Reklama

Reklama

Tak šel čas berlínskou ulicí

(TV film)
  • Německo Berlin Ecke Volksbühne (více)

Obsahy(1)

Zapomenutá židovská minulost, zapomínaná fašistická hrůzovláda a podivné štěstí pod rudou hvězdou. Také jeden vrah, který to dotáhl na ministra a po 60 letech byl odsouzen.

Německá režisérka Britta Wauerová zpracovala mimořádný dokumentární příběh - příběh jednoho berlínského náměstí, jednoho vraždícího komunisty a tisíců bezejmenných obyvatel: Židů, obchodníků, prostitutek, fašistů, policistů, socialistických budovatelů... Shromáždila a uspořádala neuvěřitelné množství archivního materiálu z dvacátých let, z války, doby budování NDR a boření zbytků starého Berlína. Na počátku příběhu jsou pouliční šarvátky schupa - pořádkové policie - s levicovými i nacionalistickými demonstranty v horkých 20. a 30. letech Výmarské republiky. Tehdy policie používala na potkání střelné zbraně a na ulicích padlo mnoho mrtvých. Komunisté vyhlásili, že za každého zabitého dělníka zavraždí dva důstojníky policie. A to také udělali - vraždu zorganizoval jistý Walter Ulbricht (pozdější známý šéf NDR) a provedl ji mj. i Erich Mielke, pozdější ministr vnitra NDR. Ano, tak šel čas berlínskou ulicí... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (1)

xaver 

všechny recenze uživatele

Zajímavý, ale trochu tendenční snímek, kdy divák může získat pocit, že za nacistů to nebylo až tak špatné, a to nejhorší mají na svědomí komunisté. ()

Galerie (1)

Reklama

Reklama