátka nestačí.. Ale jako výchozí bod dalšího hledání je ideální. A také z toho plyne poučení o nebezpečnosti jakékoliv sekty. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelný příběh, největší masové sebevraždy v dějinách. Samotné téma je natolik silné, že ani nepotřebuje kvalitní režii, ale tento dokument ji naštěstí má. ()

prsvl 

všechny recenze uživatele

Hodně dobrý dokument o drsné události, která se stala v roce 1978. Nějací lidé v kině na konci brečeli... ()

tigre 

všechny recenze uživatele

Nadprumerny dokument o nicive tragedii v podobe hromadne "sebevrazdy" drtive vetsiny clenu sekty a obyvatelu guayanskeho Jonestownu - hlavne ale nahled konce jedne utopicke lzi a probrani se do desive reality psychickeho natlaku a sektarske paranoie. Dobra kombinace rozhovoru s byvalymi cleny sekty, lidmi kolem reverenda jonese a archivnich zaberu. ()

Daweflip 

všechny recenze uživatele

Požadavek bývalého sympatizanta Jimyho Jonese a člena jeho hnutí - tedy to, aby někdo pořádně zmapoval a zaznamenal celou jeho historii - dokument podle mého názoru splnil na výbornou. Ukazuje, jak se ze snu o nové společnosti a novém spravedlivém řádu postupně stává noční můra. Sen je v troskách a celé hnutí končí v tratolišti krve. Ale jak říká jeden z pozůstalých. "Alespoň jsme se pokusili". ()

groz122 

všechny recenze uživatele

O této události jsem se dozvěděl až teď díky tomuto filmu. A opravdu mě to dostalo. Pořád mi ale asi nedochází pointa. Jsem rád, že se tvůrci dokumentu drželi při zemi a používali pouze dobové záběry a rozhovory se svědky. Právě dobové záběry patří mezi to úplně nejlepší a díky bohu je jich požehnaně. Doufám, že se v budoucnu dočkáme pořádného celovečeráku. Toto téma si určitě film, po kterém budete mít ještě dlouho husí kůži, rozhodně zaslouží. Třeba Steve McQueen by byl jistě schopen se k filmu postavit skvěle. Co se týče náboženských sekt tak je tady vždy nebezpečí. Nikdo nemůže nikdy zaručit, že se to již nebude opakovat. ()

chytri 

všechny recenze uživatele

Sekta Chrám lidu byl podobný projekt jako Magdaleniny prádelny. Z počátku nápomocný slabým a utlačovaným a na konci hrůzné peklo se spoustou mrtvých. Dokument je skvělý, pouze mi tam chybí velká spousta informací z konce Jonestownu. To jak byli lidé mučeni, jak museli stát v jámách, jak Jonesovi vojáci vraždili ty, kteří si nechtěli vzít jed. Osobněš si dovolím říct, že z 70% to nebyla sebevražda z vlastní vůle. ()

Reklama

Reklama