Reklama

Reklama

Young, Nazi & Proud

(TV film)
Velká Británie, 2002, 49 min

Režie:

David Modell

Obsahy(1)

Reportér David Modell strávil několik měsíců po boku vlivného člena extremistické Britské národní strany Marka Coletta. Tento univerzitní student hovoří o svých sympatiích k nacistickému Německu i k jeho vůdci. Prohlašuje, že by raději žil ve 30. letech v Hitlerově říši než v mnoha současných městech demokratického království, a své proslovy prokládá nenávistnými rasistickými poznámkami. Skutečně otevřený je však pouze tehdy, když se domnívá, že je kamera vypnuta. Na základě nařčení ze sympatií k nacistickým idejím se strana tohoto charismatického muže veřejně zříká. Režisér ale sleduje další události a dostává se pod povrch praktik politiků. Odhaluje, že celá tato aféra vedla pouze k posílení volebních šancí krajní pravice. Spřízněnost vedení Britské národní strany s Markem Colettem trvá, stejně jako neustává jeho příprava na post předsedy mladých nacionalistů. Před očima diváka se odehrává nejen šokující ukázka politických a mediálních machinací, ale hlavně je tu vykreslen děsivý portrét muže, který dokazuje, že nebezpečné ideje neztrácejí svou působivost ani potom, co se staly příčinou a základem rozsáhlé genocidy. Latentní násilí ve společnosti je stále živé. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

Davson 

všechny recenze uživatele

Klasický pohled od hlavy jednoho extremisty, jenž nepřináší nic nového pod sluncem. David Modell zachycuje pochybné světonázory Marka Coletta, natočí pár záběrů s jeho rodinou i spolustraníky, přičemž se nesnaží jít do hloubky problému ani do otevřenější konfrontace. Ta přijde teprve až na konci, svou krátkostí a malou obsažností však už nedokáže snímek posunout nad rámec běžného dokumentu. Na toto téma je spíše lepší zhlédnout jiný britský dokument - 100 % bílý, který je svým záběrem rozsáhlejší, intimnější i přínosnější. Oproti tomu Young, Nazi & Proud nám řekne v podstatě pouze jediné. Totiž že Mark Colett je neonacista, což je nám ale jasné už od začátku. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Je to trochu jiný dokument než srovnatelný Svět podle Daliborka. Daliborek a jeho matka dívající se na telenovely vyvolávaly smích. Ale zde jde o mladého politika. Z fašismu mám na Karlově univerzitě zkoušku. Jsou v každé zemi a jsou to nejkrutější psychopati ze všech známých ideologií. Dokument potvrzuje to, o čem mluví politologové. Když je příliš velký příliv migrantů do země, lidi začnou volit extrémistické strany. Hrdina nemá pravdu, že za 20 let budou Britové ve své zemi v menšině. Stalo se již Američanům, ale Britů bylo před migrační krizí okolo 82%."Pákošů" jak říká hrdina je přes půl milionů. Podle mých zkušeností z Manchesteru a Londýna jsou nejhorší "fašouni" na světě právě Britové. Možná to je tím, že se staletí kolonizovali celý svět. Přes den se na vás usmívají a stále opakují, že je všechno "amazing". Ale jak se setmí a zajdete do hudebních klubů , objevíte jejich pravou tvář a stanou se z nich krutý lidi podobný fašistům, rasisti aj. V Británii je jedna z největších hustot obyvatel na km čtvereční na světě (292), hlavně kvůli Anglii. Ve Walesu a Skotsku prší klidně dva týdny v kuse a jak si vykácely lesy na stavbu lodí, není se kam schovat před větrem. Pro mě země jako dokonalé peklo. ()

Galerie (1)

Reklama

Reklama